Skocz do zawartości
S4Home

VADEMECUM PODŁĄCZENIA - Czyli kiedy mam problem, jak co podłączyć

Recommended Posts

Witam. A propo podłączania. Przed kupnem chcę się upewnić. Mam amplituner Yamaha HTR 4066. Wygląda na to, że kabel jakim jest podłączony do niego aktywny subwoofer - z serii Jamo E 500 szwankuje, bo aby działał subwoofer co jakiś czas muszę przekręcać w prawo lub w lewo wtyczkę na kablu jakim jest on podłączony (przy subwooferze). Coś chyba nie styka już tak dokładnie. Poza tym szukam kabla RCA aby podłączyć komputer (karta dźwiękowa SB ZxR) z amplitunerem. Czy te kable które podaje w linkach będę dobrze działały?

https://www.euro.com.pl/kable/techlink-iwires-pro-711053.bhtml     ten kabel oczywiście do subwoofera...

https://www.euro.com.pl/kable/techlink-711033.bhtml     no i ten kabel od kompa do ampka…

I też chcę się upewnić. Czy jak podłączę komp z ampkiem poprzez RCA (czyli stereo), to czy "normalnie" działa wtedy subwoofer? Czy jest on jakby częścią stereo?

Chcę kupić w Euro, bo raz że akurat ten kabel mi się spodobał no i mam tam znajomości. Chyba że macie pomysł na lepsze kable w znośnej cenie? Pomóżcie, dzięki i pozdrawiam. :D 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wireworld robi świetne a tanie kable do suba. Polecam.

Podłączając komputer w ten sposób będziesz miał jedynie stereo. Nie o to chodzi. Podłącz przez ....... uwaga werble ..... HDMI :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

Mam nadzieję, że piszę pod dobrym postem z poniższym problemem. 

Zestaw to amplituner RX-V685, dwa głośniki Musiccast 20.

We wszystkich urządzeniach oprogramowanie jest aktualne.

Mój problem jest taki, że za pomocą aplikacji Musiccast Controller nie mogę powyższych głośników podłączyć jako głośniki surround. Konfigurację przeprowadzam zgodnie instrukcją. Na końcu pojawia sie komunikat jak na załączonych zdjęciach. Aplikacja jest zainstalowana na Galaxy S9, router to Asus RT-N66U.

W każdej innej konfiguracji powyższy zestaw pracuje poprawnie w tym konfiguracji stereo.

Wspomnę że reset powyższych urządzeń także nie pomógł.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

MusicCast 1.jpg

MusicCast 1.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, S4Home napisał:

Wireworld robi świetne a tanie kable do suba. Polecam.

Podłączając komputer w ten sposób będziesz miał jedynie stereo. Nie o to chodzi. Podłącz przez ....... uwaga werble ..... HDMI :)

To ja już mam podłączony komputer przez optyka. I dzięki temu korzystam z centra. Ale tego centra mogę poświęcić. Pytanie czy jak podłączę przez cinche to czy będzie działał subwoofer?

Z centra będę korzystał przy konsoli i przy dekoderze - bo je mam podłączone przez HDMI...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 29.05.2020 o 15:28, Amarok napisał:

Dzień dobry,

Mam nadzieję, że piszę pod dobrym postem z poniższym problemem. 

Zestaw to amplituner RX-V685, dwa głośniki Musiccast 20.

We wszystkich urządzeniach oprogramowanie jest aktualne.

Mój problem jest taki, że za pomocą aplikacji Musiccast Controller nie mogę powyższych głośników podłączyć jako głośniki surround. Konfigurację przeprowadzam zgodnie instrukcją. Na końcu pojawia sie komunikat jak na załączonych zdjęciach. Aplikacja jest zainstalowana na Galaxy S9, router to Asus RT-N66U.

W każdej innej konfiguracji powyższy zestaw pracuje poprawnie w tym konfiguracji stereo.

Wspomnę że reset powyższych urządzeń także nie pomógł.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

MusicCast 1.jpg

MusicCast 1.jpg

Zadzwoń do TopHiFi. Nie spotkałem się z tym błędem.

Dnia 29.05.2020 o 17:41, pablo7 napisał:

To ja już mam podłączony komputer przez optyka. I dzięki temu korzystam z centra. Ale tego centra mogę poświęcić. Pytanie czy jak podłączę przez cinche to czy będzie działał subwoofer?

Z centra będę korzystał przy konsoli i przy dekoderze - bo je mam podłączone przez HDMI...

1. Jeśli wypuścisz dźwięk 5.1 to tak

2. Jeśli wypuścisz dzwięk k2.0 to w opcjach amplitunera możesz i tak włączyć suba.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
Dnia 27.05.2020 o 23:11, Przemysław Ionsun Chojnacki napisał:

  

  Wielokrotnie podłączałem głośnik bluetooth jbl charger 3. Regulacja głośności z pilota nie działała.

 

Muszę się poprawić, byłem w błędzie - regulacja głośności z pilota działa na głośniku bluetooth jbl, ale nie można ściszyć do zera, jednak funcja mute robi robotę.

Czy w takim razie odbiornik od logitecha będzie dobrym rozwiązaniem?

 

Edytowano przez Przemysław Ionsun Chojnacki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Myślę ze będzie dość kiepskim rozwiązaniem ze względu na to że szczególnie po jakimś czasie używania obraz może się dość mocno rozjeżdżać dźwiękiem ze względu na opóźnienia spowodowane buforowaniem dźwięku. Próbowałeś podłączyć do TV ten interface audio pod USB ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, MobyDick napisał:

Myślę ze będzie dość kiepskim rozwiązaniem ze względu na to że szczególnie po jakimś czasie używania obraz może się dość mocno rozjeżdżać dźwiękiem ze względu na opóźnienia spowodowane buforowaniem dźwięku. 

Jesteś pewny, że takie opóźnienia miałyby miejsce?

 

 

1 godzinę temu, MobyDick napisał:

Próbowałeś podłączyć do TV ten interface audio pod USB ?

Interface nie posiada złącza optycznego, więc nie ma możliwości podłączenia do tv.  Samsung, obraz żyleta, ale raz że nie obsługuje popularnych kodeków video, to jeszcze jest problem z wyjściami audio...

Edytowano przez Przemysław Ionsun Chojnacki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wydawało mi się oczywiste że chodzi mi o podłączenie tego urządzenia pod USB. Jeśli ten TV ma system Android, to powinno być to możliwe i regulacja głośności z pilota powinna działać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Podłączyłem ten komputer do amplitunera poprzez RCA (stereo) i muszę stwierdzić że muzykę słucha się dużo lepiej. Do tej pory miałem podłączone przez optyka. Zdecydowałem się na taki manewr, gdyż głównie zależy mi na muzyce. Nie bawiłem się póki co w zaawansowane ustawienia. Jedyne co to słucham w trybie direct (kto zna wie o czym mówię). Optyk dalej pozostał podpięty, może się jeszcze przydać (do nie muzyki). Hej - dzięki. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Do Yamahy 1080 podpięte mam ps4 po hdmi. Z Yamahy idzie sygnał do TV na arca. Jak ustawić amplituner aby podczas gry na ps4 (syn używa słuchawek podpiętych do pada) można było słuchać np. Tidal na głośnikach? W tej chwili jak przełączam na Tidala to ampli przełącza się z ps4 na Tidala i odwrotnie, jak przełączam w TV na źródło ps4 to przełącza się ampli na ps4. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
15 godzin temu, Sebastian Trzeszczkowski napisał:

Jak ustawić amplituner aby podczas gry na ps4 (syn używa słuchawek podpiętych do pada) można było słuchać np. Tidal na głośnikach?

Jakąś szansą jest podłączenie PS4 nie do amplitunera, a do TV. Wówczas co prawda TV prześle kanał audio po ARC i będzie chciał je puszczać z amplitunera, ale jak przełączysz ampli na Tidala, to jest szansa, że TV dalej będzie pokazywał obraz z PS4 (a dźwięk pójdzie na słuchawki i tak). Tyle teorii, a czy zadziała - nie wiem.

Ale:

2 godziny temu, S4Home napisał:

Musiał byś kombinować z drugą strefą.

To jest dobra podpowiedź - jeśli amplituner pozwala na odpalenie źródła HDMI w drugiej strefie (nie każdy pozwala), to puść ps4 w zone 2, a w main zone swojego tidala. Pytanie, czy nie przestanie wypuszczać obrazu z PS4 na TV, jeśli puścisz je w drugiej strefie :(

Edytowano przez Konrad Kulwicki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
16 godzin temu, Sebastian Trzeszczkowski napisał:

Do Yamahy 1080 podpięte mam ps4 po hdmi. Z Yamahy idzie sygnał do TV na arca. Jak ustawić amplituner aby podczas gry na ps4 (syn używa słuchawek podpiętych do pada) można było słuchać np. Tidal na głośnikach? W tej chwili jak przełączam na Tidala to ampli przełącza się z ps4 na Tidala i odwrotnie, jak przełączam w TV na źródło ps4 to przełącza się ampli na ps4. 

