Bartek Chojnacki #376 Napisano 12 stycznia Dnia 7.01.2021 o 21:54, Payek napisał: @Bartek Chojnacki dzięki za 'praktycznego' posta, bardzo dla mnie cennego 😀. Przymierzam się do remontu, w ramach którego w przydługiej obecnie salono-kuchni (3,3 x 10 m) chcę wydzielić ścianką GK coś, co Żona szumnie nazwała garderobą (o szerokości 1,8m). Po podziale salono-kuchnia będzie miała 3,3 x 8m. W związku z tym mam dwa pytania: Jak daleko może być ta twarda powierzchnia? W moim przypadku ścianka GK będzie w odległości 1,8m od ściany "właściwej" (taka będzie szerokość garderoby). Ściana będzie w poprzek całego pomieszczenia (szczelna). Czy żeby uzyskać w miarę równomierne pochłanianie w niższych częstotliwościach warto budując ściankę o konstrukcji [GK - OSB - wełna 7,5 lub 10cm - OSB - GK] zróżnicować grubość (masę) OSB, czy istotna jest masa całej kanapki? 1. robiąc taki dystans na poziomie 1.8m wyjdziesz z częstotliwością rezonansową całego układu poniżej 20 Hz, upraszczając - nie będzie w ogóle działać. Jeśli chodzi o absorbery płtowe to raczej do 40-50 cm powinno się to ogarniać 2. warto zróżnicować te masy na różnych ścianach Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamill00 #377 Napisano Czwartek o 18:18 @Bartek Chojnacki mam do Ciebie pytanie. Na dzisiejszej konferencji AVS, której też byłeś gościem w tamtym roku, akustyk - Martel Neasit zaznaczył bezsens stosowania dyfuzorów rozpraszajacych za kolumnami/między kolumnami ponieważ dyfuzor ma rozpraszać wysokie tony, które to kierują się do przodu, a nie do tyłu (napisałem to swoimi słowami mocno upraszczając). Czy móglbys się odnieść do tego, głównie pod kątem, dlaczego w tak wielu realizacjach projektów akustycznych w domach jak i np salonach audio tak często stosuje się takie rozwiązanie (nie mowie, że są to Twoje projekty). Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kraft #378 Napisano Czwartek o 18:25 Dyfuzory 2D stosuje się między kolumnami głównie dlatego, że to zarąbiście audiofilsko wygląda;) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartek Chojnacki #379 Napisano Czwartek o 18:33 łolaboga to ja już z 500x o tym mówiłem, a Martel tej wiedzy też sporo ode mnie zasięga z fb... po pierwsze, jest to bardzo duża różnica czy dyfuzor jest MIĘDZY czy ZA kolumnami. Jeśli jest MIEDZY to nie ma wątpliwości, w 90% przypadków to nie ma sensu. Jeśli jest ZA - to już może mieć, bo np. nie można dołożyć pochłaniania, rozproszenie pola jest małe, przestrzenność i scena to duży problem... to lepiej dać dyfuzor. Żeby wyrażać się tak precyzyjnie i jednoznacznie trzeba rozebrać to na części pierwsze. Nie można uogólnić że "dyfuzor za kolumnami to zło". Można powiedzieć - do efektywnej redukcji pierwszego odbicia lub efektu SBIR dyfuzor jest istotnie GORSZY od pochłaniacza. Tyle można napisać ludziom w internecie czy powiedzieć na prezentacji bez wchodzenia w szczegóły. Absolutnie nie można mówić, że jest zły i koniec, bo jest milion przypadków gdzie zły nie będzie Ze względu na kierunkowość kolumn - tak, owszem, działa słabiej, ale nie można powiedzieć że nie działa albo że to głupota skrajna. TO jest tylko 1 minus, równie dobrze można powiedzieć że na ścianach bocznych dyfuzor to też słabo działa bo tam z kolei minusem jest duży kąt padania fali na strukturę, a to miejsce już Martel pokazywał że jest dobre...a też ma jeden minus prawda? Złym miejscem jest obszar miedzy kolumnami, bo tam minusy są już dwa - duży kąt padania fali na strukturę, mniejsza energia ze względu na kierunkowość kolumny, a często dochodzi też 3 minus - tam nie ma peirwszych odbić... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamill00 #380 Napisano Czwartek o 19:16 Dzięki Bartku za profesjonalną odpowiedz, może po prostu nie czytałem Twojej opinii na ten temat, a najlepszej odpowiedzi chyba udzielił piętro wyżej @Kraft 😊 Najbardziej chodziło mi o takie realizacje Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach