Skocz do zawartości

Recommended Posts

Styki kolumny od sekcji wysoko i nisko tonowych podłączone na jednym przeplecionym przez gniazda obu sekcji przewodzie + od dołu do góry - od góry do dołu. Drugi koniec kabla wpięty do gniazd A wzmacniacza. Załączony tylko tryb A. 

Jutro mam nadzieje że usłyszę lepszy dźwięk, dziś już nie chcę drażnić żony 😊

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, steff napisał:

Dla 4 Om:    A lub B -> 4 Om,    A+B ->  8 Om

- Dla 8 Om:    A lub B -> 8 Om,    A+B -> 16 Om

Nie jestem do końca przekonany ale to się tyczy chyba podłączenia 2 par kolumn. Bo szczerze nie wiem po co producent zaleca podłączanie jednej przez A+B

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, to są wartości dla 2 par kolumn, przy bi-wire będzie 4 Om (tabelka na str. 11 instrukcji). 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja juz nic nie rozumiem, czyli co - mogło zostać tak podłączone jak było? 

Pytam o podwójne kable, bo zmieniałem to tylko na pojedyncze dla tego żeby uzyskać 4 Ohm dla kolumn. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to, że mogło zostać tak jak było... :$  Niemniej jednak nic złego się nie stało, masz możliwość sprawdzić ewentualne różnice w brzmieniu przy połączeniu pod A oraz na podwójnym przy powrocie do A+B (pozostań przy ustawieniu dla 4 Om).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wróciłem do podwójnych kabli, każdy kabel dla innej sekcji . Niskotonowa wyjście aplitunera A, wysokotonowa sekcja B ustawione na 4 Om .

Według mnie to jest najlepsze ustawienie dla tego zestawu. 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 9.02.2018 o 19:23, steff napisał:

Na tylnym panelu znajdują się następujące oznaczenia: 

- Dla 4 Om:    A lub B -> 4 Om,    A+B ->  8 Om

- Dla 8 Om:    A lub B -> 8 Om,    A+B -> 16 Om

Wydaje mi się, że kable mogą zostać podłączone podwójnie ale od strony kolumny zworka i nie używaj trybu A+B lecz wybierz A lub B (w końcu to tylko próba...)  

To jest wzmacniacz stereo i ma 2 końcówki mocy. Po jednej na kanał. Sekcja głośników A i B są podłączane równolegle do jednej końcówki mocy w każdym z kanałów L i P.

Przy podłączeniu dwoma kablami każdej kolumny zwory muszą być wyjęte, tak jak to pokazano w instrukcji obsługi. Obie sekcje niskotonowa i wysokotonowa są dzielone zwrotnicą i obciążenie się praktycznie nie zmienia przy podłączeniu z podwójnym okablowaniem. Tak powinno zostać jak było. Z ciekawości możesz spróbować pojedyncze okablowanie. Skoro jednak masz kable na podwójne to niezrozumiałym było by tego nie wykorzystać.

8 godzin temu, S4Home napisał:

Nie jestem do końca przekonany ale to się tyczy chyba podłączenia 2 par kolumn. Bo szczerze nie wiem po co producent zaleca podłączanie jednej przez A+B

Na obrazku kable są podłączane bez konfekcji i tak łatwiej jest podłączać 2 pary takiego okablowania. W Denonie PMA1500 były specjalnie osobne sekcje przyłaczy głośnikowych bez selektora, właśnie do podłączania dwukablowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zostaw jak było.

@MobyDick dobrze wyjaśnione. Już nie drążmy tematu, jak widać nowi  się gubią zamiast bycia to dla nich pomocne.

Piotrek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nagrane telefonem więc nie jest to wykladnią dźwięku jaki słyszę na żywo, ale tak mniej więcej to gra. W rzeczywistości jest mniej góry więcej basu. 

 

Edytowano przez py1szczak2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W końcu uzyskałem dźwięk taki jak oczekiwałem od tego zestawu. 

Rozwiązanie okazało się banalne, wystarczyło zwiększyć głośność :D

I nagle bass się ujawnił i to jaki 😲

A już myślałem o zakupie suba, teraz tylko sąsiadka jakoś dziwnie się na mnie patrzy kiedy się mijamy 😀

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pojawił mi się nagle problem z yamaha rn602 a dokładnie z radiem internetowym - brak połączenia zaprogramowane 30 stacji zniknęło, musiccast pokazuje error , dziwne bo Tidal w tej aplikacji działa bez problemu.

Może to coś z VTuner ???

Edytowano przez py1szczak2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolega obok też pisze o braku radia w yamaszce. Może globalny problem aplikacji. Nie wiem. Sprawdź za jakiś czas. Zarezerwuj ruter. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, zaprzyjazniłem się już z moim zestawem i nagle zauważam że gra coraz ciszej tzn. na początku słuchałem na wartości -45dB a teraz żeby osiągnąć podobny efekt muszę ustawić na -25 dB . Pure Direct cały czas włączone. Czy to normalne że kolumny z czasem zaczynają grać ciszej? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Powody mogą być rożne. Bardzo prawdopodobne ze uruchamiają się jakieś mechanizmy ograniczające moc. Może to wynikać z jakiegoś uszkodzenia lub gdy wentylacja wzmacniacza jest zbyt słaba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Możesz zwrócić się z tym do serwisu i tylko tyle.

Do prawidłowej wentylacji nie wystarczą niezakryte otwory na górnej jego części obudowy. Przez wzmacniacz musi swobodnie przepływać chłodne powietrze. Wystarczy że wzmacniacz jest zamknięty w szafce gdy gra i powietrze nagrzewa się w niej zbyt mocno aby zapewnić mu chłodzenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×