bartekp #1 Napisano 14 grudnia 2020 Witam, Planuję zakup zestawu stereo. Po przejrzeniu setek artykułów, opinii i tematów, wybór padł na amplituner Yamaha R-N602. Problem pojawia się przy kolumnach. Stawiam na kolumny podłogowe. Nie ukrywam, że estetyka kolumn jest dla mnie istotna, najlepiej czarny kolor i minimalistyczny wygląd, stąd podobały mi się Teufel Ultima 40, jednak odrzuciłem je z wiadomych względów. Kilka szczegółów: Pomieszczenie: niecałe 20m2 (~4,5 x 4,3) Ustawienie: głośniki przy ścianie, pomiędzy głośnikami szafka TV i wiszący TV Rodzaj muzyki: wszelaka, od jazzu, przez elektronikę do rapu Źródła muzyki: serwisy streamingowe, gramofon, TV Budżet: tutaj niestety bez szaleńtw ok. 4000zł za komplet Preferencje: nie jestem super wymagającym słuchaczem, lubię raczej cieplejsze brzmienie Niestety nie mam czasu i możliwości posłuchać takich zestawów na żywo, więc raczej planuję zakup w ciemno. Moje typy póki co: - Indiana Line Tesi 561 - STX Electrino 250 - Wilson Raptor 7 Gdybym miał jednak trochę dopłacić (pytanie czy warto?), to mam dodatkowe typy: - Heco Aurora 700 (tutaj jednak zastanawia mnie spora ilość opinii o słabym basie) - Q Acoustics QA 3050i (plus za stronę wizualną) - R-N602 + Alpha T20 ewentualnie: - Kef Q550 Co byście doradzili, żeby kupić. Pozostać przy tych tańszych opcjach czy lepiej dorzucić? Oczywiście wszelkie inne propozycje mile widziane. Z góry dzięki za pomoc Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miras23 #2 Napisano 14 grudnia 2020 Dołożyłbym do modelu RN803. W kontekście całego zestawu będzie to 1000 zł więcej ale uważam, że warto. Każde z wyżej wymienionych głośników dostanie życia. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #3 Napisano 15 grudnia 2020 Cześć, Jeśli znajdziesz gdzieś Indiana Line Tesi 561 to jest to bardzo dobra opcja do RN602. Są to kolumny o dynamicznym brzmieniu z nasyconą średnicą i mocniejszym dołem. Heco Aurora 700 czy Q Acoustic 3050i to zdecydowanie półka wyżej i jeśli tylko byłbyś w stanie dołożyć to warto nad nimi się zastanowić. Heco Aurora zapewnią brzmienie muzykalne z łagodną górą i bardzo dobrej jakości bas. Q Acoustic to także muzykalne brzmienie ale z większym pazurem i nieco mocniejszym dołem. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bartekp #4 Napisano 15 grudnia 2020 11 minut temu, Q21 napisał: Heco Aurora 700 czy Q Acoustic 3050i to zdecydowanie półka wyżej i jeśli tylko byłbyś w stanie dołożyć to warto nad nimi się zastanowić. Myślę, że jestem w stanie dołożyć do takiego zestawu. Moją uwagę skupił jeszcze Polk Audio S55e, jesteś w stanie coś o nich powiedzieć, w kwestii różnic do Heco/Q Acoustic? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lysyrafal #5 Napisano 15 grudnia 2020 @bartekp Mimo to iż nie jesteś wymagającym słuchaczem warto wybrać wzmacniacz zamiast amplitunera. Do wzmacniacza można dorzucić jakiś odtwarzacz sieciowy. Wzmacniacz można powiedzieć, że się nie starzeje a amplituner tak. Przy tych preferencjach brzmienia raczej cieplejsze Yamaha nie jest dobrym kierunkiem. DENON PMA-800NE + Q Acoustics 3050i + Audio Pro Link 1 Nie sugeruj się cenami poszczególnych elementów ponieważ w zestawie wychodzi taniej i można negocjować cenę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #6 Napisano 15 grudnia 2020 Słaby bas? W modelu Aurora 700 w cenie kolumn do 3000 bass jeden z lepszych. Więc nie wiem skąd te negatywne komentarze pod tym kontem i one u nas na forum się nie pojawiają. Dobrze zagrają także wspomniane QA3050i oraz kefy q550 Zapraszam na odsluch i po wyceny Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miras23 #7 Napisano 15 grudnia 2020 Polk jest dla mnie przereklamowany. Nie zależnie, którego modelu słuchałem (a kilka ich było) to wszędzie zaobserwowałem te same skłonności: buczący, tłusty bas i podniesiona, nie miła dla ucha góra. Szczerze? Mnie to odrzuca i nie pozwala słuchać dłużej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #8 Napisano 16 grudnia 2020 23 godziny temu, bartekp napisał: Myślę, że jestem w stanie dołożyć do takiego zestawu. Moją uwagę skupił jeszcze Polk Audio S55e, jesteś w stanie coś o nich powiedzieć, w kwestii różnic do Heco/Q Acoustic? Polk Audio S55e to jaśniejszy charakter brzmienia z obszerniejszym basem, niemniej jednak Heco czy QA 3050i zapewnią bardziej zróżnicowany i lepiej kontrolowany bas. W mojej ocenie Heco Aurora 700 lub QA 3050i to lepsza opcja. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach