JaZz #1 Napisano 27 maja 2020 Zamówiłem ww. zestaw i założyłem ten temat w razie pytań z podłączeniem, ustawieniami itp. Jeśli nie macie nic przeciwko. Pierwsze będzie z serii głupich... Taga ma impedancję 6 Ω, rozumiem, że w ampli taką wartość właśnie ustawić? Czy na suba ustawia się oddzielnie? Na razie nie widzę info nigdzie jaką Magnat posiada. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pastol #2 Napisano 27 maja 2020 Niedawno kupiłem ten ampli. Przeczytaj najpierw instrukcje, tam jest wytłumaczone jak przed pierwszym uruchomieniem ustawić impedancje głośników. Domyślne jest 8, ja zmieniałem właśnie na 6. Sub mam ten sam i nie ma do niego oddzielnego ustawienia impedancji. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #3 Napisano 27 maja 2020 Dzięki, Widzę że prawdopodobnie do Magnata dostanę kabel Y. Nie wiem na jakiej zasadzie on działa, rozdziela się. Czy tym kablem podepnę go do Yamahy 1-1 czy muszę kupić nowy kabel? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #4 Napisano 28 maja 2020 Już nieważne, mam odpowiedź. Sorki za dubla.... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 28 maja 2020 Przeczytaj instrukcję. A zanim napiszesz zapraszam tutaj: Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #6 Napisano 31 maja 2020 (edytowany) Ok, zrobiłem auto kalibrację, ustawiłem głośniki na small 80Hz. Czy Parametric EQ > Ypao: Flat jest skutkiem procesu kalibracji, czy jednak to ustawienie ma stałe wartości? Bo miałem to od razu ustawione. Film wydaję się lepiej brzmieć na Flat, a muzyka na Trough. Bo Trough to dzwięk bez zmian rozumiem? Muzyka idzie z laptopa do HDMI 5 w ampli. Film idzie z TV do HDMI ARC. Do filmu podbiłem Dialogi zwykłe jak i DTS. Na screenie nie pokazuje DTS bo ampli jest na źródle z laptopem. Czy mogę rozdzielić te ustawienia między źródłami TV / Laptop? Bo zapisuje mi się na tu i tu. W sensie na Laptopie chce mieć EQ na Trough, dialogi na zero. Na TV za to EQ na Flat, dialogi na 2. Znaczy jestem prawie pewny że mogę, ale będę wdzięczny jak mi ktoś wytłumaczy jak programować ustawienia na danym źródle. Ogólnie po kalibracji ustawiło mi jak jak widać poniżej. Sub trochę bliżej stoi ale wydaję mi się ok. Edytowano 31 maja 2020 przez JaZz Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #7 Napisano 1 czerwca 2020 Po to są guziki Scene. Programujesz je osobno i one zapamiętują ustawienia. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #8 Napisano 1 czerwca 2020 Dzięki, pomogłeś. Co do tego EQ to mam rację, że tak ustawiło mi podczas kalibracji uwzględniając między innymi akustykę pomieszczenia? Bo w sumie w tej chwili już nie wiem czy zostawić na flat, czy zmienić na natural czy w ogóle wyłączyć. Oczywiście chcę by przy oglądaniu filmu dźwięk był jak najbliżej wizji reżysera / twórców. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #9 Napisano 2 czerwca 2020 No od tego są testy Ja ustawiłem sobie pdo siebie Nie patrz ślepo na innych ! To twój sprzęt zacznij się z nim zaprzyjaźniać. Posłuchaj dzień na takim ustawieniu a później przełącz. Pomału. Polubcie się! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #10 Napisano 4 czerwca 2020 Hm zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego system ustawił prawy front głośniej mimo że lewy był dalej od mic. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #11 Napisano 4 czerwca 2020 akustyka pomieszczenia Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #12 Napisano 5 czerwca 2020 dokładnie. Mogł wyłapać na przykład odbicia dźwięku. Wówczas one się na siebie nakładają i jest znacznie głośniej. Zrób test w nocy, kiedy jest na prawdę cicho. Żeby ci też nikt nie przeszkadzał. Dzieci czy żona. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #13 Napisano 9 czerwca 2020 Kolejna rzecz która mnie ciekawi. Od pierwszego uruchomienia pakazywało mi że ampli ma dostępną aktualizację. W końcu miałem czas na to i kliknąłem akceptuje. Bez dostępu do internetu zaktualizowało się. Czy przy produkcji nie zdążyli zaktualizować FW i wrzucili tylko plik z updatem czy wtf? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #14 Napisano 10 czerwca 2020 Chyba WTF. Jak bez neta się zaktualizował? Jesteś pewien? Skąd wiedział że ma nową wersje skoro nie miał sieci? Nie no na pewno WTF Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #15 Napisano 10 czerwca 2020 (edytowany) No wtf! Od pierwszego uruchomienia pokazywał mi że jest dostępna aktualizacja. Neta do tej pory nie mam podłączonego. Dlatego pierwsze co to pomyślałem że plik jest już w pamięci. No bo jakie może być inne wytłumaczenie? Darmowe Orange Wifi? Edytowano 10 czerwca 2020 przez JaZz Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DEMOLKA #16 Napisano 11 czerwca 2020 Wychodzi na to że ktoś już go wcześniej testował,podłaczał do sieci😱 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #17 Napisano 11 czerwca 2020 2 godziny temu, DEMOLKA napisał: Wychodzi na to że ktoś już go wcześniej testował,podłaczał do sieci😱 A więc prawdopodobnie mamy zwycięzce konkursu 😱 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubad #18 Napisano 11 czerwca 2020 Myślę że kolega ma rację ktoś przed tobą już się nim bawił bo innej opcji nie widzę żeby była możliwość aktualizacji bez dodania do sieci. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #19 Napisano 12 czerwca 2020 Widać było że jest wyciągany z pudełka? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #20 Napisano 12 czerwca 2020 2 godziny temu, S4Home napisał: Widać było że jest wyciągany z pudełka? Na same pudło nie zwracałem uwagi jakoś mocno. Sprzęt pachniał nowością, zero śladów użytkowania, śrubki nienaruszone, paragon jest także mi krzywda żadna się nie stała. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #21 Napisano 15 czerwca 2020 No bo to chyba faktycznie jedyna możliwość. no albo WTF Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #22 Napisano 28 czerwca 2020 Czy opcja dialog lvl (Dd5.1, DTS) jakoś magicznie podbija te dialogi czy po prostu daje większą głośność na centralny? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #23 Napisano 29 czerwca 2020 Podbija dialogi. Mowa ludzka mimo innej barwy to konkretna charakterystyka częstotliwości. Jest też nagrana przeważnie mocniej niż tło. I to pasmo zostaje regulowane. W centralnym masz wszystkie dźwięki które są na TV więc było by to bez sensu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #24 Napisano 1 lipca 2020 Podłączyłbym fronty w bi-ampingu. Jest sens kupować przewód 4mm² na odległości 2m? Teraz mam najtańszy technokabel 2,5mm². Może znajdzie się coś co by poprawiło dźwięk? @S4Homepomożesz? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #25 Napisano 2 lipca 2020 Możesz je podłączyć w Bi Apmingu. Nie widze sensu kupowania kabla 4mm. Lepiej jest kupić kabel 2,5 ale taki ktory odpowiada Ci dźwiękowo. Z Tanich Oehlbach, Procab czy VAN Domme. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach