Skocz do zawartości
hex

Selektor wejścia - wzmacniacz Denon PMA 1500 AE

Recommended Posts

Cześć!

Proszę o radę w sprawie szwankującego selektora wejść we wzmacniaczu Denon PMA 1500 AE. Zaczęło się od pojedynczych przeskoków z jednego wejścia na inne, niezbyt często, z biegiem czasu problem się nasilił i teraz to są prawdziwe fajerwerki - selektor skacze jak szalony z jednego źródła na drugie i jakby tego było mało to samo robi wzmacniacz - włącza się i wyłącza samoczynnie. Dzieje się tak czasami zaraz po rozpoczęciu odsłuchu, a innym razem po na przykład dwóch godzinach. Do wzmacniacza mam podpięty CD i BR Player. Wzmacniacz ma około 14 lat.

Czy da się to radę naprawić samemu, czy na przykład wyczyszczenie styków w tym selektorze coś pomoże?  Tutaj jest to pokazane https://derreparateur.ch/2017/10/12/denon-pma-2000e-input-selector-springt/ . 

Kupno nowego pieca to ostateczność, na razie chciałbym to jakoś ogarnąć możliwie po najmniejszych kosztach. Będzie coś z tego czy nie? 

Jeśli ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem to proszę o radę. 

Dzięki! 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A sprawdź czy kabel zasilający jest dobrze wpięty. Ostatnio tak miałem z nowym. Wina był kabel. Jeśli tam jest ok to powinni być to do naprawienia niskim kosztem. 

Piotr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mieszkam na Podlasiu, z tego co wiem to za bardzo nie mam gdzie się z tym udać i chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wysłanie tego do serwisu Denona na naprawę pogwarancyjną. 

Ale jeszcze poszukam innych rozwiązań. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

Mam ten sam problem. Wzmacniacz był w serwisie wskazanym przez sklep. Przeczyszczono selektor, ale problem szybko powrócił. Serwisant powiedział mi, że problemem jest selektor firmy ALPS (jeśli nie pokręciłem), który nie jest dostępny i jeśli problem powróci, to trzeba będzie zlutować jedno wejście na sztywno.

Na forach widzę inne opcje, szukam kogoś z okolic Bielska-Białej, kto wie jak się uporać z tą usterką.

Będę wdzięczny za wskazówki lub namiar na specjalistę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

U mnie jest już po problemie. Postanowiłem jednak nie wysyłać tego do serwisu, tylko spróbować samemu ( tak naprawdę, to zrobił to mój brat : D )  to naprawić. Trochę poczytałem i najczęściej polecanym sposobem na wyeliminowanie tego przeskakiwania selektora było wyczyszczenie go. No i po wyczyszczeniu jak ręką odjął. Wszystko chodzi bdb. Taki stan utrzymuje sie od pięciu czy sześciu tygodni i mam nadzieję, że potrwa jeszcze długo :D 

Przy okazji porządnie odkurzyłem wzmacniacz w środku. 

No i okazało się, że ma on 12, a nie 14 lat jak sądziłem. 

 

ps, Trochę niepokoi mnie to, że u Ciebie po wyczyszczeniu selektora problem szybko powrócił. Jak szybko?

 

pzdr!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyszczony był około roku temu i już około 3 dni po czyszczeniu zdarzało mu się przeskakiwać. Przed chwilą rozebrałem wzmacniacz i w środku jest dużo kurzu (?!). Wyciągnąłem selektor i na nim jest sporo białego pyłku. Nie tak wyobrażam sobie sprzęt po serwisie.

Jak i czym go czyściliście? Wystarczy spryskać spray'em do czyszczenia styków? Wydaje mi się, że gdy ściągnę metalową obejmę złączoną z czarnym plastikiem to rozwalę selektor.

https://pl.rs-online.com/web/p/przelaczniki-obrotowe/1239621/ jak widzisz, znalazłem też nowy selektor.

Z tego co znalazłem w sieci, to wszędzie piszą, że czyszczenie wystarcza. Być może w serwisie źle wyczyścili mój.

Z góry dzięki za podpowiedź.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Heja!

Niestety przy samym czyszczeniu mnie nie było. Rozkręciliśmy wzmacniacz i wyjęliśmy płytkę z selektorem. Potem brat zabrał ją do domu i tam dokonała się cała operacja :D

Po pierwsze trzeba to robić powolutku i delikatnie. 

Po drugie trzeba wylutować tego Alpsa z płytki. Metalowe styki z czarnego plastiku czyścił patyczkiem z watą zanurzonym w alkoholu. Nie psikał na to całym strumieniem ze spreja. Jak już był czysty, delikatnie posmarował go jeszcze płynem do poprawiania kontaktu na stykach w elektryce samochodowej. Nie używał żadnego super płynu za 200 zł. No i super delikatnie trzeba obchodzić się ze stykami z tego zielonego plastiku. 

Jeśli sam sobie z tym nie poradzisz to poproś jakiegoś znajomego elektronika amatora. Na pewno masz kogoś takiego w okolicy. 

W moim pierwszym poście są zdjęcia jak ten Alps wygląda po rozebraniu. 

A może najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu kupno nowego potencjometru. Sam myślę, że przydałby mi się jeden na zapas.

 

pzdr!

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

@S4Home, @hex dzięki za porady.

Uporałem się z przeskakującym selektorem. Kupiłem środki w sprayu:

1.       Kontakt S – z opakowania: „oczyszcza styki z tlenków siarki i chroni przed korozją”
2.       Kontakt U – do „usuwa brud, tłuszcz (…) siarczki i tlenki rozpuszczalne”
3.       Kontakt S61 – preparat antykorozyjny do styków
4.       Sprężone powietrze
Za wszystko zapłaciłem 35 zł.


Wymontowałem płytkę z selektorem. Było na niej sporo pyły. Lutownicy nie dotykałem. Kilkukrotnie spryskałem „Kontakt S” na przemian kręcąc selektorem i czyszcząc wewnątrz patyczkami do uszu (ich włóknami), ostrożnie by nic nie zostało w środku. Dość obficie spryskałem „Kontakt U”. Wytarłem nadmiar papierem, przedmuchałem powietrzem. Zostawiłem na około 30 minut do wyschnięcia. W tym czasie przeczyściłem wnętrze wzmacniacza. Później delikatnie naoliwiłem patyczkiem do uszu styki niewielką ilością środka „Kontakt S61”.
Skręciłem. Od kilku lat tak długo nie działał bez przeskoku. Gdy wrócił z serwisu wskazanego przez autoryzowany salon Denon’a (styczeń 2017), to tego samego dnia już skakał. Kosztowało to 120 zł. Nie wiem, co robił ten serwisant, niby czyścił smarował. Efekt mizerny.
Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Po raz ostatni jakikolwiek wzmacniacz rozbierałem gdy miałem ~12 lat, ale wówczas zostawało mi części a sprzęty po złożeniu nie chciały działać 😊.
Dzięki za podpowiedzi, może mój opis przyda się też komuś.

Edytowano przez pablox79

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...