Robert1979 #1 Napisano 12 lipca 2020 (edytowany) Witam wszystkich jestem nowy na forum, mam pytanie kupiłem kolumny klipsch r-820 f i jestem w trakcie zakupu amplifier wybrałem dwie opcje pierwszy to yamaha rx-v2067, a drugi do onkyo tx-nr646, który lepiej będzie się sprawował, w nie dalekiej przyszłości chce zakupić głośnik centralny i satelity też klipsch, wszesniej miałem technics Su-a707 ale słabo się sprawdza. Edytowano 12 lipca 2020 przez Robert1979 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jasiek88 #2 Napisano 12 lipca 2020 Yamaha jest dużo wyższym modelem. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert1979 #3 Napisano 12 lipca 2020 Dziękuję za odpowiedź też myślałem bardziej na yamaha bo onkyo się podobna przegrzewają, czy miałeś może styczność fizycznie z takim amplifier, czy jest jeszcze ewentualnie jakiś inny dobry w zbliżonej cenie, (YAMAHA mogę wyrwać za dobre pieniążki) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jasiek88 #4 Napisano 12 lipca 2020 (edytowany) Miałem 656 to słabe amplitunery czy sie grzał? Nie mój nie, może piszesz o wcześniejszych onkyo o nich było głośno. Problemem może być inny klipsch gra mocno wysokimi tonami Yamaha też i to MOŻE nie grać fajnie, ale to też kwestia preferencji jak i akustyki pomieszczenia. Edytowano 12 lipca 2020 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #5 Napisano 13 lipca 2020 Yamaha jest obiektywnie lepszym urządzeniem, ale to nie jest dobre połączenie z kolumnami Klipsch. Do Klipsch poszukaj amplituner o raczej spokojniejszym, bardziej ciepłym charakterze. Na pewno dobrą opcją będzie Denon, Marantz. Onkyo także wchodzi w rachubę, ale uważaj na modele, które grają jasno. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #6 Napisano 13 lipca 2020 Ta Yamaha to dużo wyższy model. Jeśli masz pewne źródło to będzie lepiej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert1979 #7 Napisano 13 lipca 2020 Witam dziękuję za odpowiedź a jaki jakie modele byście mogli polecić nie jestem audiofilem ale chce coś dobrego w rozsądnych pieniądzach i do kina i stereo coś co by miało bluetooth, jak pisałem chce zbudować zestaw z głośników klipsch +jakiś gramofon Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert1979 #8 Napisano 13 lipca 2020 A co myślicie na temat Pioneer Vsx Ax2as hdmi thx amplifier Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jasiek88 #9 Napisano 13 lipca 2020 (edytowany) Zdajesz sobie sprawdzę że twoje kino będzie nie przyszłościowe ponieważ twój amplituner nie będzie potrafił raz że zdekodować pewnych formatów audio i przepuścić obrazu wideo. Pioneer to ostre dynamiczne granie, ogólnie moim zdaniem popełniłeś błąd kupując klipsch a teraz jeszcze piszesz o gramofonie... ależ to będzie granie. Edytowano 13 lipca 2020 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert1979 #10 Napisano 13 lipca 2020 Witam kolego ja jeszcze nie kupiłem ampitunera szukam coś wmiare dobrego za rozsądne pieniądze więc pytam nie jestem jakimś znawca tematu, i dlaczego te klipsch są złe słyszałem jak grają są mocne i mają w mojej opinii dobre brzmienie, a gramofon też bym chciał dokupić ale w pierwszym planie amplituner Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #11 Napisano 13 lipca 2020 (edytowany) Amplitunery które wymieniasz to amplitunery AV. Klipsche które masz to raczej też paczki typowo kinowe. Jeśli myślisz o gramofonie to pomyśl raczej o klasycznym wzmacniaczu. I może - jeśli istnieje taka możliwość - wymień swoje kolumny na takie, które będą lepsze do stereo. Edytowano 13 lipca 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert1979 #12 Napisano 13 lipca 2020 37 minut temu, seba3002 napisał: Amplitunery które wymieniasz to amplitunery AV. Klipsche które masz to raczej też paczki typowo kinowe. Jeśli myślisz o gramofonie to pomyśl raczej o klasycznym wzmacniaczu. I może - jeśli istnieje taka możliwość - wymień swoje kolumny na takie, które będą lepsze do stereo. Dziękuję za odpowiedź tak szukam ampitunera do stereo i do kina domowego i do gramofonu wiem że jest ciężko to połączyć ale to jest tylko salon z dwojka dzieci w domu także chodzi mi o to że nigdy w życiu nie będzie to grało jak w studiu itp, szukam czegoś żeby to połączyć budżet na ampi ok 2000 zł, i takie pytanie dlaczego wszyscy są tak uczuleni na klipsch Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #13 Napisano 13 lipca 2020 Ja nie jestem - tak dla Twojej otuchy ale prawdą jest, że seria R nie została stworzona do muzyki. I koledzy powyżej mają bardzo dużo racji. Skoro sam charakter grania Klipsch'a Ci podchodzi, to lepiej byś zrobił, gdybyś poszukał w używkach chociażby kolumn z serii Synergy. Zupełnie inna bajka. A gramofon, na ampli KD... poobcujesz z dźwiękiem, sam się przekonasz. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #14 Napisano 14 lipca 2020 No stereo i tak już nie uratujemy. Dobrze jest dobrać amplituner który świetnie się sprawdzi w kinie. A amplituner ważne aby miał dźwięk HD. Inne przepuszczenia HDR, Dolby vision, Atmos no fajnie. Ale idąc w te bajery zapłacisz więcej a jakość dźwięku spadnie w tej cenie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #15 Napisano 14 lipca 2020 14 godzin temu, Robert1979 napisał: takie pytanie dlaczego wszyscy są tak uczuleni na klipsch Bo to imperialistyczne kolumny 😉. A poważnie to nie mam nic do tej marki. Ja akurat wolę cieplejsze granie ale jeśli komuś odpowiada klipsch, tutaj jeszcze z serii R, to mi nic do tego. Musi to być jednak świadomy wybór, a nie na zasadzie "bo są ładne" (bo i takie uzasadnienie tutaj padło). A jeśli chcesz godzić kino domowe i stereo a Twój budżet to 2000 może warto celować w jakiegoś używanego marantza z serii 5xxx bądź też w nowego slima tej firmy, który mimo małej mocy chyba powinien poradzić sobie z tymi kolumnami. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #16 Napisano 15 lipca 2020 Też nic do nich nie mam. Malo tego jako kolumny do kina uważam za świetne modele. Surroundowe trójkątne duże centralne super elementy. Niestety trochę przesadzili w linii Reference czyli dawnej Synergy . Po prostu stare były lepsze a są dostępne w dużej ilości an rynku wtórnym za ułamek ceny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #17 Napisano 15 lipca 2020 12 godzin temu, S4Home napisał: Po prostu stare były lepsze Mi tak przypadły do gustu, że nazbierałem ich dwa pełne zestawy, odrobinę przyprawione o centralny i sub'y z serii RP Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #18 Napisano 16 lipca 2020 No i elegancko. Dałeś pewnie za to ułamek ceny nowych a warto . Bo po prosu gra lepiej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #19 Napisano 16 lipca 2020 F10 B20 C10 i 450SW są ze mną od początku, zakupione w sklepie. Po drodze nastąpiła wymiana centralnego na 450C, suba na 2x 115SW, surround'ów na S2, a fronty na F3 i efekt jest taki, że teraz mam dwa komplety ale fakt, S2 i F3 kosztowały mnie przysłowiowe grosze. I szczerze, każdemu, kto poszukuje zestawu w minimalnym przedziale cenowym, tj. w okolicach 4k, polecam jednak pójść w używki, choćby właśnie we wspomniane Synergy, niż w nowe w tych pieniądzach, pokroju Taga, QQ, czy Polk. Zupełnie inna bajka. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #20 Napisano 17 lipca 2020 Ja uwielbiałem stare Synergy. Miałem na prawdę dużą przyjemność kiedy klient wychodził z nimi ode mnie. Mam nadzieje że oni z czasem też. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach