Radziulas #1 Napisano 29 września 2019 (edytowany) Witam serdecznie, tak jak w temacie wybór pomiędzy tymi dwoma modelami. Z uwagi na uwarunkowania lokalowe, i małe pomieszczenie odsłuchowe potrzebne są małe kolumny podłogowe - odpadają monitory. Wysoka skuteczność Klipsha i charakter brzmienia w tym wysokich tonów idealnie odpowiadają pytanie tylko, który z tych dwóch modeli moglibyście polecić i dlaczego? Będzie to grało ze wzmacniaczem ONKYO 9130 w roli źródła komputer później Chromecast i może cd Onkyo. Muzyka bardzo różnorodna, ROCK. POP, muzyka lat 80 i 90 tych. Oglądając same parametry tych kolumn, Klipsh RP 250F mają szersze pasmo przenoszenia, i minimalnie większą skuteczność, ale jak dobrze wiemy, parametry nie zawsze grają. Będę wdzięczny za sugestie. Problem ma mój Kolega, niestety sparzył się i nie chce słyszeć o używanych kolumnach, W grę wchodzą tylko nowe a w Niemczech gdzie mieszka w jego budżecie te Klpish są dostępne. A może jeszcze inny model Klipsh-a? Kolega podobnie jak ja jest "dzieckiem UNITRY" więc lubi jak jest dużo na górze głośno i dynamicznie, , ale chciałby by jednocześnie nie było to męczące. Z góry bardzo dziękuje za Wasze opinie. Edytowano 29 września 2019 przez Radziulas Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #2 Napisano 29 września 2019 Witaj, lepsze będą RP-250F, to seria wyższa Reference Premiere. Natomiast jeszcze bardziej proponowałbym coś z najnowszej serii np. Klipsch RP-5000F, jeszcze lepiej sprawdzą się w muzyce. Przy zachowaniu dużej swobody, dynamiki uzyskamy lepsze wypełnienie, plastyczność dzwięku. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miras23 #3 Napisano 29 września 2019 Słuchałem tych kolumn o których piszecie. Model 5000F wydaje się być na prawdę lepszy od RP 250. Słuchałem ich na eletkronice Naima. W "5000" dźwięk wydaje się być luźniejszy i bardziej namacalny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radziulas #4 Napisano 29 września 2019 Bardzo Wam dziękuję za cenne porady. Namówię kolegę na 5000F ale nie wiem czy wystarczy mu budżetu. Są jednak sporo droższe od 250-tek. Jak nie da rady trudno, kupi 250-tki. Z 620F zrezygnujemy. Pozdrawiam serdecznie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 30 września 2019 Naim no właśnie! Onkyo 9130 tego nie da. Moim zdaniem jedne i drugie to przeciętny wybór. Ale jeśli musisz mieć klipscha to też bym stawiał na refence premier. Z tym że nie zdziwię się jak za jakiś czas będziesz zmieniał wzmak. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radziulas #6 Napisano 30 września 2019 S4Home, napisałem na prośbę Kolegi. Wzmacniacz już ma. Miał do niego stare kolumny JBL w spadku po koledze, ale okazało się, że są w nich uszkodzone głośniki wysokotonowe. Głośniki nie do dostania, zintegrowane z obudową plastikową. Niestety budżet jest jaki jest, a Kolega po ciężkiej pracy chce sobie usiąść i posłuchać muzyczki. Nie jest audiofilem ani nawet zapalonym melomanem. Doradziłem mu jeszcze Chromecasta Audio i myślę, że w tani sposób może mieć fajny zestaw. Mieszka w kawalerce w bloku z przewrażliwionymi sąsiadami zatem zestaw będzie grał raczej cicho. Poza tym Kolego bardzo lubi dźwięk z zaznaczonymi skrajami pasma. Biorąc pod uwagę wysoką skuteczność i charakter brzmienia oraz budżet wyszedł nam Klipsh. Zaproponował być coś innego do tego ONKYO przy tych uwarunkowaniach? Na Dali Zensor 5 nie starczy budżetu? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach