wojan81 #1 Napisano 27 stycznia 2020 Ostatnio zastanawiam się nad poprawieniem jakości dźwięku w moim zestawie stereo w salonie. W tej chwili mam tam wzmacniacz zintegrowany Pioneer A-70DA z kolumnami Focal Aria 926. Jako wejścia analogowe mam podpięte do niego dwa urządzenia. Pierwsze to streamer Bluesound Node 2. Drugie to leciwy ale dobry jakościowo odtwarzacz blu-ray Panasonic DMP-BDT500, który służy mi do odtwarzania koncertów blu-ray / dvd (odtwarzacz sam downmixuje dźwięk wielokanałowy do stereo, jeżeli takowego brak na ścieżce). A więc obydwa te urządzenia przetwarzają sygnał za pomocą swoich wbudowanych dac i podają go analogowo do integry. Próbowałem kiedyś połączyć streamer do wzmacniacza cyfrowo wykorzystując dac (podobno dobry) wbudowany w integrze, ale przy bezstratnych plikach 24-bitowych było słychać niekiedy trzaski, więc zrezygnowałem z takiego połączenia. Wszystkie kable rca są dobrej jakości (modele Aurora 1 z MBaudiocable). Moje pytanie jest następujące. Czy dołożenie do tego zestawu osobnego dac pomiędzy blu ray i streamer a wzmacniacz może dać duży zysk na jakości? A jeśli tak, to co polecacie? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 27 stycznia 2020 Moim zdanie problem lezy po stronie A70+ Focal. O ile dół pasma jest pewnie dobry bo Pioneer trzyma basy Focala na wodzy i może się to podobać o tyle góra pasma jest pozbawiona ciepłoty i pewnie momentami ostra i szorstka. Czy mam rację? O to chodzi w Twoim polepszeniu? Zostawmy na razie strimer z boku. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wojan81 #3 Napisano 27 stycznia 2020 Trudno jest to jednoznacznie określić, bo brzmi różnie na różnym materiale, ale mogłoby być nieco delikatniej i cieplej w górnych partiach. Choć muszę podkreślić, że tragedii nie ma. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 27 stycznia 2020 No ja tak właśnie przypuszczam i raczej stawiam że tutaj źródło tego nie zmieni. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #5 Napisano 27 stycznia 2020 Moim zdaniem źródło może mocno zmienić charakter kolumn. Dzisiaj odsłuchiwaliśmy Goldringa 2300 i zupełnie zmienił charakter grania Triangli Genese - tak gładko brzmiących jeszcze nie słyszałem. Tak czy inaczej, S4Home ma rację - Pioneer i Focal to mało szczęśliwe połączenie. Jeśli używasz go tylko jako klasyczny analogowy wzmacniacz stereo to taki Exposure 2010 wciągnie go nosem jeśli chodzi o barwę, dynamikę i scenę https://sklep.rms.pl/exposure-2010s2d-amp-2010-s2d-wzmacniacz-zintegrowany-stereo-75w Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wojan81 #6 Napisano 27 stycznia 2020 Będę bronił tego pionka. To bardzo dobry sprzęt, zbudowany na świetnych podzespołach. Nie kupiłem go przypadkiem, a kolumny do niego również nie były pierwszym wyborem. Poległy przy nich m.in. MA Silvery 300, Tannoye XT8F, a nawet Kefy R900. Właściwie to nie mam jakichś specjalnych zastrzeżeń co do samego brzmienia. Martwi mnie tylko brak poważnego DAC, bo korzystam póki co z tych wbudowanych w źródła dźwięku i zastanawiam się, czy tu nie można jeszcze czegoś poprawić. A ten Exposure, który załączyłeś nie ma nawet toru XLR. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #7 Napisano 27 stycznia 2020 Jeśli chciałbym ocieplić nieco brzmienie i nadać lepszej przestrzenności to zwróć uwagę na https://www.q21.pl/topping-d70-czarny.html . Z efektu powinieneś być zadowolony. Na dniach powinien być także dostępny nowy model Topping D90. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach