Skocz do zawartości
Pio85

Harman kardon avr 255 subwoofer

Recommended Posts

Witam!

Podłączając aktywny subwoofer pod wyjście -pre out subwoofer- słychać tylko znośne buczenie. Sygnał w ogóle nie dochodzi.  Podpinając ten sam kabel pod wyjście-analog out- subwoofer działa (brak możliwości regulacji głośności w takim połączeniu).

Subwoofer jest włączony w ustawieniach avr'a. Jedyny moment, w którym się odzywa jest podczas 'testu głośników ' w ustawieniach.

Wygląda na to, że wyjście jest sprawne skoro działa podczas testu. Ze źródła sygnał dochodzi bo fronty grają.  Amplituner 'działa' w trybie 2.1.

Czy coś jest zepsute czy jakieś ustawienia, o których jeszcze nie wiem są skopane?

Wcześniej używałem tylko stereo.  Zakupiłem subwoofer i walczę z jego podłączeniem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Analog out to wyjscie analogowe kanału prawego i lewego osobno nie subwoofera.

Subwoofer podłączasz pod Pre out subwoofer na dole po lewej stronie. Fioletowy.

Jeśli buczy to może być wina kabla lub zasilacza w subie. Chodź skopałem się z paroma amplitunerami Harmana gdzie siadło wyjście subwooferowe.

 

Piotrek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy możliwe jest to, że musi koniecznie być podłączony przez kabel lfe? Obecnie mam 'zwykły ' RCA. Ale żeby w ogóle sygnał nie dochodził?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, Pio85 napisał:

Czy możliwe jest to, że musi koniecznie być podłączony przez kabel lfe? Obecnie mam 'zwykły ' RCA. Ale żeby w ogóle sygnał nie dochodził?

Buczy. Więc coś dochodzi. 

Możliwe że kabel. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

20180216_185608.jpg

20180216_185525.jpg

20180216_185500.jpg

20180216_185243.jpg

Na pierwszym zdjęciu jest 'test tone' tylko po włączeniu tego pojawia się dźwięk testowy na subie. 

Głośniki są ustawione na 'małe', po zmianie na duże brak reakcji na subwooferze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

byłem w posiadaniu HK260, ale nie grałem w stereo przy wsparciu sub'a, więc w tym względzie nie podpowiem, czy to jest "normalne". 

próbowałeś tą zmianę kabla? również buczy?

i czy sub w stereo nie gra kompletnie, czy gra praktycznie nieodczuwalnie? "macałeś" membrane? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jutro kupie kabel do suba. 

Nie gra w ogóle.  Nawet max głośność na ampli i subie totalnie nic.  

Tak jakby sygnał dochodził do ampli ale nie na wyjścia pre out.  Próbowałem nawet pod center i inne pre outy.  Nic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem kabel monster. Przez pomyłkę wziąłem stereo 😕. Jest poprawa i to znaczna bo jest sygnał i sub gra. Pozostało buczenie.  Jest dosyć denerwujące a w nocy bedzie pewnie jeszcze gorzej. Czy wymiana na  dedykowany kabel do suba może pomóc? Czy ktoś miał doświadczenia z wymianą kabli? Przyjmą otworzone opakowanie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Polskie prawo, przy zakupach "na miejscu" w ogóle nie przewiduje prawa zwrotu. Czy to otwarte, czy zamknięte, to kwestia przyjęcia zwrotu przez sklep, jest tylko i wyłącznie ukłonem w stronę klienta.

Dobrze, że sub wreszcie działa, szkoda, że buczy. Może właściwie dobrany kabel wyeliminuje i ten element

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 17.2.2018 o 17:03, Markcox napisał:

Polskie prawo, przy zakupach "na miejscu" w ogóle nie przewiduje prawa zwrotu. Czy to otwarte, czy zamknięte, to kwestia przyjęcia zwrotu przez sklep, jest tylko i wyłącznie ukłonem w stronę klienta.

Dobrze, że sub wreszcie działa, szkoda, że buczy. Może właściwie dobrany kabel wyeliminuje i ten element

 

Na szczęście wymienili kabel na subwooferowy. 

Nie zmieniło to jednak faktu, że dalej buczał. Poczytałem trochę w necie i po uziemieniu ampli jest trochę lepiej. Różnica jest tak na prawde ogromna i głuchy usłyszy. Ale przy max głośności na subwooferze dalej cicho buczy.  Jakieś porady? Sub to xtz 8.17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przydźwięk z subwoofera zależy w dużej mierze od użytej w nim elektroniki. Istotne jest również to jak dobre jest ekranowanie przewodu. Im jest on krótszy tym lepiej. Przewód powinien przebiegać możliwie daleko od przewodów zasilających sprzęt. Dobrze jest również aby ustawienie głośności w subie był nastawione możliwie nisko. Robi się to po to aby ustawienie w amplitunerze było możliwie wysoko. Skutek jest taki że sygnał w przewodzie jest silniejszy i zakłócenia z tej drogi są mniej istotne. W przypadku użycia automatycznej kalibracji ustawienie głośności nie może osiągnąć wartości maksymalnej, bo to może oznaczać że znaleźliśmy się poza zakresem. Sytuacja jest idealna jeśli jesteśmy w rejonie maksymalnej głośności w ustawieniach amplitunera. Inna sprawa to to że powinieneś być świadom tego ze subwoofer jest obecnie ustawiony na częstotliwości poniżej 40 Hz. Bardzo niewiele dźwięków obejmuje taki zakres. Dlatego jeśli chcesz aby działał efektywniej to powinieneś ustawić tą wartość wyżej np. 100 Hz. Jeśli sub ma prawidłowo współdziałać z kolumnami to częstotliwość podziału nie powinna być niżej ustawiona niż ta przy której kolumny przetwarzają pasmo liniowo. Dolne pasmo przenoszenia jest podawane zawsze z jakimś spadkiem. Dlatego normalną jest sytuacja gdy kolumny mają dolne pasmo przenoszenia 45 Hz a najniższa częstotliwość podziału to np. 80 Hz. Inaczej sprawa wygląda gdy podłączamy sub z wzmacniaczem stereo i kolumny główne nie są filtrowane. Do tego powinieneś wiedzieć że aby sub działał z kolumnami dla poszerzenia ich pasma muszą być ustawione jako małe kolumny. Nawet jeśli są duże gabarytowo. W przeciwnym wypadku sub będzie działał wyłącznie jako efektowy w nagraniach filmowych ze ścieżką dla niskotonowych efektów specjalnych. Koniecznie napisz o rezultatach po zmianach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi.  Jest już dużo lepiej. W weekend zrobię porządek z kablami to może bedzie ideał:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem porządek z kablami.  Nie ma różnicy.  Sub z ampli się gryzą. Głośność na subwooferze ca 3/4 i jest znośnie ale szczególnie przy filmach głośniej mógłby być ustawiony. Jakieś porady co można pokombinować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze odpowiedz mi na pytanie na jakim ustawieniu jest subwoofer w amplitunerze ? Jaki jest tam ustawiony poziom ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 19.02.2018 o 20:23, MobyDick napisał:

... Do tego powinieneś wiedzieć że aby sub działał z kolumnami dla poszerzenia ich pasma muszą być ustawione jako małe kolumny. Nawet jeśli są duże gabarytowo. W przeciwnym wypadku sub będzie działał wyłącznie jako efektowy w nagraniach filmowych ze ścieżką dla niskotonowych efektów specjalnych. Koniecznie napisz o rezultatach po zmianach.

Nie wiem jak jest w HK, ale w większości amplitunerów jest możliwość takiego ustawienia opcji , aby bas był odtwarzany jednocześnie przez kolumny ustawione jako duże i subwoofer. Tyle, że w przypadku wyjścia na subwoofer, sygnał będzie obcięty do wartości podziału ustawionej w amplitunerze. Nie wiem też , jak masz ustawiony (umiejscowiony ) sub, weź jednak pod uwagę, że do 80Hz człowiek nie jest w stanie określić kierunkowości fali dźwiękowej. A zatem taką wartość proponuję do ustawienia w amplitunerze, jako częstotliwość odcięcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 26.2.2018 o 10:48, MobyDick napisał:

Po pierwsze odpowiedz mi na pytanie na jakim ustawieniu jest subwoofer w amplitunerze ? Jaki jest tam ustawiony poziom ?

Wszystko jest na max. Glosnosc na subie obecnie jakies 60 procent. W nocy mimo to dobrze słychać że buczy. Kiedy ampli jest wyłączony (sub always on) buczy ciszej.  Po włączeniu głośniej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

I tak masz ustawione po autokalibracji ? Początkowo miałeś ustawione położenie głośności w subwooferze na 3/4 i w amplitunerze na 50% . Teraz masz 60% w subwooferze i w amplitunerrze 100 %. To znaczy że chyba w subie masz zbyt wysoki poziom głośności ustawiony. Jeśli przyciszysz głośność w subie to przydźwięk będzie cichszy. Zmniejsz chociaż do 50% w subie.

Jeśli niema problemu z automatycznym załączaniem subwoofera, to powinno być włączone. Kłaczenie na sztywno bywa potrzebne w pewnych sytuacjach lub należy wyłączać subwoofer gdy nie jest używany tak samo jak amplituner. Często przy wyłączonym amplitunerze subwoofery mogą mocniej buczeć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się


×