Nie wiem czy to zadziała ale na Denonie jak włączysz np Spotify to jak wejdziesz w Opcje to masz tam: Wybór video i możesz wybrać co potrzebujesz.
Wtedy obraz będzie z PS4 a muzyka z Spotify na głośnikach. Nie wiem tylko jak wtedy ze słuchawkami podpiętymi do pada. Na logikę powinien tam być dźwięk z konsoli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
21 godzin temu, Stolarz napisał:

Nie wiem czy to zadziała ale na Denonie jak włączysz np Spotify to jak wejdziesz w Opcje to masz tam: Wybór video i możesz wybrać co potrzebujesz.
Wtedy obraz będzie z PS4 a muzyka z Spotify na głośnikach. Nie wiem tylko jak wtedy ze słuchawkami podpiętymi do pada. Na logikę powinien tam być dźwięk z konsoli.

Serio? nie  wiedziałem. Pokażesz gdzie jest ta opcja ?:) Ciekawe czy Yamaha też to ma.

Jak nie to Zone 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@S4Home Na pilocie: Options i potem "Wybór video" i potem masz tą opcję pewnie wyłączoną więc ustawiasz na "Włącz" i poniżej wybierasz "Źródło".
Tylko oczywiście np. Spotify musi już być załączone i np. konsola albo TV czy coś innego. Inaczej ta opcja "Wybór video" nie jest w ogóle widoczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

👍👍🍻

Dzięki

Nie bawiłem się tym , nikt mnie o toj szczególnie nie pytał. Ale teraz będę wiedział na zaś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mam problem z ustawieniem przejścia dźwięku z TV Samsunga UE50JU6400 do Amplitunera Denona AVR-X1300 - z wykorzystaniem ARC.

Przez parę lat od zakupu i po pierwszym ustawieniu wszystko działało poprawnie, ale po zmianie podłączenia kabli HDMI, a następnie po powrocie do oryginalnych ustawień, dźwięk z TV nie jest odtwarzany przez amplituner (inne źródłą grają, tym radio internetowe), TV daje dźwięk jak wyłączam wyjście na ampli, ale jak uruchamiam dźwięk przez ampli, to dźwięku nie ma.

Pisałem do paru serwisów, ale bez odpowiedzi lub z odmową przyjazdu do domu.

Próbowałem już zresetować ustawienia i ustawić wszystko na nowo, ale bez skutku.

Może mi ktoś pomóc? Czy ktoś z tu obecnych prowadzi serwis i mógłby podjechać do nas na Wilanów, żeby to ustawić lub sprawdzić, co się dzieje?

Próbowałem podmienić kable, bez skutku.

Pozdrawiam
Tomasz Brede
+48607930924

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a czy cała zmiana podłączenia kabli HDMI odbywała się na włączonych urządzeniach?

Czy wpięte inne źródła, niż TV, bezpośrednio w ampli KD pozwalają uzyskać dźwięk?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dobre pytanie!

I to 60% przypadków uszkodzeń amplitunerów kina domowego. 37% to szafki. A 3 to samo urządzenie od siebie.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, Markcox napisał:

a czy cała zmiana podłączenia kabli HDMI odbywała się na włączonych urządzeniach?

Czy wpięte inne źródła, niż TV, bezpośrednio w ampli KD pozwalają uzyskać dźwięk?

Ad. 1.

Dopiero jak już próbowałem wrócić do ustawień, które wcześniej działały, wcześniej nie.

Ad. 2.

Radio Internetowe, czy System NAS (po Wi-Fi) dają odtworzyć dźwięk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

i czy ampli przekazuje dalej obraz na TV?

W każdym razie raczej musisz dźwignąć ampli pod pachę i udać się z nim do serwisu

Edytowano przez Markcox

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, S4Home napisał:

Czyli wygląda że jednak HDMI padło. A Możesz podłączyć laptopa? I zobaczyć czy z tego masz dźwięk.

Podłączyłem laptopa do portu AUX z przodu i działał.
Podłączyłem do portów CBL/SAT, MediaPlayer itp. z tyłu i też muzyka z lapka poleciała w głośnikach ampli.

Podłączyłem do portu ARC - laptop nie wykrył sprzętu, dźwięku nie było - rzeczywiście pewnie padł port.

2 godziny temu, Markcox napisał:

i czy ampli przekazuje dalej obraz na TV?

Nie mam tego podłączonego w taki sposób. Mam HDMI z TV do Ampli tylko dla dźwięku, z dekodera mam HDMI do TV pod obraz i dźwięk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...