Adam Em #1 Napisano 5 maja Przyszła pora na zmiany w posiadanym sprzęcie i jako, że ze wzmacniacza jestem w miarę zadowolony + odtwrzacz ONKYO C-N7050 (który już jest taki sobie), tak poprzednie kolumny (Dali Zensor 3) doprowadzały mnie do lekkich skoków ciśnienia Zachęcany przez sprzedawców i licznymi przychylnymi recenzjami wybrałem kilka lat temu Dali i od tego momentu słuchanie muzyki było jak droga przez mękę. Góra pasma detaliczna ale zbyt ostra, głośność można było zwiększyć maksymalnie na 1-2 utwory, bo później już mocno męczyły. Bas bardzo masywny, dobrze wypełniał pomieszczenie i schodził nisko, jednak sporo w nim było również dudnienia. Średnica mocno wycofana. Przy pierwszym odsłuchu zachwycają (między innymi nowego właściciela ). Idąc za ciosem poszukuję czegoś o nieco bardziej zrównoważonym dźwięku jednak nie zupełnie przytłumionym (tak wiem, fajnie się pisze, gorzej z realizacją).W założeniu chciałbym, żeby były to kolumny podłogowe, ponieważ podstawki mimo małego metrażu (17m2) nie wypełniały należycie pomieszczenia dźwiękiem. Kolumny nie będą miały zbyt wiele miejsca z tyłu, jakieś 15 cm od ściany. Jeśli chodzi o rodzaj słuchanej muzyki to słucham praktycznie wszystkiego rock, pop, techno, hip-hop, jazz itp. Zastanawiałem się nad kolumnami producenta Pylon Audio, ale nie wiem czy góra pasma nie będzie znowu zbyt wycofana w stosunku do oczekiwań. Aaa i najważniejsze budżet do ok 4 tyś zł. Będę wdzięczny za każde dobre słowo Z góry przepraszam, jeśli nie zawarłem wszystkich wymaganych informacji. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 6 maja W tej cenie może być to dobry wybór. Pylon diamondy to ciekawa seria. I zarówno model 25 jak i 28 są udane. 30tka juz nie. Przy założeniu że ten wzmacniacz zostaje to będzie też dobre połączenie. Oprócz tych kolumn polecam ci odsłuchać także elac model f5 i f6 , heco aurora 700 i podstawkowe kef r300. Przy tych kolumnach nie uzyskasz denerwującej góry a melodyjność będzie na dobrym poziomie. Zapraszam po wypożyczenie sprzętu, na odsłuch i po lepsze ceny. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adam Em #3 Napisano 6 maja Czy Heco aurora 700 nie gra podobnie do Zensorów? Słyszałem różne opinie, nawet takie że skrajne pasma są mocniej podbite niż w Dali...😉 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #4 Napisano 6 maja Witaj, biorąc pod uwagę Twoje preferencje, idealnie będą pasowały podłogówki Pylon Audio Diamond 25. W Twoim systemie zagrają swobodnie, dynamicznie, z dobrym wypełnieniem. Ciekawą opcją może być także Polk Audio S55E lub RTI A5, to bardziej szybkie, twardsze granie. Warto także posłuchać Dynavoice DF-6. A może Monitor Audio Bronze 6. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W salonie masz do dyspozycji dziesiątki kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać. Oczywiście dla forumowicza indywidualną oferta. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 7 maja 11 godzin temu, Adam Em napisał: Czy Heco aurora 700 nie gra podobnie do Zensorów? Słyszałem różne opinie, nawet takie że skrajne pasma są mocniej podbite niż w Dali...😉 Podobnie, nie podobnie. Patrząc na niektóre testy i opinie to skoro każda kolumna daje dźwięk to wszystkie grają podobnie. Takie wnioski wysunąłem czytając kiedyś pojedynek daców. No nie ważne. Heco gra miekszym basem. Bardziej zaokrąglonym i moim zdaniem jednak łagodniejsza góra. Bliżej mu do serii oberon. Jeśli nadal się o nie boisz to mówię elac f6 na pewno cię zadowoli. Pylon na więcej góry Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adam Em #6 Napisano 12 maja Słuchałem Aurory, wg mnie dźwięk gorszy od zensorów bo basu jest za dużo i mega rozciągnięty, nie wytrzymałbym w salonie jednej piosenki. Przesłuchałem jeszcze Pylon Audio Sapphire 25 (dźwięk jak z drugiego pokoju), Ruby (bardzo poprawne, szczegółówe, świetnie kontrolowany bas, ale jak na podłogówki dźwięk ma za małą masę), Diamondy 28 (dźwiękowo klasa wyżej, ale mają tą denerwującą nosowość o której wszyscy piszą, przy dłuższym słuchaniu męczą). Ostatecznie dołożyłem trochę i kupiłem Audiovector QR3. W połączeniu z onkyo grają wspaniale, znakomita niemęcząca detaliczna i rozdzielcza góra, świetnie kontrolowany bas pojawiający się kiedy trzeba bez zbędnych dudnień no i średnica delikatnie wycofana, ale przypominająca o sobie kiedy trzeba. Pozostało mi odpowiednio doposażyć salon w panele akustyczne żeby poprawić jeszcze odbiór. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hubert hubert #7 Napisano 12 maja W którym salonie kupiłeś?Pozdrawiam, Hubert Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adam Em #8 Napisano 12 maja AudioExpert w Gliwicach. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Przemek Ost #9 Napisano 12 maja Cudow nie ma, Audiovectory to praktycznie ponad 2 krotnosc ceny pozostalych kolumn. Z ciekawosci: testowales jeszcze cos w grupie cenowej QR3 czy te Cie tak zauroczyly ze od razu na nie padlo ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adam Em #10 Napisano 12 maja Testowałem, ale z onkyo zagrały najlepiej. A kosztowały trochę więcej niż zakładany budżet. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #11 Napisano 13 maja Dokładnie. Audiovectory mamy i to znakomite kolumny. Nie są jednak tanie. Jeśli ktoś może dołożyć to oczywiście będzie lepiej Adam jesteś w takim razie w gronie 3-4 osób z dziesięciu które wybiorą dali względem heco. I bardzo dobrze. Sprawdzasz dla siebie i wybierasz dla siebie. O to chodzi. Hubert jeśli chcesz odsłuchać to zapraszam Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach