klimor24 #1 Napisano 7 listopada 2018 Witam Chciałbym sam zbudować głośnik bluetooth znalazłem kikla filmików na YouTubie i na podstawie jednego z nich chcę zbudować. I tu mam problem mam do wykorzystania głośniki innej mocy niż tu przedstawione mam dwa o mocy 70 W i nie wiem jakie użyć podzespoły i wykorzystać wzmacniacz bluetooth( moc moich głośników jest większa) i chciałem też użyć te małe głośniki wysoko tonowe. Oczywiście obudowa głośnika będzie inna, gdzie każdy głośnik będzie miał oddzielną komorę. pozdrawiam i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś to doradzi mi jakie elementy muszę mieć. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #2 Napisano 18 listopada 2018 Moc głośnika to jego wytrzymałość. Dlatego jeśli głośniki mają większa moc niż wzmacniacz który je napędza niema nic w tym złego. Znacznie ważniejsze jest to aby obciążenie głośników nie miało niższej impedancji od tej z jaką może działać podłączony do nich wzmacniacz. Z drugiej strony zbyt wysoka impedancja głośników może sprawić że całość będzie grała zbyt cicho. Łatwo kupić kompletne płytki z wzmacniaczem i modułem bluetooth. Jednak jeśli nie zdajesz sobie z tego sprawy to moze lepiej odpuścić budowanie czegoś takiego. Może lepiej kupić gotowy który będzie dobrze działał. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach