włóczykij2 #1 Napisano 2 sierpnia 2020 (edytowany) Cześć, posiadam w tym momencie system stereo realizowany przez 30 letni wzmacniacz Dual wraz z kolumnami Jamo. Gra to fajnie całkiem fajnie, szczególnie w adudio, bo przy filmach już trochę mniej. Przeprowadzam się do nowego mieszkania i żona nie chce już mieć sprzętu na widoku wraz z plątaniną kabli z tyłu. Rozwiązaniem może być soundbar + subwoofer + satelitki z tyłu (przewodowe i bezprzewodowe wchodzą w grę). Widziałem takie rozwiązania od Yamaha, Sony czy Samsunga. Salon ma 35 m2, więc nie jest to jakoś dużo, gorzej jednak, że kanapa jest dosunięta do ściany i satelitki byłyby nad głową (zaznaczyłem na czerwono). Nie wiem jak to się sprawdzi. Co byście mogli polecić w moim przypadku? Budżet to jakieś 2-3k. Dzięki. Poniże dodaję zdjęcie salonu, gdzie nad kanapą byłyby satelitki. Edytowano 2 sierpnia 2020 przez włóczykij2 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 3 sierpnia 2020 Jeśli przeprowadza się do nowego mieszkania to po prostu zadbaj o to aby kable były schowane. Ale żaden system bezprzewodowy czy też rozwiązania typu soundbar nie zapewnił ci takiej jakość dźwięku . To po prostu prowizorka. W cenie 3k nie zbudujesz jednak kina. Chyba że używane? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
włóczykij2 #3 Napisano 3 sierpnia 2020 Dzięki, ale używane mnie nie interesują. Sprzęt jak najbardziej może być przewodowy, ale po prostu musi to być zestaw soundbar + subwoofer + 2 satelitki. Budżet mogę trochę powiększyć. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #4 Napisano 3 sierpnia 2020 skoro to MUSI być soundbar, to weź jakikolwiek w zakładanym przez Ciebie budżecie i spełniający pozostałe preferencje. Co nie wybierzesz, to pod względem jakości brzmienia będzie tak samo słabo Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 3 sierpnia 2020 Dokładnie tak i post jest po prostu do zamknięcia. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
włóczykij2 #6 Napisano 3 sierpnia 2020 Ehh, gorzej jak na elektrodzie tutaj. Tylko hiper super duper sprzęt, 10 klocków i miliony monet inaczej nie podchodź do audio. Ja rozumiem Panowie poniedziałek, ale jednak domowemu urzytkownikowi to taki zestaw wystarczy. Jakiś powód jest tego, że sprzedaje to się w tysiącach egzęplarzy. No nic, dzięki za nic nie wnoszące posty. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #7 Napisano 3 sierpnia 2020 skoro Twoim zdaniem próba uratowania zbędnie wydanych kilku tysięcy złotych, które zamierzasz wywalić w błoto, to nic nie wnoszące posty, to ok, niech Ci będzie, masz do tego pełne prawo. Twój hajs, Twoja sprawa. Nic mi do tego. Soundbar, to nic innego, jak głośniki z TV umieszczone w zewnętrznej obudowie. Oczywiście są soundbary, co potrafią zagrać sensowniej, ale na pewno nie w tym budżecie. A i tak "pełnowymiarowe" audio, w tych samych pieniądzach wciąga taką grajbelkę nosem. Swoją drogą medal dla gościa, co wymyślił to ustrojstwo - wszak jak mówisz, "tysiące" jelonków dało się już złapać na ten marketingowy chłyt. I nie zwalniają tempa Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
włóczykij2 #8 Napisano 3 sierpnia 2020 Mam sprzęt do stereo całkiem porządny i on będzie w innym pomieszczeniu, gdzie zależy mi na świetnej muzyce. Jednak do salonu poza jakością dzwięku liczy się też jego przestrzenność oraz w takim samym stopniu wygląd. Spełnia to doskonale minimalizm soundbarów, a jeszcze bardziej podoba się żonie. Dlatego też muszę rzeźbić w tym co jest dostępne. Myślałem, że na tym forum jest też miejsce dla ludzi, którzy muszą iść na pewno kompromisy. Są przecież różnice między soundbarem za 1000 zł, a takim za 2, inne głośniki, technologia itd. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #9 Napisano 3 sierpnia 2020 46 minut temu, włóczykij2 napisał: Myślałem, że na tym forum jest też miejsce dla ludzi, którzy muszą iść na pewno kompromisy Oczywiście, że jest. I kompletnie nie rozumiem Twojej postawy z pozycji pokrzywdzonego przez użytkowników forum. Po prostu soundbar'y to zło i nie są warte pieniędzy, których producenci sobie za nie życzą. Jeżeli to nie jest dla Ciebie wartościowa wskazówka, to nikt nic na to nie poradzi. Jeszcze raz podkreślę 1 godzinę temu, Markcox napisał: Soundbar, to nic innego, jak głośniki z TV umieszczone w zewnętrznej obudowie. I właśnie taką jakość dźwięku za sobą niesie. Już dużo lepszym rozwiązaniem jest zainwestować te same pieniądze chociażby w dwa monitory. Ale Tobie, jak rozumiem, zależy na przestrzennym dźwięku, kosztem (dużym kosztem) jakości. Poza tym z pierwszego posta nie wynika, że stereo z Tobą zostaje. 49 minut temu, włóczykij2 napisał: Są przecież różnice między soundbarem za 1000 zł, a takim za 2, inne głośniki, technologia itd. Oczywiście, że są... przede wszystkim w cenie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
włóczykij2 #10 Napisano 3 sierpnia 2020 Rozumiem, dzięki. Obecny sprzęt, który używam w salonie do słuchania muzyki i oglądania tv zostaje ze mną, tylko wędruje do innego pomieszczenia. Wiem czym jest soundbar i pasuje mi to, że jest to zestaw jakby 2 monitorów z wzmacniaczem wbudowanym w jedno urządzenie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #11 Napisano 3 sierpnia 2020 Więc zrób tak, zamów wysyłkowo soundbar z budżetu 1-2k, z możliwością zwrotu i wtedy będziesz mógł się przekonać, o jakiej jakości prezentacji dźwięku przez te urządzenia rozmawiamy. Jeżeli będzie to dla Ciebie akceptowalne, to jesteś w domu. Wtedy, albo zostawisz, albo wybierzesz coś pod kątem wizualnym, gdyż jeżeli chodzi o jakość samego brzmienia, te produktu, z tego przedziału cenowego, niosą za sobą bardzo zbliżoną (moim zdaniem nie najwyższych lotów) jakość brzmienia. I wierzę, że są osoby, którym taka jakość dźwięku w zupełności wystarcza - szanuję to. Jeżeli natomiast sam dojdziesz do wniosku, że to g**** nie jest warte złamanego grosza, to będziemy zastanawiać się nad innym rozwiązaniem Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #12 Napisano 4 sierpnia 2020 nie ma różnica między soundbarem za 1 a za 2k. Właśnie w tym jest problem. I nie ma takowego do którego podłączysz suba bezprzewodowo. Jeśli myślisz o jakiś systemach Samsung albo LG no to nie jest miejsca na takie pytania. Markcox dobrze Ci powiedział. To Twój hajs. Zrobisz co zechcesz. Pytałeś o pomoc i po prostu ją od nas dostałeś. Nie kupuj tego. Weź w stereo dwa używane monitory i już. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stolarz #13 Napisano 4 sierpnia 2020 23 godziny temu, włóczykij2 napisał: Wiem czym jest soundbar i pasuje mi to, że jest to zestaw jakby 2 monitorów z wzmacniaczem wbudowanym w jedno urządzenie. Nie rób sobie jaj z innych i z siebie. To porównanie jest okrutnie nie na miejscu. Zobacz jak wyglądają monitory. Niekoniecznie takie za milion monet. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach