jimi111 #1 Napisano 1 marca 2018 Cześć wszystkim. Jestem Łukasz, chciałbym wszystkich powitać i prosić o radę ekspertów. Stoję przed zakupem kolumn do otwartego pokoju z kuchnią i przedpokojem. Wielkość tego pomieszczenia to ok. 23m2. Do wyboru mam kolumny Pylon Pearl 25 lub Jamo s626, no chyba ze cos innego. Chciałbym się zamknąć w kwiocie ok 1800 złotych. Kolumny będą podłączone do wzmacniacza Pioneer A-676. AA, no i przede wszystkim będę słuchał muzyki, choć audiofilem nie jestem. Lubię czasami troszkę odkręcić i poczuć basik. Slucham popu, rnb, hip hop itd. Kolejna sprawa że kolumny będą czasami używane do filmów z netflixa, dlatego pomyślałem o Jamo. Ponoć te kolumny potrzebują miejsca do "oddychania" z boku, którego będą miały pod dostatkiem bo będą stały w centralnym miejscu pokoju obok wejść do kuchni i przedpokoju. Co szanowne grono radzi? Pylon? Jamo? A może cos innego? Dzięki za cenne rady. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maverick2005 #2 Napisano 1 marca 2018 Osobiście z tej dwójki, stawiał bym na Pylony. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #3 Napisano 2 marca 2018 Cześć, biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zdecydowanie proponuję dwie polskie konstrukcje - Pylon Audio Pearl 25 oraz STX Electrino 250. Obydwie konstrukcje bez problemu nagłośnią Twój salon, oferując pełny, dynamiczny dźwięk. Pylon Audio to w stosunku do STX trochę spokojniejsze, lepiej wypełnione, plastyczne brzmienie, STX bardziej eksponuje skraje pasma. Jest jeszcze jedna bardzo ciekawa kolumna, niewiele przekraczająca założony budżet - Monitor Audio MR6. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jimi111 #4 Napisano 2 marca 2018 Dzięki Panowie za opinie, powiem szczerze że kiedyś myślałem nad MA ale wersję MR4. Aktualnie mam remont calego mieszkania i budżet ciężko będzie nagiąć, no ale zobaczymy. Może coś da się ugrać. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 2 marca 2018 Cześć. U nas bez naciągania budżetu masz mr6. Zostanie jeszcze na fajne kable. Zobacz po ile je mamy na Facebooku. I z tej całej listy będą zdecydowanie najlepsze. Bierz póki są. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jimi111 #6 Napisano 21 maja 2018 Cześć wszystkim. Czas odświeżyć temat, ponieważ remont mieszkania dobiegł końca. Panowie co powiecie mi o kolumnach Melodika BL30 oraz Indiana line Nota 500? Skłaniam się na niedużych kolumnach ponieważ sam pokój ma ok 15m2 no i myślę ze duże kolumny nie mają sensu bycia. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #7 Napisano 22 maja 2018 15 metrów to wcale nie takie małe pomieszczenie. Biorąc pod uwagę że melodika bl40mkII jest znacznie lepsza a gabarytowo nadal bardzo mała jak na podłogowki. To zdecydowanie ten kierunek. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Top Hi-Fi & Video Design #8 Napisano 22 maja 2018 Indiany są za ciepłe do Pionieera. Monitor Audio to może być dobry kierunek Z naszej oferty warto posłuchać bardzo nielubianych tutaj kolumn Yamahy NS-555 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/ns-555.html Z Pionieerem NC-50DAB gra to świetnie. Reasumując- wzmacniacz pod pachę i na odsłuchy! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mordor12 #9 Napisano 23 maja 2018 (edytowany) Najlepszą opcją według mnie będzie również wyprawa do salonu z tym wzmacniaczem i przesłuchanie różnych kolumn, abyś obrał kierunek. Kolumny w danym budżecie potrafią zagrać naprawdę różnie. Do tego Pioneera żadne ocieplone kolumny z poluzowanymi niskimi tonami bo będziesz miał wielkiego pulchnego misia zamiast dźwięku Szukaj kolumn z dobrą kontrolą niskich tonów, jak najbardziej rozdzielczych, neutralnych/jaśniejszych - tu już wedle gustu, byle nie ciepłych. Edytowano 23 maja 2018 przez mordor12 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach