Skocz do zawartości
coolbix

Problem z REL T5i

Recommended Posts

Witam
Mam problem z REL-em. Od zakupu był połączony podwójnie z amplitunerem Denon AVR x2400 przez kabel systemowy speakon i kabel subwooferowy i było OK. Kupiłem system stereo i rozdzielacz Beresford TC-7220 MKIII. Wzmacniacz stereo i amplituner KD połączony kablem głośnikowym z Beresfordem, z Beresfordem połączone fronty KEF R500, natomiast REL pozostał połączony jak poprzednio do gniazd głośnikowych frontów w amplitunerze oraz kablem subwooferowym (nie chcę go włączać w tor stereo ponieważ moim zdaniem Naim i Kefy nie wymagają dodatkowego subwoofera). Po przełączeniu w Beresfordzie na amplituner wszystko jest OK, subwoofer świetnie działa w kinie domowym, natomiast po przełączeniu na wzmacniacz stereo pomimo wyłączenia Denona głośnik subwoofera drży i buczy- trzeba Relowi ręcznie wyłączyć zasilanie. Wina leży w kablu speakon- po jego wypięciu nie ma buczenia. Ale pozostawiając tylko połączenie subwooferowe Rel nie chce się automatycznie włączyć pomimo takiego ustawienia na tylnej ścianie oraz zmiany ustawienia głośników na small i 80 Hz
Czy ktoś miał podobny problem? Jak wymusić automatyczne włączenie Rela w pojedynczym połączeniu kablem subwooferowym? Może jakieś ustawienie w Denonie? 

Do góry

Cytuj selektywnie

Odpowiedz

Cytuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dobrze rozumiem to masz podłączonego suba na stałe z dwoma wzmakami? Mimo że drugi jest wyłączony to jednak ma w sobie napięcie. Uważaj bo możesz zepsuć sprzęt w ten sposób. 

Piotrek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sub jest podpięty tylko do amplitunera KD, ale podwójnie- 1 kabel systemowy speakon -czyli high level do gniazd głośnikowych frontów w ampli i drugi kabel subwooferowy rca do gniazda subwoofera też w ampli. Wzmacniacz stereo nie jest połączony z Relem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gdy nie było wzmacniacza stereo fronty były podłączone bezpośrednio do gniazd w amplitunerze Denon kablem głośnikowym wspólnie z Relem kablem systemowym high level speakon (tak zaleca REL) Ponadto Rel był połączony z amplitunerem kablem subwooferowym- to połączenie zostało . Amplituner służył wtedy i do kina domowego i do stereo. Obecnie fronty są podpięte pod gniazda głośnikowe w Beresfordzie, a sub jest podpięty do gniazd w amplitunerze (speakon do Rela + kabel głośnikowy do Beresforda). Jeżeli w Beresfordzie jest wybrany amplituner wszystko jest OK, nic nie buczy, sub działa prawidłowo. Natomiast po przełączeniu w Beresfordzie na wzmacniacz stereo sub, który nie powinien wtedy działać buczy. Odłączenie kabla speakon w Relu pomaga- buczenie znika ( pozostaje połączenie kablem subwooferowym ampli z subem).  Ale po wejściu w tryb czuwania Rel nie włącza się automatycznie po włączeniu ampli pomimo takiego ustawienia na tylnej ścianie Rela, włącza się tylko jeżeli jest połączony kabel speakon. Mógłbym zrezygnować z połączenia speakon w KD, ale jak wymusić automatyczne włączenie suba przy włączeniu ampli?

Rysunek aktualnych połączeń w załączeniu

Połączenia.jpg

Edytowano przez coolbix

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie, to pasywny rozdzielacz. 

Link do testu urządzenia: http://hd-opinie.pl/2617,audio,unikatowy-router-audio-beresford-tc-7220.html

Wydaje mi się, że w kinie domowym nie potrzebuję połączenia high level, mogłoby pozostać tylko połączenie low .1LFE, fronty wtedy ustawione na small w amplitunerze, odcięcie na 80 Hz. Tylko nie mogę wyjaśnić dlaczego wtedy sub nie chce automatycznie wybudzać się z trybu czuwania. Oczywiście mógłbym ręcznie za każdym razem włączać i wyłączać suba, tylko w subie jest funkcja auto dotycząca  wybudzania. Być może chodzi o jakieś ustawienie w menu ampli?

Edytowano przez coolbix

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli podłączysz amplituner do suba samym przewodem RCA, ustaw na nim możliwie niską czułość ( dużą jej wartość ) , tak aby przy kalibracji sub został ustawiony możliwie głośno z poziomu amplitunera. Wtedy sygnał w przewodzie RCA będzie silny. Wtedy buczenie powinno być najmniejsze z suba. Napisz koniecznie czy to pomogło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×