Bombalina #151 Napisano 8 września 2020 (edytowany) 7 minut temu, Wito76 napisał: Też mnie interesuje to porównanie. MarKa bodajże kiedyś pisał że hifiberry gra ostrzej a DigiOne bardziej analogowo. Też mam póki co hifiberry i ostrości nie widzę bardzo, ale to może z braku porównania. Nie wie, skąd się wzięła opinia o ostrości HiFiBerry Digi+ Pro, robiłem test między HiFiBerry Digi+ Pro a moim CD Pionner PD-30 oba wpięte cyfrowo i mam problem z wyłapaniem różnic w jakości dźwięku. Ale z drugiej strony nie dopuszczam myśli że to maleństwo może grać tak samo a może lepiej od wielkiego kloca jakim jest mój CD. Po 30 lacha słuchania CD czas na zmianę i wygodę. Edytowano 8 września 2020 przez Bombalina Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wito76 #152 Napisano 8 września 2020 A ja próbuję na trzeźwo sobie wytłumaczyć, czy Tomanek droższy o dwie stówy od chińczyka zrobi jakąkolwiek różnicę w jakości - wartą wspomniane dwie stówy. Kwestia wykonania... za chińczykiem ciągnie się opinia że chińskie to tandeta. Akurat w kwestii zasilacza chyba nie ma się co obawiać. Najdroższym elementem jest trafo a co do reszty to groszowe sprawy w kwestii ewentualnej naprawy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bombalina #153 Napisano 8 września 2020 Ja kupie Tomanek dlatego że parametry dobrane pod Malinę, gwarancja, dobre wykonanie, polska firma. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wito76 #154 Napisano 8 września 2020 5V na wyjściu i 3A. Taki chłyt marketingowy, że niby pod malinę. Owszem spełnia wymagania i tyle a w kwestii bebechów to ktoś pisał, że bez rewelacji tzn normalny zasilacz bez technologii NASA.Kiedyś, tak z 15 lat temu na targu gość sprzedawał zwykłe radioodbiorniki. Miał wielką kartkę , że odbiera Radio Maryja. Babcie kupowały aż miło. Tyle w kwestii tomanka dedykowanego do maliny Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bombalina #155 Napisano 8 września 2020 (edytowany) 8 minut temu, Wito76 napisał: 5V na wyjściu i 3A. Taki chłyt marketingowy, że niby pod malinę. Owszem spełnia wymagania i tyle a w kwestii bebechów to ktoś pisał, że bez rewelacji tzn normalny zasilacz bez technologii NASA. Kiedyś, tak z 15 lat temu na targu gość sprzedawał zwykłe radioodbiorniki. Miał wielką kartkę , że odbiera Radio Maryja. Babcie kupowały aż miło. Tyle w kwestii tomanka dedykowanego do maliny Czyli byłbyś skłonny kupić np. ten https://pl.aliexpress.com/item/4000022726883.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.708d2e0eTtfwEI wysyłka gratis a cena 60$ lub chyba ten sam tylko taniej https://pl.aliexpress.com/item/32920702993.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.4c272e0enR9S0i za 47$ Edytowano 8 września 2020 przez Bombalina Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wito76 #156 Napisano 8 września 2020 Żaden. Do maliny pi 4 za słaby, nie da 3 Amperów. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bombalina #157 Napisano 8 września 2020 Przed chwilą, Wito76 napisał: Żaden. Do maliny pi 4 za słaby, nie da 3 Amperów. Masz namiary na odpowiedni zasilacz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wito76 #158 Napisano 8 września 2020 Jadę autem, wieczorem poszukam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wito76 #159 Napisano 8 września 2020 Mam chwilę czasu. Szukaj 25W zasilacza, pisałem wcześniej. Gdzieś widziałem taki z opisem studer900.Generalnie, Tomanek jest trochę lepszy od chińczyka w kwestii liniowości napięcia, tego nie kwestionuje. Tak musi być patrząc na bebechy, ma dużo większe kondensatory, co za tym idzie mocny mostek prostowniczy itd. Tylko, nie wiem, czy jesteśmy w stanie to wszystko usłyszeć? Nie mam porównania. Różnica w cenie Tomanek czy podobne względem chińczyka nie do końca też bierze się z drastycznej różnicy w jakości. Tomanek to produkt polski, strzelam 30 szt tygodniowo, pensja w złotówkach. Weiliang produkowany 1000szt tygodniowo, płacone w juanach i sajgonkach z ryżem. Gdyby zlecić produkcję tomanka w Chinach cena minus 100zl tak myślę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DudasDudek #160 Napisano 8 września 2020 Tomanek ma absurdalnie wysoką cenę, bo określa się jako HiFi. Tam nie ma żadnej wybitnej technologii, po prostu jest porządnie złożony polski sprzęt, a żeby być HiFi musi być drogi Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wito76 #161 Napisano 8 września 2020 Dochodzi jeszcze bardzo ważna kwestia - komfort psychiczny. Obczytałeś się że zasilacz liniowy jest dużo lepszy od "ładowarki". Oczekiwania są więc duże i jakaś tam kasa przy okazji do wydania. Kupisz chińczyka i... będzie lepiej, ale nie aż tak, jak sobie wyobrażałeś. I będziesz się głowił i dręczył co by było, gdybyś jednak dołożył te dwie stówy i miał "legendarnego" tomanka. Już więcej nie posłucham tych "znafców" z forum i takie myśli. Teraz trzeba będzie znaleźć jelenia, sprzedać i kupić tomanka. Tak jak napisał kolega wyżej, budowa budżetowego zasilacza jest bardzo podobna i do klasy hifi daleko. Tomanek pisze, że ma stabilizację opartą na LM338T - fajnie, tak mądrze to brzmi dla laika. A każdy wiejski elektronik wie, że to standardowy element kosztujący od 2,50 w górę na allegro. Taki przykład tylko. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wito76 #162 Napisano 8 września 2020 https://a.aliexpress.com/_eOlXox Np coś takiego. W wersji 25W usb. Daje 3,5A więc wystarczy. Komentarze też zachęcające. Tylko niech nie zmyli cię fakt że są 2 wyjścia usb, to nie oznacza że możesz podłączyć dwie maliny Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
comboss #163 Napisano 8 września 2020 (edytowany) tak mam te pierwsze czyli c803 był to najwyższy model kosztowaly prawie 4500 tys , teraz można dostać nowe w promocji za 3400 i 3800 , i moje tez maja potężny bass ale ladnie kontrolowany i rozciagniety , ja uważam te kolumny za dobre , może nie super ale na pewno nie zle. PS dziekuje ci za zainteresowanie Edytowano 8 września 2020 przez comboss Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bombalina #164 Napisano 9 września 2020 13 godzin temu, Wito76 napisał: https://a.aliexpress.com/_eOlXox Np coś takiego. W wersji 25W usb. Daje 3,5A więc wystarczy. Komentarze też zachęcające. Tylko niech nie zmyli cię fakt że są 2 wyjścia usb, to nie oznacza że możesz podłączyć dwie maliny Ciekawa propozycja do rozważenia pod warunkiem że nasze wspaniałe państwa nie doliczy cła i Vat, chyba że poczekać na Czarny Piątek. 14 godzin temu, Wito76 napisał: Dochodzi jeszcze bardzo ważna kwestia - komfort psychiczny. Obczytałeś się że zasilacz liniowy jest dużo lepszy od "ładowarki". Oczekiwania są więc duże i jakaś tam kasa przy okazji do wydania. Kupisz chińczyka i... będzie lepiej, ale nie aż tak, jak sobie wyobrażałeś. I będziesz się głowił i dręczył co by było, gdybyś jednak dołożył te dwie stówy i miał "legendarnego" tomanka. Już więcej nie posłucham tych "znafców" z forum i takie myśli. Teraz trzeba będzie znaleźć jelenia, sprzedać i kupić tomanka. Tak jak napisał kolega wyżej, budowa budżetowego zasilacza jest bardzo podobna i do klasy hifi daleko. Tomanek pisze, że ma stabilizację opartą na LM338T - fajnie, tak mądrze to brzmi dla laika. A każdy wiejski elektronik wie, że to standardowy element kosztujący od 2,50 w górę na allegro. Taki przykład tylko. Masz racje, nie oczekuję ogromnej poprawy dźwięku raczej subtelnych zmian. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #165 Napisano 9 września 2020 Mam taki zasilacz z chin. I gra to dobrze. Tylko nie zasila mi dysków. Był po porostu wybrany za słaby. Tomanek jest ok. Mam podobne zdanie co do DiGi One. Aczkolwiek przesiadłem sięjuz dawno temu z HiFi Berry i tego już dokładnie nie pamiętam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
comboss #166 Napisano 9 września 2020 (edytowany) Mam pytanie bo nie moge odpalic volumio ktore mam zainstalowane na karcie i po wlaczeniu mam taki obraz dodam ze jestem zielony w tym temacie Edytowano 9 września 2020 przez comboss Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #167 Napisano 9 września 2020 Wgrywałeś z tej strony: https://volumio.org/get-started/ Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MarcKrawczyk #168 Napisano 9 września 2020 zdecydowanie lepiej skonfigurować volumio z pozycji smartfona, kup apkę w sklepie play za dychę i będzie znacznie prościej no i pamiętaj, że na początku malina ma być podpięta kablem Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #169 Napisano 9 września 2020 1 minutę temu, MarcKrawczyk napisał: zdecydowanie lepiej skonfigurować volumio z pozycji smartfona, kup apkę w sklepie play za dychę i będzie znacznie prościej no i pamiętaj, że na początku malina ma być podpięta kablem Nie chce robić zamieszania , ale mnie jakoś na kompie to szybciej wychodzi Jak mam już podpiętą malinę kablem ethernetowym to tylko jeszcze HDMI do monitora i nie ruszając się z miejsca od "A" do "Z" mogę ogarnąć całość konfiguracji . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MarcKrawczyk #170 Napisano 9 września 2020 @tomek4446 nie robisz zamieszania, ale ja też jestem zielony z informatyki i po prostu ciągle miałem kłopoty ze znalezieniem volumio.local, a jak zainstalowałem apkę nie interesuje mnie odnajdywanie ip maliny i jest wszystko dla mnie dużo prostsze @comboss a może coś nie tak poszło z wgraniem na kartę, tu znalazłem krótką instrukcję, może to ci pomoże: Nagrywanie obrazu dystrybucji na kartę SD Nie chodzi tu o zwykłe przekopiowanie tego pliku na kartę SD. Rozpakowany przez Was plik zawiera dokładną, fizyczną (nie logiczną) kopię systemu udostępnnionego dla Was przez Fundację. I tak właśnie trzeba go umieścić na karcie: bajt po bajcie, blok po bloku na Waszej karcie SD. Nie nagrywamy tutaj plików – raczej fizyczne dane. Zacznijcie od umieszczenia karty SD w Waszym komputerze. Większość laptopów wyposażono już w czytnik kart SD. Jeżeli go nie macie – możecie użyć takie podłączanego do gniazda USB: U góry: czytnik kart podłączany do USB; u dołu: karta microSD i adapter do USB Nie musicie czyścić karty, ponieważ: Poniższe operacje całkowicie i nieodwracalnie usuną dane z karty SD – i zastąpią je Raspbianem. Upewnijcie się, że nie ma tej karcie żadnych wartościowych danych. Zwłaszcza, jeżeli właśnie wyjęliście ją z kamery wideo, aparatu fotograficznego czy Waszego smartfona. Jeżeli to potrzebne, zróbcie kopię danych. Do nagrywania obrazu dystrybucji pod Windows najwygodniej posłużyć się programem Win32Imager. Możecie go za darmo pobrać z sieci: pobieranie Win32Imager. Win32Imager do uruchomienia wymaga praw Administratora. Program jest bardzo prosty w obsłudze – jednak zanim go uruchomicie, pamiętajcie: Wybranie dysku w polu „Device” i wciśnięcie klawisza „Write” spowoduje usunięcie wszystkich danych na wskazanym urządzeniu. Co więcej – urządzenie takie może stać się „niewidzialne” dla Waszego systemu. Upewnijcie się, że w polu „Device” nie figuruje napęd, który odpowiada np. dyskowi twardemu podłączonemu do jednego z portów USB. W powyższy sposób straciłem kiedyś zawartość mojego czytnika e-Ink. Pomyliły mi się literki i zamiast na karcie SD – Raspbian wylądował w pamięci czytnika. Wierzcie mi, ponowne uruchomienie go zajęło ładnych kilka godzin. Uważajcie. Uruchomcie teraz program Win32Imager. Następnie: W polu „Image file” podajcie nazwę pliku obrazu ze ścieżką dostępu do niego, tutaj: „c:\temp\2016-02-26-raspbian-jessie.img”. Możecie kliknąć ikonkę katalogu, żeby wybrać ten plik w okienku dialogowym; Upewnijcie się, że pole „Device” wskazuje numer napędu określającego Waszą kartę SD; Jeszcze raz sprawdźcie, czy napęd wskazany w „Device” to Wasza karta SD; Wciśnijcie „Write” – rozpocznie to proces zapisu na kartę. Po chwili program poinformuje Was, że proces nagrywania obrazu na kartę został zakończony. Dobra robota – możecie uruchomić Raspberry używając właśnie nagranej karty! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #171 Napisano 9 września 2020 Fajna instrukcja , dodam od siebie jeszcze taki drobiazg , że jak już wszystko zainstalujemy, to by uruchomić volumio wpisujemy : użytkownik : volumio ; hasło : volumio i ....powinno hulać. 36 minut temu, MarcKrawczyk napisał: miałem kłopoty ze znalezieniem volumio.local, Tutaj masz rację , nie wiem jak to się dzieje , że na chromie mi nie łączy / volumio.local/ , a przez mozillę bez problemu. Dlatego zamiast volumio.local wpisuje adres IP maliny i bez względu na wyszukiwarkę zawsze łączy Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
comboss #172 Napisano 9 września 2020 59 minut temu, MarcKrawczyk napisał: @tomek4446 nie robisz zamieszania, ale ja też jestem zielony z informatyki i po prostu ciągle miałem kłopoty ze znalezieniem volumio.local, a jak zainstalowałem apkę nie interesuje mnie odnajdywanie ip maliny i jest wszystko dla mnie dużo prostsze @comboss a może coś nie tak poszło z wgraniem na kartę, tu znalazłem krótką instrukcję, może to ci pomoże: Nagrywanie obrazu dystrybucji na kartę SD Nie chodzi tu o zwykłe przekopiowanie tego pliku na kartę SD. Rozpakowany przez Was plik zawiera dokładną, fizyczną (nie logiczną) kopię systemu udostępnnionego dla Was przez Fundację. I tak właśnie trzeba go umieścić na karcie: bajt po bajcie, blok po bloku na Waszej karcie SD. Nie nagrywamy tutaj plików – raczej fizyczne dane. Zacznijcie od umieszczenia karty SD w Waszym komputerze. Większość laptopów wyposażono już w czytnik kart SD. Jeżeli go nie macie – możecie użyć takie podłączanego do gniazda USB: U góry: czytnik kart podłączany do USB; u dołu: karta microSD i adapter do USB Nie musicie czyścić karty, ponieważ: Poniższe operacje całkowicie i nieodwracalnie usuną dane z karty SD – i zastąpią je Raspbianem. Upewnijcie się, że nie ma tej karcie żadnych wartościowych danych. Zwłaszcza, jeżeli właśnie wyjęliście ją z kamery wideo, aparatu fotograficznego czy Waszego smartfona. Jeżeli to potrzebne, zróbcie kopię danych. Do nagrywania obrazu dystrybucji pod Windows najwygodniej posłużyć się programem Win32Imager. Możecie go za darmo pobrać z sieci: pobieranie Win32Imager. Win32Imager do uruchomienia wymaga praw Administratora. Program jest bardzo prosty w obsłudze – jednak zanim go uruchomicie, pamiętajcie: Wybranie dysku w polu „Device” i wciśnięcie klawisza „Write” spowoduje usunięcie wszystkich danych na wskazanym urządzeniu. Co więcej – urządzenie takie może stać się „niewidzialne” dla Waszego systemu. Upewnijcie się, że w polu „Device” nie figuruje napęd, który odpowiada np. dyskowi twardemu podłączonemu do jednego z portów USB. W powyższy sposób straciłem kiedyś zawartość mojego czytnika e-Ink. Pomyliły mi się literki i zamiast na karcie SD – Raspbian wylądował w pamięci czytnika. Wierzcie mi, ponowne uruchomienie go zajęło ładnych kilka godzin. Uważajcie. Uruchomcie teraz program Win32Imager. Następnie: W polu „Image file” podajcie nazwę pliku obrazu ze ścieżką dostępu do niego, tutaj: „c:\temp\2016-02-26-raspbian-jessie.img”. Możecie kliknąć ikonkę katalogu, żeby wybrać ten plik w okienku dialogowym; Upewnijcie się, że pole „Device” wskazuje numer napędu określającego Waszą kartę SD; Jeszcze raz sprawdźcie, czy napęd wskazany w „Device” to Wasza karta SD; Wciśnijcie „Write” – rozpocznie to proces zapisu na kartę. Po chwili program poinformuje Was, że proces nagrywania obrazu na kartę został zakończony. Dobra robota – możecie uruchomić Raspberry używając właśnie nagranej karty! Moze jest ktos z czestochowy kto wpadnie do mnie i mi pomoze Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
comboss #173 Napisano 9 września 2020 Zmienilem karte i niby poszlo a tetaz problem z logowanie wpisuje login volumio a hasla nie moge wpisac ,jest jakas komenda Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wito76 #174 Napisano 9 września 2020 Nie będę się nad tym pochylał,od roku działa bezproblemowo.Pamiętasz jakie trafo kupiłeś? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
comboss #175 Napisano 9 września 2020 52 minuty temu, Wito76 napisał: Dnia 6.09.2020 o 19:20, Mar Ka napisał: Nie będę się nad tym pochylał,od roku działa bezproblemowo. Pamiętasz jakie trafo kupiłeś? kurde zainstalowalem wkoncu to volumio , wkladam karte do raspberry ,po chwili wyskakuje napis volumio a nastepnie prosi o login i password , wiec wpisuje w login -volumio i w haslo tez i wyskakuje napis login incorrect macie jakies pomysly , volumnio wersja 2,806, Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach