Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam gramofon Jaytec DJT2, podłączony do stareńkiej (ale po serwisie) wieży SONY MHC 771 z wykorzystaniem preamlitudera vivianco pa 115.

Mój problem polega na tym, że gdy tylko przejdę na VIDEO w wieży i włączę gramofon (nawet bez płyty) to od razu słychać buczenie. Im większą dam głośność tym  jest ono głośniejsze. Dodam, że nie gramofon jest nieuziemiony.

Jak sądzicie co mogę zrobić by się go pozbyć?

Proszę o niski wymiar kary :) Dopiero zaczynam przygodę z gramofonem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czemu włączasz „Video” w wieży, chcąc słuchać muzyki z gramofonu?

Niezależnie od tego: buczenie (50 Hz) to normalne, jak gramofon nie jest uziemiony. Co się dzieje, jak go uziemisz?

Czy instalacja elektryczna w domu ma porządne uziemienie? Czasami (to nie żart, tylko technika) wystarczy wtyczkę wzmacniacza włożyć do gniazdka o 180 stopni przekreconą. 

Czy w pokoju przebiega kabel antenowy od TV kablowej lub satelitarnej? Co się dzieje, jak wyciągniesz jego wtyczkę z gniazdka (przy telewizorze albo w ścianie)?

Życzę wytrwałości i pomyślności w łowach na Mrucznego Zwierza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 14.03.2019 o 11:54, Michał Banaszkiewicz napisał:

Dodam, że nie gramofon jest nieuziemiony.

Musi być uziemiony , powinieneś mieć obok wyjść Rca w gramofonie wyprowadzony przewód uziemienia. Odkręć jakąś śrubkę z tyłu obudowy wieży i pod tą śrubkę podłóż odizolowaną końcówkę tegoż przewodu i dokręć śrubkę. Musisz poeksperymentować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
23 godziny temu, Strange New Toy napisał:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czemu włączasz „Video” w wieży, chcąc słuchać muzyki z gramofonu?

Niezależnie od tego: buczenie (50 Hz) to normalne, jak gramofon nie jest uziemiony. Co się dzieje, jak go uziemisz?

Zapewne gramofon jest podłączony do tego wejścia (poprzez przedwzmacniacz gramofonowy Vivanco PA-115) w Soniaku :-)

Michał,

Dociśnij kable cinch w gniazdach, poprowadź je inaczej (może łapią zakłócenia) oraz sprawdź jeszcze (jeżeli masz) czy występują zakłócenia na innych kablach cinch między preampem a wieżą.

Oraz zrób to co sugerował przedmówca odnośnie uziemienia itp.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...