mistermajster #1 Napisano 2 lutego 2018 Witam, podoba mi się brzemienie Dali Zensor 3 + marantz mcr 611. Przeprowadzam się i chcę czegoś więcej. Czy mogę ten sprzęt (kolumny Dali) wykorzystać do kina domowgo ? Chciałbym oczywiście odsłuchiwać w salonie: Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #2 Napisano 3 lutego 2018 Dzień dobry. Elektroniki Marantz MCR611 nie wykorzystasz do kina domowego, natomiast kolumny Dali Zensor 3 jak najbardziej. Kwestia Twojej decyzji - możesz na początku Dali Zensor 3 umieścić jako fronty i dokupić np. Dali Zensor 1 i głośnik centralny. Drugą opcją jest przekazanie Zensor 3 na tył i dokupienie Zensor 7 na przód. Jeśli podoba Ci się brzmienie Marantz i stawiasz duży nacisk na jakość dźwięku także w stereo, na pewno bardzo dobrą opcją będzie wybór amplitunera Marantz. Spójrz na model SR5012, który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wyżej wymienionym rozwiązanim, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #3 Napisano 3 lutego 2018 Możesz. Ale chcesz kino domowe czy nadal stereo? Bo jeśli kino to musisz pozbyć się MCR611. Chcesz rozwinąć to o fronty Zensor 7? Będzie też centralny? Trzeba y pomyśleć jeszcze o amplitunerze. Jaki masz budżet na zmiany? Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mistermajster #4 Napisano 4 lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi, rodzą się kolejne pytania: - podobają mi się zensory 5 i 7, ale niestety ja muszę zawiesić nagłośnienie, więc chyba odpadają, prawda ? - moje zensory 3 nie są bezprzewodowe, a dokupowane muszą być. Czy da się połączyć bezprzewodowe i przewodowe do amplitunera ? czy nie traci się na dźwięku z powodów niejednakowych opóźnień w przesyle ? - budżet. Mcr 611 + zensor 3 + jakieś 3 000, chyba że się okaże że za 4-6 będę miał jakiś wielki przeskok możliwości/jakości - wstępnie myślalem o centralnym i 2x zesnorach 1 ax + sub, Marantz SR 5012 wygląda dobrze Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mistermajster #5 Napisano 4 lutego 2018 Cytat taki układ wg Was ma sens ? zastanawiam się właśnie czy taniej będzie wybruzdować pod okablowanie czy kupić AX a i oczywiście zapomniałem dodać skąd bierze się taki dziwny układ... tuż przed oknem będzie ekran projekcyjny 1,2 - zensor 3 lub 5 ( zakładam że 7 na ścianę jest za duży) 3,4 - zensor 1 lub 3 (3 mam) 5 - centralny, amplituner 6 - sub Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #6 Napisano 5 lutego 2018 nie ma najmniejszego sensu... żeby to miało ręce i nogi, musiałbyś zamienić miejscami 1 z 4, a kanapę ustawić na środku, "plecami" do kuchni Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #7 Napisano 5 lutego 2018 Moim zdaniem też. Szkoda zabawy. Kombinowanie w łączenie elementów i to w ograniczonym budżecie. Kolumny podłogowe nie mogą wisieć. Wymień zensory na coś mocniejszego i dołóż konkretnego suba. I tyle ze zmian. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mistermajster #8 Napisano 5 lutego 2018 Czyli nie ma możliwości ustawienia zestawu do kina domowego ? Kanapy nie chcę przestawiać. Jeżeli wymienić to na co ? i gdzie mają wisieć ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #9 Napisano 5 lutego 2018 Sam fakt, że centralny musi znajdować się pomiędzy kolumnami frontowymi dyskwalifikuje Twoją propozycję. Możliwość jest, ale wiązałoby się to z małym przemeblowaniem. w tym układzie, co go zaproponowałeś, mija się to z celem. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #10 Napisano 6 lutego 2018 Albo kino na mikro głośniczkach jak fazon a 3 dac do przodu. Ale nie przy takim ustawieniu. Centralny pod lub nad TV,między lewym a prawym głośnikiem! Bez tego ani rusz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mistermajster #11 Napisano 6 lutego 2018 Dziekuje za odpowiedzi, na ten moment chyba zostanę przy stereo. Czy głośniki zensor 3 mogą „leżeć” ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubakk #12 Napisano 6 lutego 2018 Zawsze może leżeć , tylko czy brzmienie będzie takie jakie producent przewidział ? testuj , u mnie kiedyś na szafie kolumny leżały i jako tako grały , chociaż sceny żadnej nie tworzyły ... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #13 Napisano 7 lutego 2018 Leżenie to pół biedy. Bo dali ma kolumny które są tak ułożone. Ale zabudowa ich w szafce to bardzo słabe rozwiazanie. Moim zdaniem po prostu ich szkoda. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mistermajster #14 Napisano 7 lutego 2018 Rozwiązanie tymczasowe, dopóki nie wymyślę lepszego rozwiązania. Soundbar da efekt dźwięku przestrzennego ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Andrzeej #15 Napisano 11 lutego 2018 Podbijam. Kanapa stoi w mim salonie odsunięta od tylnej ściany ok 1,5m. Czy zamontowanie głośników efektowych (zestaw 5.1) na tej tylnej ścianie na wysokości ok 2.1m i rozstaw między nimi 3,5m ( uchwytami pochylił bym je w stronę kanapy) będzie dobrym rozwiązaniem. ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #16 Napisano 11 lutego 2018 kalibracja sobie z tym poradzi, moim zdaniem spokojnie możesz to tak zmontować Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mistermajster #17 Napisano 27 lutego 2018 odświeżam temat tym razem przymiarka do sprzętu: ONKYO: LS7200 - soundbar który podwieszę pod tv ( tv w pozycji 5 na ilustracji powyżej). Pytania do Państwa następujące: 1. Czy taki zestaw do tego salonu ma sens? 2. Jaka powinna być odległość efektywnego odsłuchiwania ? w tym momencie ok. 2m od wypoczynku Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #18 Napisano 28 lutego 2018 to wszystko zależy, co chcesz osiągnąć i czego oczekujesz. Jeżeli chcesz uzyskać lepszy dźwięk niż z samego TV, to soundbar to zrobi. Jeżeli chcesz kupić soundbar, zamiast zestawu KD i oczekujesz tego samego efektu, to to się nie uda. Wyrzucone pieniądze w błoto. Już wolałbym za te pieniądze postawić jakieś stereo. Ale to moje zdanie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #19 Napisano 28 lutego 2018 I moje! Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach