SaruSc #1 Napisano 20 marca 2018 Tak jak w temacie, czy RP-140SA i to odbijanie od sufitu coś daje, tzn. czy faktycznie słuchać dźwięk od góry? Cza warto je kupować czy lepiej sobie odpuścić. Od razu mówię, że nie mam możliwości montażu głośników w suficie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 21 marca 2018 Cześć, Daje ale.... no właśnie. Musi to być bardzo dobrze ustawione. A więc ma też wpływ na ustawienie frontów. Dźwięk nie jest taki jak z kolumn montowanych w suficie to od razu ustalmy. Jest bardziej rozproszony. Sufit musi być twardy. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SaruSc #3 Napisano 21 marca 2018 (edytowany) Sufit mam z żelbetonu. więc chyba ok. Dobrze ustawiony czyli? Szukałem na stronie Klipscha i w Google ale nic nie znalazłem. Domyślam się że chodzi o ustawienie tych 140stek w odpowiedniej odległości, wysokości i kątach, no ale jekie to mają być wielkości skoro nigdzie nie ma o tym wzmianki. Edytowano 21 marca 2018 przez SaruSc Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #4 Napisano 22 marca 2018 Kolumny są tak zaprojektowane, aby stały na kolumnach przednich. Jest to jednak pewne uproszczenie, ale w większości konkretnych przypadków efekt jest dobry. Warunki techniczne masz dobre, nie znamy tylko wielkości, albo bardziej odległości kolumn od słuchacza. Jeśli sufit jest na standardowej wysokości a kanapa z odsłuchem około 3m od kolumn, efekt będzie optymalny. Zresztą możesz u nas te kolumny wypożyczyć i przetestować, ale nie pamiętam kogoś, kto je oddał. Dolby Atmos nawet w takim systemie jest wyraźnym krokiem do przodu w stosunku do standardowych systemów wielokanałowych. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 22 marca 2018 Ważne są odbicia. Więc zmierz czy kat padania dźwięku i kat jego odbicia wskazują na twoja przestrzeń. O to generalnie chodzi. Podobnie robi się w przypadku eliminacji odbić przy kolumnach frontowych. Tu natomiast chodzi o to aby odbicia były. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach