VVojciech #1 Napisano 12 stycznia Witam wszystkich, Posiadam kolumny quadral five i poszukuje do nich wzmacniacza. Budżet tak do 5000 używki jak i nowe. Przesłuchane mam cyrus one oraz teac 301. Teac fajnie zagrał, zmiękczył bas tylko mocy mało i przester przy głośniejszym słuchaniu. Natomiast Cyrus troche ten bas utwardził i nie było już tak przyjemnie😉 Co byście polecili do tych kolumn? Wiem że kolumny mają duży potencjał jeżeli chodzi o niskie rejestry i nie chciałbym go zmarnować słabym wzmakiem. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #2 Napisano 13 stycznia Jeśli szukasz ciepłego brzmienia z nieco wydłużonym basem to posłuchaj koniecznie Vincenta SV500. Jest to bardzo wydajny wzmacniacz o muzykalnym charakterze brzmienia z łagodną górą oraz bliską średnicą. Alternatywą dla Vincenta może być Musical Fidelity M3si, który zagra dynamiczniej i bardziej szczegółowo. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Na Temat Audio #3 Napisano 13 stycznia Cześć, kolumny, które posiadasz akcentują mocniej skraje pasma, stąd dobrze byłoby wybrać wzmacniacz, który uspokoi trochę górę i wypełni kolumnę mocniej środkiem. Z naszym doświadczeń z tą kolumną dobrym wyborem może być Unison Unico Primo. Dobrze to może również zagrać z NAD C375Bee. Wspomniany również przez kolegów Musical może być również ciekawą opcją. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VVojciech #4 Napisano 13 stycznia Unison wygląda ciekawie ale czy nada się do takich gatunków jak rock/metal? A co sądzicie o atollu do tych kolumn? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinmarcin #5 Napisano 13 stycznia 10 minut temu, VVojciech napisał: A co sądzicie o atollu do tych kolumn? Ja mam Atolla in100se z Ascent 90le Quadrala i jest bardzo przyjemnie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VVojciech #6 Napisano 13 stycznia A słuchałeś tego atolla jako sama koncowke? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinmarcin #7 Napisano 13 stycznia 6 minut temu, VVojciech napisał: A słuchałeś tego atolla jako sama koncowke? Kiedyś wpiąłem z ciekawości Toppinga e30 jako pre, ale było tragicznie, a jako Dac z pre Atolla gra świetnie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VVojciech #8 Napisano 13 stycznia No to jesteś kolejna osoba która poleca atolla do quadrali😉 Ciągnie mnie bo jest duży wybór zarówno w używkach jak i starszych wersji SE w sklepach. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinmarcin #9 Napisano 13 stycznia Najlepiej posłuchać, czasem się nie zgra 😝 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #10 Napisano 14 stycznia Najlepiej dosadny w dole i łagodny na górze dociążony wzmacniacz. Atoll IN 100 Signature, Magnat MA 1000, Musical Fidelity M3si czy NAD 375BEE Zapraszam na odsłuch Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Na Temat Audio #11 Napisano 14 stycznia 19 godzin temu, VVojciech napisał: Unison wygląda ciekawie ale czy nada się do takich gatunków jak rock/metal? A co sądzicie o atollu do tych kolumn? Generalnie wzmacniacz hybrydowy nie jest pierwszym wyborem do takiej muzyki ale wspominałeś o cieplejszej barwie wzmacniacza. Stąd uważam, że to niegłupi pomysł, gitary będą świetne. Jeśli chodzi natomiast o podręcznikowy przykład wzmacniacza do rocka to rzeczywiście również uważam, że Atoll czuje się w takich gatunkach doskonale. Zachęcam do przetestowania obu, jakby co pomogę Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinmarcin #12 Napisano 14 stycznia 1 godzinę temu, Na Temat Audio napisał: Jeśli chodzi natomiast o podręcznikowy przykład wzmacniacza do rocka to rzeczywiście również uważam, że Atoll czuje się w takich gatunkach doskonale. Dobrze napisane, pierwszy wzmacniacz który mi się sprawdził przy rocku/metalu Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VVojciech #13 Napisano 14 stycznia Jednym z najbardziej poszukiwanych przeze mnie aspektów w dzwieku jest stopa perkusji. Chciałbym aby była taka koncertowa, dosadna, "miażdżąca klatę" :) ale nie taka twarda jak z cyrusem😁 Czy ten unison unico primo może się równać z atollem pod tym względem? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #14 Napisano 15 stycznia Nie. A najlepiej stopę w taki sposób jak chcesz Ty odda NAD 375 Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Na Temat Audio #15 Napisano 15 stycznia 15 godzin temu, VVojciech napisał: Czy ten unison unico primo może się równać z atollem pod tym względem? Moim zdaniem Atoll ma większe tąpnięcie, więc to mój faworyt. Jednak Unison za sprawą dość miękkiego grania również może wypaść nieźle. Na pewno jest to inny charakter dźwięku. Michał Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VVojciech #16 Napisano 16 stycznia (edytowany) Ok czyli podsumowując kolejność nieprzypadkowa😉 1. Atoll in100se/signature 2. Nad375bee 3. Unison unico primo( może akurat Nie wiem czy zawracać sobie głowę Musical Fidelity M3si/5si? Mam wzmacniacz słuchawkowy MF M1HPA i jeżeli ma to być firmowy dźwięk musicala to nie bardzo chyba przypadnie mi do gustu. MF gra mi bardzo dynamicznie, z bardzo dużą kontrola niskich tonów ( wręcz lekko je cofa), środek neutralny i góra lekko wyeksponowana. Edytowano 16 stycznia przez VVojciech Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinmarcin #17 Napisano Sobota o 17:41 Dnia 12.01.2021 o 19:11, VVojciech napisał: Natomiast Cyrus troche ten bas utwardził i nie było już tak przyjemnie😉 Wlasnie wpadł mi w ręce Cyrus One i mam wrażenie że u mnie gra ciut bardziej miękko od Atolla. Co prawda dużo jest opinii że Cyrus gra różnie w zależność od impedancji kolumn którą sobie mierzy, ale pierwsze wrażenie po wypięciu Atolla jest takie że Atoll twardo, konturowo i krystalicznie, One bardziej miękko i ciut cieplej 🙄 a z recenzji powinno być na odwrót, bałem się ze będzie sucho i ostro.. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VVojciech #18 Napisano Niedziela o 09:39 W opisie Twoich kolumn jest impedancja 4-8 więc może gdzieś tu coś ma wpływ na dzwiek. Ja mam porównanie tylko Cyrusa z Teac AI301Da i ten drugi wypadł dla mnie lepiej, ale i tak odpada, bo ma za mało mocy. No nic jest już paru kandydatów i muszę się wybrać do jakiegoś salonu i posłuchać. Chodził mi też po głowie jakiś Hegel ( że względu na duzy rynek wtórny) ale widzę że ewidentnie coś jest nie tak z tymi wzmacniaczami skoro ludzie się tego tak często pozbywają😁 Szczególnie H200... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinmarcin #19 Napisano Niedziela o 14:37 Atolli też jest sporo po ogłoszeniach natomiast fakt że Hegel to dość specyficzne granie. Jak się komuś podoba Hegel, to zazwyczaj nie podoba Atoll i na odwrót. Atoll raczej żywiołowo i dynamicznie, Hegel jest stonowany (dla mnie zbyt bardzo). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VVojciech #20 Napisano Poniedziałek o 12:36 Dnia 14.01.2021 o 07:37, S4Home napisał: Atoll IN 100 Signature, Magnat MA 1000, Musical Fidelity M3si czy NAD 375BEE Piotrku, polecałes też tego magnata do quadrali. Mógłbyś proszę coś napisać o jego brzmieniu? Mało jest opinii na jego temat a jak już są to same pochlebne. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach