Agnieszka Zabłocka - Gasek #1 Napisano 4 marca 2020 Witam szanownych Forumowiczów. Nabyłam kolumny Polk Audio Signature S50. W tej chwili grają sobie ze wzmacniaczem Avance AT-510, ale myślę o zmianie tego wzmacniacza. Jakie modele polecacie ? Moje typy: 1) Yaqin MS-30L 2) Yagin MS-90B Zależy mi na głębokiej scenie oraz ocieplonym dźwięku. Dlatego mój wzrok jest skierowany w stronę lampowców. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
1Ender #2 Napisano 4 marca 2020 Zamiast wzmacniacza zmień lampy. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka Zabłocka - Gasek #3 Napisano 4 marca 2020 W tej chwil siedzą w nim lampy 6N1. Na jakie lampy zmienić ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #4 Napisano 4 marca 2020 Yaqib MS-30L to moim zdaniem najlepsza opcja do Polk S50E, ewentualnie ale to już w wyższym budżecie hybryda lampowa Vincent SV-500. Zapraszam serdecznie na odsłuchy oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
1Ender #5 Napisano 4 marca 2020 Koledzy z lampowcami powinni pomóc. @Kubakk, @Fafniak, @MariuszZ, @Audio Autonomy, @Rega. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubakk #6 Napisano 4 marca 2020 Ten droższy yaqin fajniejszy , 2 tryby robią różnicę ,ale to i tak takie sobie sprzęty Lepiej zagadać chociażby do Sinusaudio , czy w podobnym budżecie coś dałoby się zbudować na zamówienie. Wg mnie minimum na lampę to 6tyś zł. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MariuszZ #7 Napisano 4 marca 2020 3 godziny temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Na jakie lampy zmienić ? Tu musiałby się wypowiedzieć posiadacz tego lub podobnego wzmacniacza. Powtórzę na temat samych lamp co gdzieś na forum przeczytałem. Chińska 6N1 ma rosyjski odpowiednik 6N1P ewentualnie 6N1P-EW (lepsze parametry) i wg forumowiczów te rosyjskie "grają" lepiej niż te chińskie, co zrozumiałem, że są mniej "jazgoczące", łagodniejsze i bardziej wyrafinowane cokolwiek to znaczy . Kupić można w lampach elektronowych lub na portalach aukcyjnych. Spotkałem się też z opiniami, że 6N1 można w niektórych układach zastąpić lampą 6CG7, która nie jest bezpośrednim odpowiednikiem tej chińskiej czy ruskiej (inne punkty pracy, wzmocnienie) ale o dziwo efekt soniczny był po podmianie fenomenalny, szczególnie z lampami NOS produkcji RCA. Tych niekonwencjonalnych podmian lamp nie polecam mniej doświadczonym w tej materii ale można o takich praktykach przeczytać. Proponuję przeszukać fora przed podjęciem decyzji. Moim zdaniem podmianę lamp warto spróbować przed wymianą wzmacniacza. Tym bardziej, że różnica między wspominanymi wzmacniaczami w zakresie ocieplenia dźwięku może być nie adekwatna do wydanych pieniążków. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka Zabłocka - Gasek #8 Napisano 5 marca 2020 Bardzo Wam dziękuję za te cenne porady. Na razie "poeksperymentuję" z lampami. Myśląc o kupnie typowego "lampowca" muszę jednak uzbroić się jeszcze w trochę wiedzy na temat lamp. Dzięki MariuszZ jestem już dużo mądrzejsza w kwestii lamp. A może jeszcze ktoś mi podpowie gdzie można kupić w rozsądnej cenie lampy już sparowane. Bo wiem też, że lampy muszą być odpowiednio sparowane. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karol64208 #9 Napisano 5 marca 2020 18 minut temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: może jeszcze ktoś mi podpowie gdzie można kupić w rozsądnej cenie lampy już sparowane. Bo wiem też, że lampy muszą być odpowiednio sparowane. Dużo jest ofert sprzedaży lamp niby sparowanych, ale za to jest cena wyższa i nie jest to pewność że takie będą, przekonasz się po "wygrzaniu" pracy lamp po ok 100h, a takich raczej nie ma w sprzedaży. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MariuszZ #10 Napisano 5 marca 2020 4 godziny temu, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: może jeszcze ktoś mi podpowie gdzie można kupić w rozsądnej cenie Proponuję rozejrzeć się po specjalistycznych sklepach. Ja zaopatrywałem się w naszych "lampachelektronowych" ale również na portalach aukcyjnych. W tym drugim przypadku warto przyjrzeć się profilowi sprzedawcy. Czy jest na portalu długi czas? Czy nie ma negatywnych komentarzy? Ile pozytywów? Na ebaju trochę kupiłem od ukraińskich handlarzy i niestety parowanie okazało się fikcją mimo, że lampy sprawne wszystkie były to rozrzut parametrów spory. U nich jest najtaniej i warto brać więcej lamp i sobie dobrać samemu. Niestety trzeba mieć przynajmniej multimetr i schemat wzmacniacza, żeby wiedzieć gdzie mierzyć. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach