Bogumił Popiołek #1 Napisano 11 września 2018 Witam serdecznie, zwracam się do Was z prośbą o opinię, czy warto zainwestować w soundbar Sony HT-XF9000, czy może pozostawić zestaw stereo w konfiguracji Technics SA-DX850 z kolumnami JAMO X550. Pytanie retoryczne ale jednak nie do końca, gdyż kolumny muszą stać za słuchającym. Nawet nie za, a w linii . Po bokach tv nie ma miejsca. Bardziej zależy mi na słuchaniu muzyki aniżeli tworzenia kina domowego. Poniżej prosty rysunek pogladowy ———————————————————— TV Kolumna[] ————kanapa————[]Kolumna ————————ściana———————————— Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #2 Napisano 11 września 2018 (edytowany) Witaj. W takim układzie do słuchania muzyki musiałbyś siadać tuż przy telewizorze . Do oglądania TV może da się upchnąć jakieś niewielkie kolumny w układzie 2.1 . Edytowano 11 września 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #3 Napisano 11 września 2018 A nie masz miejsca na ścianie z TV by powiesić mniejsze kolumny podstawkowe i skierować je po skosie w dół na miejsce odsłuchowe? To będzie lepsze rozwiązanie niż nieprawidłowo rozmieszczone duże kolumny. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bogumił Popiołek #4 Napisano 11 września 2018 (edytowany) Jedyne co by weszło to kolumny o głębokości maks25 cm i szerokości 22-23 cm. Tylko trochę szkoda mi tych JAMO.:/ Jakieś propozycje? W Cenie do 2 tys? Audiofilem nie jestem ale lubie czysty bas. Ten stary Technics w sumie jest ok tylko czasami nie załącza jednego kanału A. Po kilku próbach zwiększania i zmniejszania głośności kanał się załącza- tak już jest od kilku ładnych lat. Edytowano 11 września 2018 przez Bogumił Popiołek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #5 Napisano 11 września 2018 Chyba chodzi Ci o zestaw kolumn A. NIe dzieje się tak gdy są podłączone do niego 2 zestawy kolumn ? Te amplitunery nie pozwalają na równoczesne podłączenie 2 zestawów kolumn o impedancji mniejszej niż 8 ohm. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bogumił Popiołek #6 Napisano 11 września 2018 (edytowany) 11 minut temu, MobyDick napisał: Chyba chodzi Ci o zestaw kolumn A. NIe dzieje się tak gdy są podłączone do niego 2 zestawy kolumn ? Te amplitunery nie pozwalają na równoczesne podłączenie 2 zestawów kolumn o impedancji mniejszej niż 8 ohm. Na amplitunerze mam zawsze wybrane Speakers A i B. Podłączone są tylko te Jamo 6 ohmowe. Można do tego amplitunera w razie czego dołożyć jeszcze jeden zestaw kolumn? Po prostu szkoda mi tych Jamo bo są OK. Grało by mi wtedy coś a’la Quadro? To ja chyba źle podłączyłem te kolumny bo były podłączone tylko do zestawu Front A. Ze względu na impedancję kolumn 6 Ohm, powinienem podłączyć jedna do A a drugą kolumnę do B? Dobrze rozumiem? Edytowano 11 września 2018 przez Bogumił Popiołek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #7 Napisano 11 września 2018 To nie będzie Quadro. Możesz podłączyć do niego zestaw maksymalnie 5.1 a pod kanały frontowe możesz podpiąć 2 zestawy kolumn. Jeśli masz podłączone tylko jedne kolumny to nie włączaj wyjść pod które nic nie jest podłączone. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bogumił Popiołek #8 Napisano 11 września 2018 (edytowany) To MobyDick, co byś mi proponował w kwestii podłączenia? Te Jamo chciałbym zostawić „na tyle” (tak jak na schemacie w moim pierwszym poście) a dokupilbym jeszcze „na przód” dwie dodatkowe kolumny w tym wymiarze ,o którym pisałem. Podłączę taki zestaw kolumn do tego Technicsa? Edytowano 11 września 2018 przez Bogumił Popiołek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #9 Napisano 12 września 2018 (edytowany) Właśnie do tego są 2 wyjścia na kolumny przednie, abyś mógł podłączyć drugi zestaw i to bardziej A lub B niż oba na raz. 7 godzin temu, Bogumił Popiołek napisał: Jedyne co by weszło to kolumny o głębokości maks25 cm i szerokości 22-23 cm. Napisałeś o szerokości i głębokości. A jaka może być ich wysokość ? Może zmieszczą się tam kolumny wolnostojące? Edytowano 12 września 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bogumił Popiołek #10 Napisano 12 września 2018 Mogą być takie jak te JAMO na 86 cm, ale już nie wyższe. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #11 Napisano 12 września 2018 A to ograniczenie jest kwestią optyczną czy fizycznie nie można tam nic wyższego zmieścić ? Smukłe kolumny często są nieco wyższe. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bogumił Popiołek #12 Napisano 12 września 2018 (edytowany) Gdy będzie wyższa to zajdzie za telewizor. Stąd to ograniczenie. Mogą być wyższe ale narożnik kolumny zostanie wtedy przysłonięte przez tv o jakieś 5 cm Edytowano 12 września 2018 przez Bogumił Popiołek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #13 Napisano 12 września 2018 Chodzi Ci o to że będą wyższe niż TV ? to niema znaczenia i dość normalne jeśli stoi nisko. Może warto postawić go nieco wyżej ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bogumił Popiołek #14 Napisano 12 września 2018 (edytowany) Nie. Tv musi stać na szafce. Nie mogę go zawiesić na ścianie . kolumna będzie cofnięta w stosunku do tv. I gdy kolumny będą wyższe to jej narożnik będzie wtedy za ekranem. Edytowano 12 września 2018 przez Bogumił Popiołek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #15 Napisano 12 września 2018 Front kolumn powinien być przynajmniej nieco przed ekranem TV. np. KEF IQ70 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bogumił Popiołek #16 Napisano 12 września 2018 To w takim razie będą one musiały być niższe, tak na ok.75 cm. czy to, że będą lekko przysłonięte przez ekran jakoś mocno odczuję? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #17 Napisano 12 września 2018 Jak dla mnie te wymagania wymiarowe są zbyt pokrętne. Kolumny nie powinny grać z za TV. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bogumił Popiołek #18 Napisano 12 września 2018 (edytowany) Być może tak to wygląda, ale niestety takie są warunki. Tv stoi blisko ściany bocznej gdzie jest jeszcze parapet. Jeśli kolumny będą wyższe czyli tak jak te Jamo na 86 cm, to jedna z nich będzie niestety cofnięta lekko za tv (o grubość matrycy). W tą wnękę niestety obecne Jamo mi nie wejdzie gdyż są za głębokie. Edytowano 12 września 2018 przez Bogumił Popiołek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach