Skocz do zawartości

YAMAHA RN602 + jakie kolumny do muzyki rock/pop/rap?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć,
dziękuję za ostatnie rady związane z wyborem amplitunera. Zdecydowałem się na Yamaha RN602. Teraz pora na dobranie fajnych kolumn lub monitorów.

Testowałem ELAC Debut B6 i byłem miło zaskoczony. Monitory grały z super szczegółowością i fajnie wyglądały. Dla porównania słuchałem też kolumn wolno stojących PSB Imagine X1T i te ku mojemu zaskoczeniu nie miały kopa. Dźwięk był mniej wyraźny niż w monitorach i ogólnie brakowało im tego pazura, wyrazistości. 

Zastanawiam się czy jestem w stanie wybrać coś jeszcze lepszego w podobnych pieniądzach? Zakładając, że celuję w sprzęt używany. Spotkałem się z opinią, że przy bardziej szczegółowym dźwięku po godzinnym słuchaniu muzyki może boleć głowa. Czy to standard? Czy można się do tego przyzwyczaić i tego uniknąć? Nie mam żadnej praktyki z takim sprzętem stąd może głupie pytanie.

Jeśli ELAC Debut B6 grał szczegółowo i dynamicznie, a zamierzam głównie słuchać rocka i popu to warto się na nich skupić, czy może lepiej rozejrzeć się jeszcze za jakąś alternatywą kolumn wolno stojących (wolałbym kolumny stojące na podłodze)? Może nota 550 x albo Indiana tesi? Może coś od Klipsch - te podobają mi się z wyglądu.

Mój budżet to do 1,5-2 tys. niezależnie czy to będzie sprzęt nowy czy używany. Będą stały w salonie 30m2 - przy ścianie lub ok 30 cm od ściany. 

Drugie pytanie, czy w przyszłości warto ten zestaw rozbudować o głośnik środkowy i subwoofer? I czy byłaby możliwość stworzenia z tego namiastki kina domowego? Wiem, że amplituner stereo nie zagra jak kino, ale nie mam dużych wymagań pod tym względem - fajnie chociaż jakby dźwięk był monumentalny.  

Edytowano przez Kobi90
Napisano

Słuchałem wczoraj Klipsch r620 i świetnie grały. Porownywałem z pylon opal 23 i Klipsch bardziej mi przypadł do gustu.

Czy to będzie dobry wybór? Czy warto, abym jako laik coś wiedział o tych kolumnach? Może są jeszcze jakieś alternatywy warte uwagi? 

Napisano

Cześć!

Od razu zacznę temat od kolumn podłogowych - uzyskasz potężniejsze brzmienie niż w przypadku monitorów. Tym bardziej warto pójść tą drogą jeśli masz warunki aby postawić większe kolumny. W budżecie do 2000zł za parę, świetnym wyborem będą Pylon Audio Pearl 27 lub Indiana Line Nota 550X.
Ucho jest najlepszym doradcą, więc jeśli pasują Ci Klipsch R-620F - może to być dla Ciebie najlepszy wybór.

Z budżetu podobnego do R-620F, fajnie grają między innymi:

Polk Audio Signature S50E
Monitor Audio Monitor 200
Pylon Audio Sapphire 25

W przypadku Yamahy R-N602, nie ma możliwości dołożenia dodatkowych głośników (tyły, center). Jedynie można podłączyć subwoofer.
Warto wszystkiego posłuchać, ocenić samemu co najlepiej dla Ciebie zabrzmi.

Zapraszamy na odsłuchy - z chęcią pomożemy dobrać odpowiedni sprzęt :) 

Napisano

Tak, słuchałem. Świetnie mi siadły :)

Słuchałem też z ELAC Debut B6 i PSB Imagine X1T i Pylon Opal 23 i najlepiej brzmiały Klipschy. 

Słuchajcie, a jakbym zbudował stereo, a następnie dokupił amplituner kina domowego i resztę kolumn, to da się kolumny podłogowe zintegrować w tych dwóch amplitunerach? Aby nie trzeba było przebinać kolumn w momencie kiedy chciałoby się pooglądać filmy na kinie?

Napisano
58 minut temu, Kobi90 napisał:

Słuchałem też z ELAC Debut B6 i PSB Imagine X1T i Pylon Opal 23 i najlepiej brzmiały Klipschy. 

Słuchajcie, a jakbym zbudował stereo, a następnie dokupił amplituner kina domowego i resztę kolumn, to da się kolumny podłogowe zintegrować w tych dwóch amplitunerach? Aby nie trzeba było przebinać kolumn w momencie kiedy chciałoby się pooglądać filmy na kinie?

Zostań już lepiej przy tym stereo, na nie przeznacz cały budżet ;) lepiej na tym wyjdziesz, a i filmy da się oglądać z całkiem dobrym efektem, i jak będziesz miał za mało basu, to sobie dorzucisz suba z czasem. A może Heco Aurora 700? Całkiem niezłe kolumny w swojej cenie.

Napisano
2 godziny temu, Kobi90 napisał:

Nie kombinuj tak zamiast drugiego  możesz dołożyć kasę do wyższego modelu amplitunera AV który zagra lepiej w stereo i będziesz miał jedno urządzenie. 

Napisano

Indiana line na pewno nie da Ci takiego dzwieku. Jeśli B6 Ci się spodobały a później Klipsche to sprawdź Heco z Linii CELAN GT 302 albo Magnat Quantum 753

Ewentualnie szukaj używanych i świetnych Monitor audio Silver 2. Tu nie braknie Ci ani kopa ani energii w przekazie. Nie będą też drogie.