GameOverX #1 Napisano 19 listopada 2019 (edytowany) Witam. Zamierzam dziś jechać wybrać kino domowe i tak się zastanawiam czy te połączenie będzie ok, aby ze wszystkich sprzętów oraz zwykłej tv z anteny naziemnej dźwięk szedł na głośniki z kina. DVD, dekoder i konsole podłączam kablami hdmi do tv, a kino domowe podłączam pod hdmi ARC. Czy wszystko będzie dobrze grać? Czy muszę natomiast wybrać takie kino z większą ilością złącz hdmi, aby do niego podpiąć wszystkie sprzęty zamiast do tv? W ogóle czy jest jakaś różnica między takimi połączeniami? A może jeszcze inna konfiguracja będzie odpowiednia? Edytowano 19 listopada 2019 przez GameOverX Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GameOverX #2 Napisano 19 listopada 2019 Ogarnia ktoś temat??? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Iron #3 Napisano 19 listopada 2019 (edytowany) Myślę, że lepiej będzie podpiąć wszystko pod amplituner ( bo o takim kinie mowa?). ARC ma ograniczenie jeśli chodzi o przesył formatów dużej gęstości (DDTrueHD czy DTS HD-MA), przesyła jedynie DD i DTS w postaci podstawowej ( nie wiem jak sprawa się ma z DD+). A TV póki co nadaje w DD i zdarza DD+, no i oczywiście stereo (mpeg). Przy podłączeniu do amplitunera jesteś w stanie w pełni wykorzystać jego potencjał. Oczywiście nie zawsze trzeba włączać ampli aby oglądać materiał ze źródeł do niego podłączonych, jeśli ma funkcję HDMI PassThrough to umożliwa przesył obrazu i dźwięku ze źródła do TV w trybie Standby. Edytowano 19 listopada 2019 przez Iron Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #4 Napisano 19 listopada 2019 Kolego @GameOverX to jest forum, a nie telefoniczny dyżur eksperta. Chcesz podjąć decyzje zakupowe, to przygotuj się do tego: a) poprzez odpowiednio wcześniejsze przygotowanie zapytania na forum b) poprzez przejrzenie dotychczasowych tematów, gdzie takie zagadnienia były poruszane przynajmniej dziesiątki razy. W każdym razie "wkładanie" w tor audio TV to nie jest dobry pomysł i należy to rozwiązanie pominąć, jeżeli tylko jest taka możliwość. Nota bene nawet nie podałeś o jakim TV mowa. O "kinie", jakie bierzesz pod uwagę, również ani słowa Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GameOverX #5 Napisano 19 listopada 2019 (edytowany) TV to samsung ue50ru7402, a myślę dokupić kino domowe SONY BDV-E6100. Jak wszystko będzie grało to ok. Bo czytałem właśnie, że niektórzy podpinaja jeszcze dodatkowo dekoder z kinem optykiem i chce wybrac odpowiednie podlaczenie aby dzialalo bez zbednych kabli, typu dekoder do tv i jeszcze do kina a w razie potrzeby potem przepinac kabel. Bo jaki jest cel podłączania dekodera dodatkowo optykiem do kina skoro juz idzie kabel hdmi z dekodera do tv, a potem z tv poprzez arc idzie do kina. TV z dekodera np nc+ nie nadaje chyba w takich formatach, zeby jeszcze dodatkowo to optykiem podpinac Edytowano 19 listopada 2019 przez GameOverX Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #6 Napisano 19 listopada 2019 właśnie... kino, a "kino". Zazwyczaj pod definicją kina na tym forum, kryje się m.in. "pełnoprawny" amplituner KD z kilkoma wejściami HDMI, pod które podłączane są różne źródła, nie plastikowe gotowce różnych producentów (oczywiście bez urazy i z szacunkiem również do tych drugich). w tej sytuacji 17 minut temu, GameOverX napisał: SONY BDV-E6100 nie masz takiego komfortu. pozostaje jedynie ARC (jeżeli ten Sony go posiada), ew. optyk. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GameOverX #7 Napisano 19 listopada 2019 Dzięki za wyjaśnienie to poszukam może czegoś innego choć budżet ograniczony do 2 tysiecy i chcialem przy okazji stare dvd zmienic na blu-ray bo konsole mam tylko tymczasowo. A już z czystej ciekawości, jak czytałem na innych forach o podłączeniach zestawów, to czy jak dekoder np. nc+ podłączony jest przez hdmi do tv, a telewizor podłączony jest przez hdmi do "kina" (oba urządzenia wspieraja arc i do tych wejsc kabel jest podłączony) to jaki jest sens dodatkowo jeszcze podłączać optykiem dekoder z "kinem" ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #8 Napisano 19 listopada 2019 nie ma żadnego - nie wiem, co jest źródłem takich herezji, ale omijaj je zatem szerokim łukiem. Chyba, że czegoś nie doczytałeś do końca, bo jedyne, co sensownego przychodzi mi do głowy z takim podłączeniem to brak możliwości przekazania dźwięku z TV (nawet po optyku, samo ARC też nie zawsze działa) stąd HDMI do TV dla obrazu, a optyk do kina dla dźwięku. Z założenia wszystkie źródła (np. wymieniony przez Ciebie dekoder nc+, czy np. konsola) wpinane są w ampli KD po HDMI, a z samego ampli kolejnym HDMI w celu oddania na TV tylko obrazu. Co do budżetu - nie pozwoli Ci on zmontować nowych amplitunera KD i zestawu kolumn 5.1. Albo używki, albo zwiększasz budżet Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GameOverX #9 Napisano 19 listopada 2019 5 minut temu, Markcox napisał: nie ma żadnego - nie wiem, co jest źródłem takich herezji, ale omijaj je zatem szerokim łukiem. Chyba, że czegoś nie doczytałeś do końca, bo jedyne, co sensownego przychodzi mi do głowy z takim podłączeniem to brak możliwości przekazania dźwięku z TV (nawet po optyku, samo ARC też nie zawsze działa) stąd HDMI do TV dla obrazu, a optyk do kina dla dźwięku. Z założenia wszystkie źródła (np. wymieniony przez Ciebie dekoder nc+, czy np. konsola) wpinane są w ampli KD po HDMI, a z samego ampli kolejnym HDMI w celu oddania na TV tylko obrazu. Co do budżetu - nie pozwoli Ci on zmontować nowych amplitunera KD i zestawu kolumn 5.1. Albo używki, albo zwiększasz budżet Ok. To już wszystko kumam. Dzieki za douczenie, bo nie mogłem zrozumieć dlaczego niektórzy łączą dekodery czy konsole z dwoma sprzętami, które maja hdmi arc. 28 minut temu, Markcox napisał: nie ma żadnego - nie wiem, co jest źródłem takich herezji, ale omijaj je zatem szerokim łukiem. Chyba, że czegoś nie doczytałeś do końca, bo jedyne, co sensownego przychodzi mi do głowy z takim podłączeniem to brak możliwości przekazania dźwięku z TV (nawet po optyku, samo ARC też nie zawsze działa) stąd HDMI do TV dla obrazu, a optyk do kina dla dźwięku. Z założenia wszystkie źródła (np. wymieniony przez Ciebie dekoder nc+, czy np. konsola) wpinane są w ampli KD po HDMI, a z samego ampli kolejnym HDMI w celu oddania na TV tylko obrazu. Co do budżetu - nie pozwoli Ci on zmontować nowych amplitunera KD i zestawu kolumn 5.1. Albo używki, albo zwiększasz budżet A ostatnia sprawa. Czy do poniższego układu pokoju system 5.1 jest ok czy bardziej 2.1/2.0 by pasował. Czy to już tylko kwestia upodobań? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #10 Napisano 19 listopada 2019 kwestia upodobań. Teoretycznie w tym pomieszczeniu da się zastosować 5.1 Natomiast teoretycznie w tych samych pieniądzach 2.0 będzie lepszej jakości, niż 5.1 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GameOverX #11 Napisano 19 listopada 2019 Dobra. Dzęki za wszystkie info. Jeszcze przemyśle zakup. Temat do zamknięcia Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #12 Napisano 20 listopada 2019 Na głównej stronie masz temat vademecum podłączenia. Weź go przeczytaj. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach