Skocz do zawartości
krzysiexx04

Konfiguracja połączenia Samsung QE65Q90RAT/Onkyo - RZ840/UPC Horizon

Recommended Posts

Witam,

Chwile temu zainwestowałem w Onkyo-RZ840 i po chwili użytkowania stwierdzam, że chyba nie wszystko działa jak należy.
Mianowicie, włączam TV (pilotem fabrycznie dołączonym do TV) włącza się TV razem z Onkyo - UPC ani drgnie. Czy tak powinno być? Czy jest to raczej kwestia ustawień? Ewnetualnie czy jest możliwość, aby wlączał się sam TV i UPC? Wiadomo kina używam tylko wtedy kiedy mam taki zamiar a nie za każdym razem kiedy włączam TV.

Pytanie w ogóle jak skonfigurować to połączenie w TV, bo chyba opcje są dwie.

1. W Tv można ustawić, że główną rzeczą która jest podłączona do Tv jest ampli i do ampli UPC.

2. Dekoder jest podłączony do ampli i amplituner jest pośrednikiem. Oczywiście połączenie kabli jest takie samo w obu przypadkach.

Mam też wrażenie, że subwoofer (subwoofer wharfedale vardus vr-10), jest dość mało "widoczny" szczególnie przy słuchaniu muzyki w trybie Stereo, kiedy to ampli korzysta z obu frontów i sub. Podejrzewam, że jest to kwestia ustawień, pytanie których? Menu ampli się dość bogate i nie do końca wszystko rozumiem, nawet jak pomaga wujek google.

 

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc! Mam jeszcze chyba kilka pytań związanych z konfiguracją samego ampli, ale może uda się to wyjaśnić w międzyczasie.

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, krzysiexx04 napisał:

Mianowicie, włączam TV (pilotem fabrycznie dołączonym do TV) włącza się TV razem z Onkyo - UPC ani drgnie.

 

10 godzin temu, krzysiexx04 napisał:

2. Dekoder jest podłączony do ampli i amplituner jest pośrednikiem. Oczywiście połączenie kabli jest takie samo w obu przypadkach.

W takim przypadku włączy się Onkyo zawsze.

A to że nie włącza się dalej dekoder to kwestia ustawień. Zapewne u niego w opcjach też musisz włączyć CEC.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A czy jest w ogóle różnica w skonfigurowaniu połączenia Ampli/UPC do TV? Na cokolwiek to wpływa?

Z tego co widzę w horizonie nie widzę nigdzie opcji wlączenia CEC w Horizonie, chyba że jest jakaś ukryta opcja, albo trzeba zrobić jakąś magiczną sztuczkę.

Rozumiem, że wyłączenie CEC po stronie Ampli spowoduje, że nie będzie on się włączał podczas uruchamiania samego TV? Pytanie w sumie co dalej z Horizonem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, krzysiexx04 napisał:

A czy jest w ogóle różnica w skonfigurowaniu połączenia Ampli/UPC do TV? Na cokolwiek to wpływa?

Z tego co widzę w horizonie nie widzę nigdzie opcji wlączenia CEC w Horizonie, chyba że jest jakaś ukryta opcja, albo trzeba zrobić jakąś magiczną sztuczkę.

Rozumiem, że wyłączenie CEC po stronie Ampli spowoduje, że nie będzie on się włączał podczas uruchamiania samego TV? Pytanie w sumie co dalej z Horizonem...

-hdmi cec-on
-hdmi standby through-auto(eco)
-audio return chanel-auto
-auto lip sync-on

Tak masz w ustawieniach ampli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dla ułatwienia dodam, że pilot od TV normalnie steruje po menu Horizona - sprawdzane przed chwilą.

Co do ustawień na Horizon, tam jak kolega powiedział - bryndza, w kwestii ustawień. Co by nie być gołosłownym, załączam foteczki.

20200514_113610.jpg

20200514_113631.jpg

20200514_113643.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Ten Typ Tak Ma - Horizon się nie odpala po CEC na sygnał z TV, ani odwrotnie.

Moi rodzice robią tak - odpalają i TV i dekoder pilotem od Horizona (przyciski TV i Box). AVR (Onkyo TX-NR686) odpala się sam. Ewentualnie jeśli chcą słuchać tylko na głośnikach z TV, to wyłączają potem AVR jego pilotem.

Pilot od Horizona dobrze radzi sobie z obsługą TV w ich wypadku (ale też nie korzystają z żadnych jego funkcji smart itp - to leciwa już plazma Panasonica), więc pilot od telewizora leży nieużywany.

Swoją drogą, ja osobiście nie mam zupełnie potrzeby używania fizycznego dekodera od kiedy Horizon Go zaczął wspierać Chromecast ;). Ale też korzystam z kanałów TV jedynie okazjonalnie, w zasadzie wyłącznie sport.

Edytowano przez Konrad Kulwicki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A to smutna wiadomość w sumie.  Rozumiem, że aby doprowadzić do sytuacji kiedy Onkyo nie włącza się razem z Tv, to w ustawieniach ampli wystarczy HDMI CEC - ustawić na off?

Pytania kolejne dotyczące samych ustawień Onkyo. Mam wrażenie, że mój subwoofer po przejściu na Onkyo na zrobił się cichszy i mnie agresywny, że tak to określę. Co więcej mam dzwine wrażenie, że więc basów słyszę z głośnika centralnego. Zastanawiam się czy jest to kwestia połączenia Onkyo-RZ840 z wharfedale vardus vr-10? Czy może kwestia ustawień ampli? Bo jeśli tak, to których? Tych co na zdjęciu? Czy może to kwestia ustawień Crossover? (Fronty 60, centralny 90, satelity 110, sub 120)

20200514_163219.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak zupełnie z innej beczki - już kolejny temat, w których pojawiają się jakieś "negatywy" dot. kalibracji w Onkyo. Aż tak jest źle z tym tematem u nich?!

Zrób kolego zdjęcia wszystkich ustawień, jakie Ci wyszły po kalibracji i wrzuć. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No bo ta kalibracja jest słaba :/ Pisałem o tym

14 godzin temu, krzysiexx04 napisał:

A to smutna wiadomość w sumie.  Rozumiem, że aby doprowadzić do sytuacji kiedy Onkyo nie włącza się razem z Tv, to w ustawieniach ampli wystarczy HDMI CEC - ustawić na off?

Pytania kolejne dotyczące samych ustawień Onkyo. Mam wrażenie, że mój subwoofer po przejściu na Onkyo na zrobił się cichszy i mnie agresywny, że tak to określę. Co więcej mam dzwine wrażenie, że więc basów słyszę z głośnika centralnego. Zastanawiam się czy jest to kwestia połączenia Onkyo-RZ840 z wharfedale vardus vr-10? Czy może kwestia ustawień ampli? Bo jeśli tak, to których? Tych co na zdjęciu? Czy może to kwestia ustawień Crossover? (Fronty 60, centralny 90, satelity 110, sub 120)

20200514_163219.jpg

Ale minus 10?????

To na pewno nie jest prawidłowe ustawienie. Pokaż najpierw zdjęcie gdzie stoi sub względem Twojego miejsca odsłuchu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, krzysiexx04 napisał:

Rozumiem, że aby doprowadzić do sytuacji kiedy Onkyo nie włącza się razem z Tv, to w ustawieniach ampli wystarczy HDMI CEC - ustawić na off?

Tak, wtedy amplituner musisz włączać/wyłączać ręcznie. Tylko upewnij się, że masz w Onkyo włączone HDMI Pass Through, żeby przepuszczał obraz i dźwięk z dekodera do TV.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

No więc tak, u mnie ustawienie odbiega dalece od ideału, ale w następnym miesiącu w miejscu fioletowych prostokątów pojawią się standy i tam też pójdą oba surroundy. Póki co wszystko stoi w jednej lini. Tak jak na szkicu 😅. Kolorem brązowym zaznaczyłem głośniki. Dodaje dwa zdjęcia podglądowe co by nie stanowiło to jakiejś bariery nie do przeskoczenia dla wybraźni. Wymiary: 5,11m x 3,34m.

Salon.png

20200515_142123.jpg

20200515_142137.jpg

Co do samych ustawień podrzucam screeny. 

7 godzin temu, S4Home napisał:

Ale minus 10?????

Tutaj pierwotnie ustawienie było na -12. Zmieniłem na -10, bo miałem wrażenie że z miejsca odsłuchu bass jest głośniejszy.

Co do ustawień crossover, to ustawiałem je sam i niestety nie pamiętam pierwotnych ustawień. 

Dystanse pozostały bez zmian.

Pytanie czy jeszcze jakiś ustawień 3.Audio Adjust potrzebujecie?20200515_081340.thumb.jpg.88b7477ebcdabefc5181a91ce6406c07.jpg20200515_081651.thumb.jpg.d14a1fe4f4955e0e34d2ef0179f12416.jpg

20200515_081351.jpg

20200515_081402.jpg

20200515_081510.jpg

20200515_081608.jpg

20200515_081621.jpg

21 godzin temu, Markcox napisał:

Tak zupełnie z innej beczki - już kolejny temat, w których pojawiają się jakieś "negatywy" dot. kalibracji w Onkyo. Aż tak jest źle z tym tematem u nich?!

Zrób kolego zdjęcia wszystkich ustawień, jakie Ci wyszły po kalibracji i wrzuć. 

Gdyby jeszcze jakiś ustawień brakowało, to służę pomocą.

 

6 godzin temu, Jasiek88 napisał:

No jakoś w poprzednim ampli CHYBA stał w podobym miejscu a tu masz onkyo -10 i już miejsce mu nie pasuje a to wybredne Onkyo :D

 

Poprzednie ampli to Pioneer VSX 418, ustawienia wszystkie były robione na czuja, bo nie pamiętam, żeby tam był jakiś mikro autokalibracji. 

Edytowano przez krzysiexx04

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Po co zaznaczasz THX Ultra ? Selection Subwoofer? masz sub spełniający te normy? poczytaj w instrukcji onkyo dla kogo ona jest.

Masz spoko pokój nie powinno być żadnych problemów a jednak *** onkyo nawet z takim ma problemy.

Hz ustawione przez ampli nie mają znaczenia są tu wartości od jakich twoje głośniki są w stanie grać zawsze należy zmienić je ręcznie.

Fronty wysunął bym do przodu aby były równo z szafką będą miały więcej powierza.

W ustawieniach onkyo to -10 zmniejsz na 0 luba nawet +3 jeśli masz problemy z wybudzaniem, ręcznie na pokrętle z tyłu suba wyreguluj głośność

Rozumiem że twoje sur tylne stoją z przodu :) ?

Edytowano przez Jasiek88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

już pierwsza rzecz.

45 minut temu, krzysiexx04 napisał:

Tutaj pierwotnie ustawienie było na -12.

czyli z głośnością sub'a ustawioną przed kalibracją wyjechałeś poza skalę - był za głośno. W tej sytuacji przycisz trochę sub'a i odpal kalibrację ponownie, do skutku, aż wartość ustawiona przez kalibrację, jeżeli chodzi o sub'a będzie bliska zero.

Tak też się zastanawiam, czy i tak już ułomnej kalibracji Onkyo nie utrudniasz zadania, stawiając w jej trakcie surround'y koło frontów ;) 

Zawsze, dla samych testów, możesz surround ustawić sobie, jeden na parapecie, drugi na stole i jedziesz z koksem.

Daj znać, jak poszło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Jeśli to są faktycznie surr z przodu to należy wyłączyć je całkowicie i kalibrować w układzie 3.1, w ogóle nie rozumiem ich zastosowania 100% lepiej zastąpią je fronty do których i tak trafi dźwięk który był by przy 5.1. No chyba że sprawdziłeś to w testach i Ci się to podoba w sumie napisz dlaczego tak jest...

Edytowano przez Jasiek88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Jasiek88 napisał:

Hz ustawione przez ampli nie mają znaczenia są tu wartości od jakich twoje głośniki są w stanie grać zawsze należy zmienić je ręcznie.

Ustawić w jaki sposób? Ustawić minimalny zakres w jakimś są w stanie zagrać? Minimalny plus 10 Hz? Czytałem gdzieś, że zalecany jest wszędzie ustawić na 80 Hz, prawda? Bo jeśli dobrze rozumiem, to crossover ustawia granicę od jakiej częstotliwości bass przekazywany jest do suba? To w sumiej jak z konfiguracją samego suba?

 

2 godziny temu, Jasiek88 napisał:

Fronty wysunął bym do przodu aby były równo z szafką będą miały więcej powierza.

Nawet jeśli na tyle kolumn nie ma żadnego otworu na powietrze? Na tyle mam tylko wtyki i nic więcej. Bass reflex mam na froncie.

 

2 godziny temu, Jasiek88 napisał:

W ustawieniach onkyo to -10 zmniejsz na 0 luba nawet +3 jeśli masz problemy z wybudzaniem, ręcznie na pokrętle z tyłu suba wyreguluj głośność

Tylko dla samego sub czy dla wszystkich kolumn?

 

2 godziny temu, Jasiek88 napisał:

Rozumiem że twoje sur tylne stoją z przodu :) ?

Tak :( I mocno bije się w pierś... Miały być tam na chwilę, ale mieszkam u siebie od roku i ciągle jest coś do roboty, a ostatnio rz840 był na jakiejś promce. Faktycznie, może lepiej odrzucić do czasu standów, albo jak napisał @Markcox przenosić na parapet i na stół na czas seansu i wczesniej kalibracji. 

 

@Markcox Mówisz, że za mało ma tam miejsca do oddychania? A jeżeli tył szafki nie jest zabudowany to też polecałbyś zmienić mu miejsce? Czy ewentualnie przeniesienie go na sam dół szafki wystarczy i wtedy zwiększy mu się odległość w względem "sufitu" szafki? Patrząć na zdjęcie to i idąć od lewej to od ampli do brzegu jest 7 cm, góra 5 cm i prawa strona 6 cm.

Zrobię tak jak mówiłeś ściszę na tyle suba i wtedy pobawię się kalibracją i zaadoptuje pomysł z satelitami na parapecie i stole. 👍

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
15 minut temu, krzysiexx04 napisał:

Ustawić w jaki sposób? Ustawić minimalny zakres w jakimś są w stanie zagrać? Minimalny plus 10 Hz? Czytałem gdzieś, że zalecany jest wszędzie ustawić na 80 Hz, prawda? Bo jeśli dobrze rozumiem, to crossover ustawia granicę od jakiej częstotliwości bass przekazywany jest do suba? To w sumiej jak z konfiguracją samego suba?

80hz wszystkie głośniki chyba że jakieś głośniki nie potrafią zagrać wtedy musimy go dać wyżej.

Tak na szybko patrzę dokładniej należało by w instrukcji ale twój sub musi zostać ręcznie nastawiony i podłączony dwoma wtykami ustawić go na max 85hz nic się nei stanie jak będzie nachodzić te 5hz w stosunku do reszty w ampli natomiast należy zmienić 120hz na 80hz dlaczego dlatego że twój sub nie potrafi zagrać taką częstotliwością.

15 minut temu, krzysiexx04 napisał:

Tylko dla samego sub czy dla wszystkich kolumn?

Dziwne pytanie oczywiście że dla suba tak jak wspomniał miałeś -12 czyli max oznacza ze sub był za głośno kalibrację należny tak długo powtarzać aż głośność będzie bliska 0 w wynikach. Jeśli obawiasz się że głośność również dla innych jest złe ustawiona należało by ją zmierzyć decybelomierzem ma być 75db wight C wolne skanowanie z miejsca odsłuchu.

Edytowano przez Jasiek88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Żywotność  amplitunera w tej dziurze znacznie się skróci to pewne.

Kolumny do  przodu. Sa za blisko ścian. Masz dużo twardej powierzchni. Kalibracja zapewne wariuje przez odbicia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@S4Home a mógłbyś rozwinąć temat skrócenia ampli w tej dziurze? Zakładam, że sugerowałbyś postawienie go na szaface? Czy ewentualnie przeniesienie go na sam dół szafki wystarczy i wtedy zwiększy mu się odległość w względem "sufitu" szafki? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...