Skocz do zawartości
ziele_37

Dolby atmos z PC

Recommended Posts

Witam.

Posiadam zestaw Onkyo 686 + Quadral Quintas 6500 + Klipsch sub 10 + Dali alteco C 1

Kablem HDMI połączone z PC do karty graficznej GeForce 970 Gaming 4 Gb.

Zgodnie z zaleceniami z innego posta:

- wyłączyłem w biosie zintegrowaną kartę dźwiękową-

-zainstalowałem aplikacje Dolby Access 

- w ustawieniach LAV codec audio ustawiony Bitstream

Pobrałem dema z dolby atmos ze strony. Coś w głośnikach słychać ale ni specjalnego.

Moje pytanie: czy żeby dźwięk dolby atmos był odtwarzany poprawnie w menu Onkyo powinna być możliwość wybrania dźwięku dolby atmos czy do tego służy też inna z dostępnych opcji ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Jaki dźwięk IN otrzymuje amplituner? guzik info na pilocie i jaki tryb dźwięku jest ustawiony na wyjściu OUT.

W onkyo w ustawieniach rozmieszczenia kolumn jaki jest ustawiony układ.

Edytowano przez Jasiek88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Właśnie. Co jest na wyświetlaczu amplitunera?

Czy atmos jest skalibrowany? 

Czy w ścieżce audio wybierasz opcję atmos? Prawdę mówiąc nie bawiłem się nigdy wyjściem atmosa z komputera. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

CbW ustawieniach zrobione 5.1.2. Na początku robiłem konfigurację, potem odległości od głośników poprawiłem ręcznie. 

W ustawieniach amplitunera ( zmiana przyciskiem movie/tv ) nie mam na liście Dolby Atmos.

 

Na pierwszych dwóch zdjęciach widać obraz z PC. Są to filmiki ściągnięte z neta, te krótkie pokazowe z  Dolby Atmos. Na trzecim i czwartym z odtwarzacza Blu-ray, na czwartym płyta z  dźwiękiem w Dolby Atmos.

 

 

IMG_20200115_210136.jpg

IMG_20200115_210821.jpg

IMG_20200115_211340.jpg

IMG_20200115_211606.jpg

Edytowano przez ziele_37

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz źle skonfigurowany dźwięk czyli LAV codec w komputerze, ponieważ do onkyo dociera tylko ścieżka 2 kanałowa.

Jeśli nie potrafisz sobie z tym poradzić to może pobierz kodi włącz tryb eksperta w ustawieniach dźwięku wybierz poprawne wyjście audio, włącz przekazywanie dźwięku bezpośrednio do amplitunera i wybierz wszystkie dostępne formaty audio.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurde wstyd trochę ale nie pomyślałem że tę aplikację Dolby Access trzeba za każdym razem uruchamiać. Właśnie załączyłem i w tym momencie tak to wygląda.

 

Do wyboru jednak Dolby Atmos ciągle nie ma, nie wiem czy powinnen być ?

Z tej grafiki pokazującej które głośniki są aktywne ( na wyświetlaczu amplitunera ) w konfiguracji z wszystkimi głośnikami mam następujące opcje:

AllCh Stereo

Full Mono

DSur

DTS neural:x

TV logic

 

Do odtwarzania filmów używam właśnie Pot Player.

 

IMG_20200117_170249.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dolby Access nie ma żadnego znaczenia, sygnał dostajesz dekodowany na komputerze zamiast na amplitunerze czyli nei masz włączonego poprawnie przekazywania dzwięku do amplitunera zwanego inaczej Bitstream\Passthrough.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wywaliłem dziś kodeki CCCP i zainstalowałem najnowsze K-Lite mega codec pack. Już przy instalacji można było wybrać Bitstream i tak też zrobiłem ( foto 1 ). Tak wyglądają ustawienia w LAV audio ( foto 2 ).

 

Teraz co ciekawe, w pot playerze nic się nie zmieniło odnośnie dźwięku ( foto 3 ). Dalej nie ma Dolby Atmos. Ale już w MPC-HC Dolby Atmos mam :) ( foto 4 ). Jednak mimo że w Pot Player atmosa nie ma to w demach z atmosem górne głośniki grają rewelacyjne ( ustawienia w menu foto 5 ) i co ciekawe na 50 stopniach głośności. W MPC-HC pokazuje że Atmos jest ale muszę ustawić głośność w Onkyo na 65 żeby usłyszeć to tak głośno jak w Pot na 50. I wydaje się że dźwięk z pot player jest jakiś głębszy niż ten z MPC-HC.

Być może jeszcze coś trzeba w ustawieniach pot player pozmieniać żeby było ok ale trochę pogrzebałem i żadnych rezultatów.

IMG_20200118_145825.jpg

IMG_20200118_150406.jpg

IMG_20200118_153852.jpg

IMG_20200118_154509.jpg

IMG_20200118_155308.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Między pot a MPC-HC w przypadku bitstream nie ma prawa być najmniejszej różnicy wiesz dlaczego? ponieważ dźwięk ten sam obojętnie czym odtwarzany ma trafiać do amplitunera i on ma dekodować dźwięk. Pot player nie używa filtra LAV domyślnie trzeba go samemu dodać, dlatego nie uzyskujesz atmosa i dlatego też dźwięk jest inny bo dekodują go wewnętrzne kodeki potplayer.

W LAV ustawiasz 7.1 a twój system to 5.1.2, ustaw same as input.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Za długo się atmosem nie nacieszyłem. Wczoraj wieczorem odpaliłem film i atmosa brak ( fot 1 ). Na żadnym playerze, a nic nie zmieniałem. 

Wywaliłem Dolby Access, kodeki i sterownik dźwięku. K-Lite mega pack zainstalowałem od nowa ( zmieniłem z 7.1 na same as input, ustawiłem Bitstream jak wcześniej ( fot 2 ). Zainstalowałem też najnowszy sterownik dźwięku. 

 

IMG_20200121_084610.jpg

IMG_20200121_084742.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwierdza mnie to w przekonaniu że komputer nie słuzy do odtwarzania filmów.

Nie wiem jak ja z tym działałem tyle lat :P

Dobrze że zmieniłem.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Żeby na świecie były tylko tak proste problemy :)

Po odpaleniu filmu kolo godziny w komputerze masz ikony LAV audio po kliknięciu co pokazuje zakładka status?

Mogę zapytać po co instalujesz K-Lite mega pack? skoro wszystko jest już w MPC.

Edytowano przez Jasiek88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W moim przypadku MPC instalował się razem z kodekami K-Lite. Wcześniej używałem tylko pot playera. 

W tym momencie pot player przy odtwarzaniu filmu nie używa zewnętrznych kodeków - atmosa brak.

MPC przy odtwarzaniu filmu używa kodeki ( fot 1 i 2 ) - atmosa brak.

Co ciekawe Windows Media Player nie używa kodeków i Atmos. Sprawdziłem na tych filmach testowych z atmosem, niestety plików z filmem nie otwiera.

Kombinuję dalej. Mam zamiar usunąć teraz kodeki i zobaczyć jak bez nich zadziała pot player.

IMG_20200121_190124.jpg

IMG_20200121_190057.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze trochę się z tym pomęczę zanim zainwestuję w coś takiego. Od jutra 10 dni wakacji poza domem, jak wrócę to spróbuję jeszcze raz od zera.

Czy może w tym czasie ktoś, kto korzysta z atmosa na PC podrzucić co potrzeba a co nie do poprawnego działania ? Czy wystarcza sam Player z kodekiem i ustawiony Bitstream ?

Wydaję mi się że mimo wszystko Dolby Access jest potrzebny żeby w ustawieniach włączyć ,, dźwięk przestrzenny". Tylko w takiej konfiguracji mi to przez dwa dni działało. Wczoraj znowu zainstalowałem ten program ale niestety kiedy zmieniam opcje dźwięku przestrzennego z ,, wyłączony" na ,, Dolby Atmos for home theatre" i zatwierdzam od razu opcja ta zmienia się z powrotem na ,, wyłączony". IMG_20200121_085048.thumb.jpg.7a61b4886a845d1bb284602893290c34.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Nie ma to w ogóle zastosowania do filmów przesyłanych metodą bitstreaming.

Instaluje się tylko i wyłącznie sam MPC żadnych innych kodeków https://github.com/clsid2/mpc-hc/releases/download/1.9.1/MPC-HC.1.9.1.x64.exe już na pewno nie instaluje on K-Lite, mpc zawiera już w paczce LAV Filters.

Jeśli nie czujesz się na siłach zainstaluj kodi i tam wystarczy wybrać wyjście audio AV i włączyć przekazywanie dźwięku do amplitunera robi się to 2-3 kliknięciami.

Mam u siebie każdy z powyższych programów czy to mpc, potplayer lub kodi z działającym przekazywaniem dźwięku.

I nie miałeś mi pokazać screen z ikona obok zegarka po po co mi to miałeś wejść w tą ikonę, po pokazaniu okna wybrać zakładkę status i tego okna pokazać screen.

Najbardziej obawiam się tego że tak nawaliłeś w tym komputerze syfów programów kodeków że wymaga on teraz czyszczenia z pozostałości.

Przy instalacji mpc zaznacz opcję resetowania ustawień.

Edytowano przez Jasiek88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wróciłem z urlopu. Wywaliłem kodeki, wyczyściłem rejestr, zainstalowałem MPC-HC i Kodu. W dalszym ciągu atmosa brak. 

Dziś zrobiłem format dysku i postawiłem system od nowa. Teraz niby bez żadnych kodeków kodi powinien przekazywać dźwięk do ampli i Atmos powinien działać bez problemów jak u Was ? Czy jeszcze coś trzeba w opcjach ustawić ? Oczywiście zainstaluje jeszcze zaraz najnowszy sterownik od grafiki i dźwięku. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

To oczywiste że kodi wymaga konfiguracji, samo nic się nie robi.

Czytaj od tego momentu bo nie chcę mi się tłumaczyć po raz setny .

 

Edytowano przez Jasiek88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Posiedziałem dziś trochę przy tym, na razie bez zmian. No razie zainstalowany tylko MPC HC i Kodi, no i sterowniki. Na dysku ściągnięte dema z Atmosem.

Kodi skonfigurowany jak u kolegi z tematu wyżej. Przy konfiguracji jak na foto 1 i 2 film ładuje się, kręci się ikonka z trybikami i nic się nie włącza ( foto 3 ).Gdy w ustawieniach na dole zmieniam urządzenie z wasapi na directsound ( foto 4 ) wtedy film włącza się bez problemów ale z dźwiękiem jak na foto 5.

IMG_20200207_170037.jpg

IMG_20200207_170052.jpg

IMG_20200207_165940.jpg

IMG_20200207_170219.jpg

IMG_20200207_170257.jpg

Jeśli chodzi o MPC HC to skonfigurowany jest jak na zdjęciach i przy zaznaczonych formatach do Bitstream ( fot 3 ) przy włączeniu filmu wywala komunikat ( fot 4 ) i dźwięku nie ma. Przy odznaczonych formatach dźwięk jest ale taki jak na kodim.

Zaraz zainstaluje pot playera i spróbuję  jeszcze z tym programem.

IMG_20200207_170340.jpg

IMG_20200207_170554.jpg

IMG_20200207_170843.jpg

IMG_20200207_171120.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

W KODI musi być WASAPI inaczej nie przekażesz dźwięku do avr a to że u Ciebie coś się kreci wynika z problemów z pliki lub nie wiem sterownikami karty dźwiękowej nie widzę innych opcji, nie wnikam już w ten testowany plik m2ts co to jest ale ściągnij po prostu normalne dema https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers

Instalujesz jakaś starą chyba wersję  MPC- wnioskuję to po kodekach LAV a jeśli nie i używasz tej co dałem link to zrób update filtrów LAV

https://github.com/Nevcairiel/LAVFilters/releases/download/0.74.1/LAVFilters-0.74.1-Installer.exe

Edytowano przez Jasiek88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Filmiki z demami miałem dokładnie te same co dałeś w linku. Faktycznie miałem trochę starszą wersję bo 1.7.... a nie jak Twoja 1.9.... . Zainstalowałem nowszą i pozytywną zmianą było to że przy zaznaczonych formatach do Bitstream nie wywalało błędu i był dźwięk, co prawda nie Atmos. Kombinowałem dalej, zainstalowałem ze strony NVIDIA program NVIDIA experience który jeszcze raz zaktualizował sterowniki. Po konfiguracji w ustawieniach sterownika audio odpaliłem film i w końcu pokazało się upragnione Atmos na wejściu i wyjściu w ampli :) bylo już późno i nie miałem czasu testować jak to słychać więc zrobię to dzisiaj.

Mimo wszystko dzięki Jasiek88 za naprowadzenie mnie na odpowiednie tory. Faktycznie byłem w błędzie myśląc że bez Dolby Access nie zdziałam nic. Jestem Ci winny dobrą flaszkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...