misiekuba #1 Napisano 27 czerwca 2018 Witam koleżanki i kolegów forumowiczów! Chciałem Was prosić o poradę. Otóż, w naszym domu miłośnikiem muzyki jest moja żona. Gdy ma gorszy dzień w pracy po powrocie do domu po prostu zamyka się z telefonem i słuchawkami nausznymi i słucha muzyki. Słuchawki ma ponoć przyzwoite, ale nie sądzę aby telefon pozwalał generować sygnał, który w pełni wykorzysta ich możliwości. Stąd i moja prośba. Czy moglibyście polecić mi jakieś przenośne urządzenie, które pozwala odsłuchiwać muzykę z internetu w dobrej jakości? Mój budżet to 1000zł. 1200zł w maxie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #2 Napisano 27 czerwca 2018 Jeśli jednak mógłbyś odrobinę zwiększyć budżet, spójrz na Cayin N5 II. Mamy kilka egzemplarzy tego urządzenia w super cenie, tak pod względem jakości dźwięku jak i wyposażenia myślę, że nie znajdziesz niczego lepszego w danym budżecie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dydex #3 Napisano 27 czerwca 2018 Poza budżetem, ale LG V30. Mobilnie uważam to za najlepsze rozwiązanie i ogarnie niejedne słuchawki. Jeśli odsłuchuje ze streamingu w formacie stratnym to możesz pomyśleć nad sensownymi słuchawkam bezprzewodowymi, które zagrają z jej obecnym telefonem lub laptopem. Ogromna wygoda w domu. Osobiście korzystałem w ten sposób z Sony MDR-100ABN, a obecnie MDR-1000X. Akurat Sony obsługuje LDAC więc jakoś połączenia będzie lepsza jeśli także źródło będzie pracowało w tym standardzie. Większość urządzeń z transmisją bluetooth pracuje najwyżej w AptX i to w zupełności wystarczy. Na rynku jest sporo całkiem udanych konstrukcji tego typu m.in. B&O H7 lub H9, Denon AH-GC20, Sennheiser Momentum czy Bowers&Wilkins P5. Bardziej "funowo" brzmią JBL Everest 700 lub Samsung Level-Over. Kwestia preferencji dźwiękowych żony. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 28 czerwca 2018 Jeśli robi to w domu jak mówisz to obstawiał bym wzmacniacz słuchawkowy! A nie urządzenie przenośne. Roznica miażdżąca! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #5 Napisano 28 czerwca 2018 W tej cenie to mały stacjonarny wzmacniaczyk plus dobre słuchawki https://sklep.rms.pl/nuprime-udsd-u-dsd-biurkowy-przetwornik-dac-usb-384-dsd256-ze-wzmacniaczem-sluchawkowym-i-wyjsciem-liniowym Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dydex #6 Napisano 28 czerwca 2018 Proponujecie mobilność na smyczy. Telefon ze słuchawkami można wziąć ze sobą. W przypadku wzmacniacza mobilność to 3m kabel od słuchawek w najlepszym razie. Przydałoby się więcej informacji na temat tego jak żona słucha muzyki. Leży/siedzi podczas słuchania, a może się przemieszcza? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #7 Napisano 29 czerwca 2018 Dnia 27.06.2018 o 08:00, misiekuba napisał: po powrocie do domu po prostu zamyka się z telefonem i słuchawkami nausznymi i słucha muzyki. Nawet jeśli chodzi to po pokoju i pewnie 3m kabla jej styknie Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
misiekuba #8 Napisano 29 czerwca 2018 Czołem Panowie! Żona słucha muzyki głównie "w trybie odpoczynku", a więc siedzi lub leży. Zdarza jej się "wziąć" muzykę na steper lub na przejażdżkę rowerem, ale to nie jest raczej dominująca forma słuchania. Stawiam, że steper stanowi jakieś 5% a rower kolejne 4-5% w skali roku, a więc można je pominąć. Rano i wieczorem, przy różnych czynnościach codziennych puszcza też vlogi z YT via telefon - bez słuchawek - choć tutaj raczej jakość dźwięku ma mniejsze znaczenie, bo chodzi chyba głównie oto, aby coś "brzęczało". Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #9 Napisano 29 czerwca 2018 No to już jak chcesz. Dobry odtwarzacz jest przenośny i ma dobry dźwięk. Wzmacniacz słuchawkowy jest stacjonarny i ma świetny dźwięk. A dowiedz się proszę co to za słuchawki jeszcze. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #10 Napisano 29 czerwca 2018 Skoro tak to może lepiej bardzo dobre słuchawki Bluetooth, które mają wbudowany wzmacniacz. https://sklep.rms.pl/mee-audio-matrix3-matrix-3-af68-af-68-bezprzewodowe-sluchawki-nauszne-bluetooth-z-mikrofonem Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
misiekuba #11 Napisano 29 czerwca 2018 (edytowany) 1 godzinę temu, S4Home napisał: A dowiedz się proszę co to za słuchawki jeszcze. Słuchawki to Panasonic RP-HXS400, żona kupiła je parę lat temu, jeszcze będąc studentką. EDIT: Żona twierdzi, że słyszy wyraźna różnicę, gdy słuchawki podłączone są do jej telefonu lub komputera, a gdy słucha muzyki z mojego komputera. Mój komputer z racji tego iż, musiał mieć możliwość obsługi programów do projektowania 3D ,jest dość mocny. A z racji iż, to firma pokrywała zakup, to ma też pewną rezerwę mocy. Dlatego - przypuszczam - że wraz z mocną kartą graficzną, przy okazji dostała mi się mocniejsza karta muzyczna. Ale to tylko tak na marginesie, a propos różnicy w brzmieniu słuchawek podłączonych do różnych urządzeń. Edytowano 29 czerwca 2018 przez misiekuba Dopisek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
steff #12 Napisano 30 czerwca 2018 Swoja drogą, wyraźną poprawę jakości dźwięku w opisywanych warunkach (telefon lub komputer/tablet, słuchawki) za ~ 850 zł zapewni ifi iDSD LE . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #13 Napisano 2 lipca 2018 Słuchawek nie znam. Ale wzmacniacz wiele tu zmieni. Sprawdź. Zawsze możesz wypożyczyć nic na siłę. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach