adamch1 #1 Napisano 26 stycznia 2019 Witam Mam taką prośbę, czy ktoś mógłby tak łopatologicznie dla nie znawcy tematu odpowiedzieć na następujące pytania w kwestii na co zwracać uwagę przy wyborze głośników (oprócz oczywiście odsłuchu) 1). Fronty dwudrożne, dwu i pół drożne, trzy drożne. (Które lepsze i dlaczego?) 2). Ilość głośników w kolumnie frontowej (Czy zawsze więcej znaczy lepiej ) 3). Pasmo przenoszenia ( Podobno zdrowe nastoletnie ludzkie ucho słyszy częstotliwości od 20 Hz do 20000 Hz, wiem że niskie częstotliwości mogą nie być słyszalne ale odczuwalne, a co z wyższymi niż 20000 Hz jak dobierać głośniki bo widziałem i takie do 50000 Hz czy ma to sens?) 4). Skuteczność 90 dB, 92 dB itd. ( Czy to prawda że 3 dB więcej to dwa razy głośniej ?) 5). Częstotliwość zwrotnicy ( tu zupełnie nie wiem o co chodzi i jakie powinny być ) 6). Materiał kopułki głośnika wysoko tonowego (jakiego szukać i dlaczego?) 7). Bas refleks (Z tyłu, z przodu, z boku , kiedy i dlaczego?) 8). Subwoofer do zestawów 2.1 i 5.1 (na co zwracać uwagę, co powinien mieć? konstrukcja zamknięta otwarta , jaka średnica głośnika, pasmo przenoszenia itp Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach