kabanos505 #1 Napisano 1 września 2020 Podpowiedzcie jakie kable zamiast melodiki purple rain do zestawu: Wzmaczniacz Onkyo A-9755 Przedwzmacniacz Cambridge Dacmagic100 Odtwarzacz Onkyo C-7030 Slucham metalu, rocka i troche blusa. Z gory dziekuje za odpowiedzi Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 2 września 2020 Mówisz o RCA? No a jakie kolumny? I co chcesz zmienić? QED / Oehlbach/ Wireworld Czy tak w ciemno dobieramy? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #3 Napisano 2 września 2020 Cześć, Melodika zamuli brzmienie i rozwiązaniem w przypadku DAC Magic 100 byłby QED Performancem Audio 40i natomiast w przypadku odtwarzacza CD warto wziąć pod uwage Chord C-Line aby podnieść nieco zakres dynamiki. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kabanos505 #4 Napisano 2 września 2020 Zapomnialem o kolumnach Klipsch RP280 I chodzi o kable glosnikowe Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 3 września 2020 No a co chcesz zmienić? Bo akurat deczko zamulające Melodika do takiego połączenia pasują. Masz jasnego Onkyo jasny DAc i jasne kolumny. Moim zdaniem jest ok. Chyba że chcesz przejść na wyższy poziom to Van Den Hull czy Olehlbach: https://www.oehlbach.com/en/audio-equip/cable/loudspeaker/twin-mix-one-b?number=D1C10717 Z QED, czy Chord byłbym ostrożny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Na Temat Audio #6 Napisano 3 września 2020 A czy nie lepiej w tym wypadku zamiast wydawać kasę na przewody pomyśleć o lepszym przetworniku C/A ? Myślę, że ugrasz tu dużo więcej. Natomiast jeśli chcesz już zmienić przewody to bardzo dobrze sprawdzi się tu Tellurium Q Blue Speaker. Kosztuje w granicach 90 zł za metr. Można go kupić od razu z wtykami, rewelacyjna cena za konfekcję ( 56 zł ). Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kabanos505 #7 Napisano 3 września 2020 Chce zmienić przewody głośnikowe ponieważ przy melodice "ucieka" bas nie jest spójny i mnie to denerwuje. Wydaje mi się, że to właśnie kable nie daja rady. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #8 Napisano 7 września 2020 Wypożycz kable na inne i upewnij się co do wniosków. Pomyśl też o odsunięciu kolumn od ściany o 20-30cm Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fafniak #9 Napisano 7 września 2020 Dnia 3.09.2020 o 12:30, kabanos505 napisał: Chce zmienić przewody głośnikowe ponieważ przy melodice "ucieka" bas nie jest spójny i mnie to denerwuje. Wydaje mi się, że to właśnie kable nie daja rady. jaaasne.... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nowy1 #10 Napisano 7 września 2020 2 godziny temu, Fafniak napisał: jaaasne.... Czasem to działa. Nasza podświadomość jest niezbadana. Tym bardziej jak się wyda parę tysi to aż nie wypada nie usłyszeć różnicy . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #11 Napisano 8 września 2020 Akurat Melodika tak gra. Ma to swoje zalety w niektórych systemach. Sprawdź te kable. Wypożycz odcinki i już. Ale jak pisałem wyżej. Moim zdaniem to zestawienie jest ok. A o uciekający bas jednak obarczył bym akustykę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fafniak #12 Napisano 8 września 2020 @kabanos505 zanim wywalisz kasę w błoto zajrzyj tutaj i poczytaj warto https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/ Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #13 Napisano 9 września 2020 Pamiętajmy tylko że ten kalkulator uwzględnia puste pomieszczenie. Całkowicie puste. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fafniak #14 Napisano 9 września 2020 Uhm. Moje nie jest całkowicie puste ale obserwacje się zgadzają Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Draconian #15 Napisano 9 września 2020 Też posiadam Klipsch tylko model RP8000F i polecam zdecydowanie bi-wiring, na dół Van Den Hul Clearwater a na górę Audioquest Type 8. Type 8 trudno dostać mają je jeszcze niektóre salony Top Hi Fi, w Wawie na Naruszewicza je mieli. Jak nie uda Ci się ich dostać to polecam Kimber 8RP. Taki zestaw zapewni Ci zrównoważone brzmienie, Clearwater dobrze skontroluje bas a Audioquest lub Kimber ocieplą górę pasma, poza tym bi-wiring wypycha do przodu średnie tony co w tych kolumnach jest wskazane. Na bas możesz wziąć pod uwagę także Qed Silver Anniversary też się dobrze wkomponują, wiem bo sprawdzałem. A tak na marginesie to zupełnie nie rozumiem łączenia Onkyo z Klipsch, dla mnie to gryzące się elementy ale to tylko moja opinia. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Top Hi-Fi & Video Design #16 Napisano 9 września 2020 Cześć Przewody głośnikowe mogą w realny sposób wpłynąć na Twój system. Jeżeli bas Ci ucieka i masz poczucie braku jego kontroli i drive-u, to polecamy Ci przetestować z naszej oferty Audioquest, model Rocket 33: https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-glosnikowe/rocket-33.html -Ponadto uspokoi Ci górę, nawet lekko ją przyciemni i zaokrągli oraz lekko wypcha środek. Zapraszamy Cię do wypożyczenia. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #17 Napisano 10 września 2020 23 godziny temu, Fafniak napisał: Uhm. Moje nie jest całkowicie puste ale obserwacje się zgadzają No u mnie właśnie nie. Podbicia basów sa w innych miejscach. 10 godzin temu, Draconian napisał: A tak na marginesie to zupełnie nie rozumiem łączenia Onkyo z Klipsch, dla mnie to gryzące się elementy ale to tylko moja opinia. Nie tylko Twoja opinia. A do czego masz podłączone RP 8000? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Draconian #18 Napisano 10 września 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: No u mnie właśnie nie. Podbicia basów sa w innych miejscach. Nie tylko Twoja opinia. A do czego masz podłączone RP 8000? Nad c375 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach