loooki #1 Napisano 1 października 2018 witam wszystkich właśnie przymierzam się do kupna pierwszego zestawu audio ale im więcej czytam tym mniej wiem początkowo nie bylem zdecydowany czy stereo czy kino domowe - ale skoro więcej oglądam niż słucham to kino i teraz oglądając różne amlitunery kina domowego pojawia się pytanie - czy starsze sprzęty (przykładowo marantz sr8500 czy 9300, ONKYO TX-SR705, Denon AVR-3801, SONY STR-DB940 czy 930 są tak dużo gorsze niż nowe rozumiem braki w funkcjach sieciowych ale to można stosunkowo łatwo uzupełnić ale bardziej idzie mi o dźwięk - na papierze nie wyglądają źle ale jak grają w porównaniu do nowych sprzętów Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #2 Napisano 1 października 2018 10 minut temu, loooki napisał: SONY STR-DB940 Jako były właściciel tegoż amplitunera jak również STR-db830 QS, a obecny właściciel Yamahy RX-A3030 ,mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć ,że jak nie planujesz w pokoju 9-ciu głośników + 2 sub., a wystarczy Ci 5.1 to bierz to Sony. Z bajerów typu radio internetowe , Spotify jak i wszystkiego co dotyczy muzyki stereo i tak w Rx-A3030 i tak nie korzystam ,bo jest dźwiękowo słabiutko , a w porównaniu do Str-db940 wprost tragicznie. 32 minuty temu, loooki napisał: rozumiem braki w funkcjach sieciowych ale to można stosunkowo łatwo uzupełnić Podłączasz Raspberry PI 3 B+/ OSMC/, i masz dużo więcej niż w najnowszym amp. KD 33 minuty temu, loooki napisał: na papierze nie wyglądają źle I w realu też jest świetnie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #3 Napisano 1 października 2018 mam pc pod tv i nie planuje tego zmieniać akurat a jako źródło dźwięku będzie zmodowany aim sc 808 te przykłady akurat na szybko wygrzebałem w necie na szybko - także jestem otwarty na propozycje pudla a głośniki widziałem tu na forum polecane konkretne układy także uśmiechnę o to w odpowiednim czasie - jako przykłady pudeł tańszych niż np Onkyo TX-NR686 racja tomek4446 ze 5,1 w zupełności starczy - pokój prawie 25m2 ale zastanawiam się nad rozplanowaniem wydatków - używany starszy ampli + droższe głośniki obecnie leci wszystko z pc z prodigy cube na edifiery r2600 ale chciało by się więcej Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 2 października 2018 Będą grać nawet lepiej. Funkcje sieciowe uzupełnisz. Ale dźwięku HD , dekoderów master nigdy. Do tego to urządzenia mocno wyeksploatowane. Pytanie zasadnicze czy się opłaca. Tomek, szczerze, wiem że miałeś i używałeś. Ale teraz używany nie przetrwa 9 lat. Nie widzę tego Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #5 Napisano 2 października 2018 treści odtwarzane muszą być w hd by można je było w hd odtworzyć - zakładam pytanie właściwie brzmi czy lepszy będzie zestaw za 5k składający się z używanego ampli za 1k + głośniki za 4k nie odtwarzające w hd czy ampli za 2,5k+ głośniki za 2,5k ale brzmiące w hd Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #6 Napisano 2 października 2018 Tak. Ale teraz wszystko jest w HD. Różnica 1500 do 300 w bitrate. Za 2.5k kupisz podstawowy komplet nowych kolumn 5.0. Za 4 kupisz już coś używanego wyższej półki. To prawda. Po prostu tu budżet ogranicza. Ale za tysiaka kupisz fajny amolituner z dźwiękiem HD. I raczej tędy bym szedł. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #7 Napisano 2 października 2018 (edytowany) czyli konkretnie przykładowo jakie? poczytałem o malince więcej się bardzo ciekawie prezentuje - wydaje mi się ciekawsze niż super-smart-hiper-android-tv Edytowano 2 października 2018 przez loooki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #8 Napisano 3 października 2018 Do filmów? No działa to dobrze. Ostatnio nasz klient sprawdził też Fergusona FBOX ATV. Też działa tam wszystko a konfiguracja jest gotowa. Za tysiaka kupisz amplituner sprawy z HD. Serio mam Ci go szukać po allegro? Może poszukaj sam, a jak znajdziesz coś ciekawego to podeślij linka? Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #9 Napisano 3 października 2018 22 godziny temu, S4Home napisał: Ale teraz używany nie przetrwa 9 lat. Nie widzę tego Piotrek , a dasz gwarancję sklepową z pieczątką , że nowy przetrwa ? A'propos znasz jakiś dobry serwis Pioneera , chodzi o nagrodzony nagrodą Eisa amp. VSX-921 , serwis w Łodzi twierdzi ,że jest już nie do naprawy / ma 5 lat/. Dnia 1.10.2018 o 23:14, loooki napisał: ale zastanawiam się nad rozplanowaniem wydatków - używany starszy ampli + droższe głośniki Jest to bardzo rozsądne podejście , w dzisiejszych czasach ciągłych zmian do amplitunera bym się nie przywiązywał, a kolumny puki co są wieczne. Tak na wszelki wypadek jak by Ci się kiedyś znudziło KD. kupiłbym od razu lepsze fronty , przyzwoity centralny i jakieś tanie satelity. W tej kolejności cenowej. 14 godzin temu, S4Home napisał: Ale za tysiaka kupisz fajny amolituner z dźwiękiem HD. No tak ,kupisz tylko tu już bym się bardziej martwił o żywotność tego stosunkowo nowego niż QS-a. Nie będę bronił tego Soniaka do upadłego , wiem , że jeżeli chodzi o funkcje to przepaść w stosunku do nowych , brak radia internetowego, serwisów, USB,HDMI, aktualizacji przez sieć / choć to chyba zaleta /. Ale śmiem twierdzić , że dzięki możliwości ustawień częstotliwości i poziomu oddzielnie na każdy kanał oraz odległości głośników, jestem go w stanie bardziej precyzyjnie skalibrować niż robi to YAPO . 14 godzin temu, S4Home napisał: I raczej tędy bym szedł. Tak jak pisałeś , budżet stanowi zawsze barierę i albo chcemy być na bieżąco, i kupujemy nowy używany by poznać jak brzmią cuda nowoczesnej techniki i nowe formaty dźwięku, albo skupiamy się na samym dźwięku i wystarczy nam dobry DTS czy Dolby Digital. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #10 Napisano 3 października 2018 tomek4446 przyznam ze o takiej właśnie kolejności przykładania wagi do elementów myślałem - kolumny przednie na początek i dobry center dla wyraźnych dialogów - z tego co czytałem to za nie odpowiada - by nie było trzeba sąsiadów budzić by było słychać co w filmie mówią dlatego tez bardziej składak niż gotowy zestaw mi się wydawał lepszy i i sub może poczekać co do tyłów to nawet miałem plan testować głośniki ze starych wież - jak uruchomiłem taka i bylem w szoku ze to czystko gra ale mi kumpel wyjaśnił ze to nie tak zupełnie ze jak kabel pasuje to będzie grac budżet jest ograniczeniem - ale ile by się dawało zawsze ma się jakieś wymagania i chce się mieć uczucie ze wydało się pieniądze z sensem malinka akurat teraz u mnie gorzej - napaliłem się na modyfikowana kartę dźwiękowa z pc i chce to usłyszeć a i większość funkcjonalności mi to załatwia - po za samym graniem S4Home nie tyle ze szukać po allegro - ale bardziej na jakie modele zwracać uwagę a jakie mniej czy na jakie firmy bardziej nawet jak dam filtrowanie - cena 800-1300 to i tak jest modeli sporo przykładowo denon avr 3808 jest oki? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #11 Napisano 3 października 2018 3 godziny temu, loooki napisał: nawet jak dam filtrowanie - cena 800-1300 to i tak jest modeli sporo https://allegro.pl/yamaha-dsp-a1-z-oryginalnym-pilotem-i7572568101.html https://allegro.pl/harman-kardon-avr-132-dvd-27-piloty-komplet-i7579323944.html https://allegro.pl/amplituner-nad-t-743-hi-endowy-kino-dom-dts-rds-i7542896197.html https://allegro.pl/sony-str-da3000es-dwukierunkowy-pilot-i7537941690.html https://allegro.pl/amplituner-sony-str-db1070-qs-i7460354333.html Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #12 Napisano 3 października 2018 z podziekowaniem Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #13 Napisano 3 października 2018 Nie dam gwarancji że nowy przetrwa 9 lat. Ale dam 3 a to już coś. Ja jak najbardziej się zgadzam. Te stare klocki są bardziej wytrzymałe. Ale mimo wszystko mają swoje granice. Skoro już mają 9-10 lat to kolejne tyle daje im pełnoletność. Jak będzie działał to super. A jak siadzie po tygodniu no to ...... Zwróćcie uwagę że nawet komisy na wzmaki dają pół roku do roku gwarancji a na amplitunery 3-14 dni Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #14 Napisano 3 października 2018 (edytowany) kupić klocek za 5k na 3 lata to jak wygrać ale z tego co widzę postarzanie produktów jest wszędzie - księgowi rządzą światem nie mam jak wkleić linków z allegro na kompie na jakim siedzie wiec napisze nazwy coś z tych modeli -przykładowo? denon avr 2807/2309/3808/4306 sony str da3400es onkyo tx-sr805/806/876 cambridge audio 351r yamaha rx-v2600 nie wiem który model wyższy/jak gra - ciężko poznać po samych cyfrach jak nie widać po numeracji nic jak każda seria ma swoją 7,1 na 5,1 z tego co czytałem nie robi problemu nie mam zamiaru napędzać hali kinowej i generalnie dotychczas elektronika mi nie pada - kupowana używana też Edytowano 3 października 2018 przez loooki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #15 Napisano 4 października 2018 Cambridge nie. Onkyo tak o ile jest sprawny. Szczególnie 876 który byl blisko seri 905/906. Sony nie kojarzę więc nie wiem. A Denon 4306 fajna maszynka ale chyba nie ma dźwięku HD. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #16 Napisano 4 października 2018 tych dekoderow sporo jest dts kilka odmian, dolby kilka i wiele pewnie o jakich nie slyszalem ano 4306 w opisach i na samym pudle skrótowcow z hd nie widze Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #17 Napisano 4 października 2018 Jeśli będziesz miał takie źródło to jednak warto mieć. Bo różnica w dźwięku jest znaczna. Chyba że i tak będziesz puszczał dvd co jest paranoja albo DivX ? no to wtedy obojętne. Ale dekodery HD, dźwięk w takim formacie wiele zmienia. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #18 Napisano 4 października 2018 no to zostaje hd Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #19 Napisano 4 października 2018 21 godzin temu, S4Home napisał: Skoro już mają 9-10 lat to kolejne tyle daje im pełnoletność. Jak będzie działał to super. A jak siadzie po tygodniu no to ...... A jak nie wysiądzie i będzie grał tak jak moje dwa amplitunery , jeden 43 lata , drugi 40 lat ? Wzmacniacz 30 lat , Tuner -30 lat ,CD -24 lata , gramofon -44 lata, magnetofon - 33 lata , kolumny-19 lat. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #20 Napisano 4 października 2018 (edytowany) no to z porad wynika zostaja 2 firmy onkyo tx-sr876 lub denon avr 3805/3806/3808 ale raczej 06/08 ze wzgledu na hdmi Edytowano 4 października 2018 przez loooki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #21 Napisano 4 października 2018 5 minut temu, loooki napisał: no to z porad wynika zostaja 2 firmy Zawsze to ryzyko radzić komuś w ciemno ale stawiałbym na https://allegro.pl/amplituner-7-1-denon-avr-3808-usb-komis-myslenice-i7497774547.html po pierwsze HDMI Ci się przyda, a po drugie ten amp. jest od kolegi forumowego Pumpurka do którego można mieć zaufanie. Sam u niego kupowałem i było ok. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #22 Napisano 4 października 2018 a to napisze do forumoego kolegi Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #23 Napisano 4 października 2018 33 minuty temu, loooki napisał: a to napisze do forumoego kolegi Przy okazji możesz zapytać czy nie ma jeszcze czegoś ciekawego , ma sporo sprzętu i co ważne sprawdza go bo wystawia gwarancję. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
loooki #24 Napisano 4 października 2018 (edytowany) ano jak przegladalem allegro widzialem - sporo ofert i wysoki % jak na tyle sprzedanego sprzetu uzywanego - to zwraca uwage ano napisalem i przedstawilem sprawe Edytowano 4 października 2018 przez loooki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #25 Napisano 4 października 2018 2 godziny temu, tomek4446 napisał: A jak nie wysiądzie i będzie grał tak jak moje dwa amplitunery , jeden 43 lata , drugi 40 lat ? Wzmacniacz 30 lat , Tuner -30 lat ,CD -24 lata , gramofon -44 lata, magnetofon - 33 lata , kolumny-19 lat. To wiesz co? Graj w lotto bo masz chłopie szczęście w życiu pewnie zdrowie też dopisuje? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach