Skocz do zawartości
mpenza84

Onkyo TX-8390 problem z obrazem

Recommended Posts

Cześć. Jakiś czas temu, po Waszych podpowiedziach zakupiłem ten amplituner. Mam jednak problem i nie wiem gdzie leży przyczyna. Może ktoś z Was to przerabiał. Mianowicie podczas oglądania co jakiś czas przeładowuje mi obraz. Obraz znika i po kilku sekundach się pojawia. Do amplitunera 7-metrowym kablem HDMI, podłączony jest projektor i z niego idzie obraz. 

Miał ktoś z Was podobny problem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, lolekdrugi napisał:

@mpenza84 trzeba wyeliminować problemy, spróbuj podpiąć inny kabel na start.

Kabel zmieniałem już ze 3 razy. Do aplitunera podłączony jest dekoder CP, Chromecast i czasami laptop. Najczęściej pojawia się to na dekoderze CP. Przez pewien czas działo się to np. jak włączyłem płytę indukcyjną w kuchni czy podłączałem ładowarkę do gniazdka. Teraz już nie ma reguły. Na kable HDMI nie żałuję kasy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, mpenza84 napisał:

Przez pewien czas działo się to np. jak włączyłem płytę indukcyjną w kuchni czy podłączałem ładowarkę do gniazdka.

a instalację masz dobrą? Uziemienia itp?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, lolekdrugi napisał:

a instalację masz dobrą? Uziemienia itp?

Elektrykiem nie jestem ale chata stoi od roku, a instalacje robił elektryk więc chyba zna się na robocie. Nawet nie wiem jak to sprawdzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam podobnie z amplitunerem Onkyo tx nr696. Jak wyłącze np.tv w drugim pokoju kablem z gniazdka lub też ładowarkę robi się to samo,jak wyłączę też listwę z prądu wyłącznikiem jest to samo. Może Onkyo tak ma?,jest jakieś czułe na takie rzeczy.

Edytowano przez jar09
Błąd ortograficzny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jesli dzieje się tak ze wglądu na zmiany zmiany w poborze prądu z sieci to także kwestia kabla HDMI. Po prostu jest czuły na wszelkie zmiany.

Ale kto gasi amplituner wyjmując kabel? :/

Piotr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Jesli dzieje się tak ze wglądu na zmiany zmiany w poborze prądu z sieci to także kwestia kabla HDMI. Po prostu jest czuły na wszelkie zmiany.

Ale kto gasi amplituner wyjmując kabel? :/

Piotr

Nie amplituner tylko tv i to na czuwaniu,potrzebowałem go zdjąć i wtedy to odkryłem a pod listwę antyprzepięciową o której pisałem też nie jest podłączony amplituner. Kabel miałem marketowy za 40zł,zmieniłem na Lindy za 80zł i też to było dalej,może nie za każdym razem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jeśli tak to ja bym chętnie poznał rozwiązanie problemu,mimo tego że nie przeszkadza mi to bardzo bo nie wyciągam co trochę wtyczki z gniazdka 🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sorry za brak odpowiedzi. Nie uporałem się. Jak dekoder CP podpięty jest bezpośrednio do projektora, z pominięciem Onkyo to wszystko śmiga. Nic się nie "zawiesza". Kabli HDMI w chacie mam chyba więcej niż jest w marketach. Zawsze jest to samo. Teraz jest tak, że np. nie reaguje na indukcję ale obraz potrafi się zresetować sam z siebie. Ostatnio 5 razy w przeciągu 10 min. Gdybym miał pewność że to wina amplitunera, już dawno byłby w serwisie.

Dnia 31.10.2020 o 21:24, lolekdrugi napisał:

@mpenza84 dziwne to, że miałeś problemy z hdmi po włączeniu indukcji. Ja bym zadzwonił do tego elektryka i pogadał z nim, może coś podpowie on sam.

Najgorsze jest to, że tu nie ma reguły. Raz to występuje, a innym razem nie. W sensie raz reaguje na włączenie indukcji, a kolejnego dnia już nie.

Dnia 2.11.2020 o 07:44, S4Home napisał:

Moim zdaniem to kwestia kabla.

Przy takiej odległości sprawdź aktywny kabel.

Piotr

Rozumiem, że masz na myśli kabel HDMI na linii amplituner-prokektor tak? Z nim jest najgorzej bo leci w ścianie i w razie czego nie da rady go w łatwy sposób wymienić. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Połączenie u mnie wygląda tak. Jest kabel 7,5m LogiLink CHB007, który na obu końcach zakończony jest gniazdkiem https://simone.pl/dghrj45-01-48,gniazdo-hdmi-pojedyncze-gniazdo-komputerowe-kat6-antracyt-simon-54-kontakt-simon.

Amplituner do gniazdka podłączony jest za pomocą kabla https://www.delock.com/produkte/1884_Ultra-High-Speed-HDMI/85726/merkmale.html. Tak samo projektor do gniazdka.
Wszystkie urządzenia tj. dekoder CP też są podłączone do amplitunera powyższym kablem.

Myślałem, że może kable prądowe oddziałują jakoś na kabel HDMI w ścianie, ale indukcja jest na zupełnie innym obwodzie. Na osobnym bezpieczniku.

Mam jeszcze podejrzenia, że to może być kwestia kabla SAT. Od anteny idą trzy kable. Jeden zostaje na piętrze, a dwa idą na parter do gniazdka koło gniazdka HDMI. Jeden z tych kabli SAT musi być gdzieś uszkodzony bo nie daje sygnału. Pytanie czy taki uszkodzony kabel SAT może powodować chwilowe zanikanie obrazu przy włączeniu np. indukcji lub po podłączeniu ładowarki do gniazdka?

Im dłużej to trwa tym jestem coraz głupszy....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No i doszedłem do tego, co powodowało znikanie obrazu u mnie... Otóż odpowiedzialny za to był/jest kabel antenowy. Najwyraźniej musi być przerwany gdzieś w ścianie i przy włączaniu indukcji przeskakuje impuls. Teraz, dla testów, podłączyłem 15m kabla antenowego - z jednej strony do anteny, z drugiej bezpośrednio do dekodera. Od dwóch dni ani razu obraz się nie "przeładował". Odczekam jeszcze kilka dni i jak problemy nie wrócą to trzeba będzie ryć ściany. Dobrze, że dom ma jeszcze rękojmię dewelopera.

Za wszystkie podpowiedzi, odpowiedzi i rady bardzo dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...