klimas7 #1 Napisano 20 listopada 2020 Dzięki pomocy tego forum kupiłem 1,5 roku temu moje pierwsze stereo: Onkyo 8250 oraz Polki S55e z którego jestem całkiem zadowolony (szkoda, że amplituner buczy jak nie gra muzyka). Niedawno kupiłem nowy TV (Sony XH9005), podłączyłem audio do amplitunera tak jak przy poprzednim TV (Sony, 8 lat) kablem optycznym i zaczęły się głośne trzaski (nie ważne jakie źródło). Uznałem, że przy montażu uszkodziłem kabel więc zamówiłem drugi, ale okazało się, że efekt jest ten sam. Zacząłem grzebać w ustawieniach i trzaski ustały po przestawieniu formatu dźwięku z auto (bez zmian) na PCM. Zacząłem czytać co to jest i zdziwiony odkryłem, że to kodowanie sygnału analogowego na cyfrowy. Wydaje mi się, że Netflix z Android TV ma audio w formie cyfrowej (nie jestem pewien jak z dekodera), dlatego jako kompletny laik nie rozumiem skąd sygnał analogowy. Czy dobrze zrozumiałem czym jest PCM? To dobrze, czy źle w kontekście jakości audio? Pytam również dlatego, że planuję zakup konsoli i jeżeli audio będzie tracić jakość przez TV (PS5 cyfrowy -> TV analog -> amplituner cyfrowy), to będę żałował, że nie dołożyłem do Onkyo 8270... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach