Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami! 

Jako,iż stałem się szczęśliwym posiadaczem doskonałych kolumn Heco Aurora 700, mam do Was zasadnicze pytanie - jakie kabelki będą optymalne do połączenia kolumn z ampli Onkyo tx 8150? Oczywiście mówimy o rozsądnym przedziale cenowym, powiedzmy do ok 80 zł. Myśle, ze Inwestowanie w droższe kable nie ma większego sensu przy sprzęcie tej klasy/grupy cenowej. Nadmienię, ze obecnie podpięte są kabelki Kimber 4VS. I w sumie nie jest zle. Niemniej jednak, pomyślałem, ze moze warto spróbować czegoś innego, co być może lepiej zestroi się z tym sprzętem? Nie ukrywam, w na oku mam kilka pozycji. Na szczególna uwagę zasługuje kabel Chord Clearway oraz Qed silver anniversary xt. Czy ktoś z forumowiczów potrafi coś powiedzieć na temat tych drucików? Czy w ogóle jest sens myśleć o wymianie kimberow na tańsze kable?  A może macie jakieś inne ciekawe propozycje? 

Edytowano przez Łukasz Michalak
Napisano

Zwykłe z miedzi beztlenowej OFC, końcówki banany lub bez, jak kto woli :-) i tyle kolego, ponoć granie kabli słychać tylko w najdroższych zestawach hi-fi, ja w systemach budżetowych grania kabli nie słyszałem :-) zresztą temat rzeka wiesz, nie jedna awantura była przez temat grania kabli i grania przewodów w gniazdku ;-) 

Napisano

Jest dużo racji w tym, co  napisałeś. ALE, swego czasu miałem możliwość wypróbowania kabelków Supra Ply 3.4 i porównania z moimi kimberami. Wtedy miałem jeszcze kolumy Dali 450. I niestety, supry strasznie "przytlumily" i tak już dość ciemne brzemienie dali. W dźwięku było mniej powietrza, przesterzeni. Niestety, jestem zawodowym muzykiem, tak więc mimo wszystko słyszę pewne dźwiękowe niuanse:)) Generalnie lubię brzmienie analityczne, szerokie, ale nie przejaskrawione. Nie przepadam za to za dzwiekiem zbyt matowym, ciemnym. Stąd  moja sugestia co do kabli Chord/Qed. 

Napisano

Ja u siebie zwykłe miedziane zamieniłem na melodike purple i brzmienie się zmieniło , mniej góry , więcej dołu , i tak ogólnie jakby trochę więcej prądu szło.

Jednak to jest najbardziej słyszalne w dniu po zmianie , po tygodniu to już się zapomina jak było wcześniej , dlatego wielu audiofilów lubi ciągle coś zmieniać dla niuansów ;)