Skocz do zawartości
Tomasz S.

Tidal Connect na malinie :) ( przykład Moode audio )

Recommended Posts

Szybka instrukcja znaleziona na innym forum.

Logujemy się przez putty do naszej maliny

Przykładowo dla systemu Moode
login: pi Hasło : moodeaudio

Przykładowy screen powinien wyglądać podobnie do tego poniżej.

wpisujemy:
curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash

Po tym nasza malina powinna być widoczna w Tidal jako HiTide. Możemy obsługiwać z aplikacji czy na przykład wyłączyć telefon a playlista będzie dalej grała.

Nie mam akurat teraz maliny więc jeżeli ktoś chce przetestować to zapraszam :)

 

Jest jeden minus. Jeżeli zrestartujemy malinę to trzeba od nowa uruchomić daemona. Łączymy się przez putty i komendami jak poniżej:

sudo systemctl daemon-reload

sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service

sudo systemctl status ifi-streamer-tidal-connect.service

 

Dajcie znać czy działa.

2021-01-26_15h00_03.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Tomasz S. napisał:

@Yahoou na Volumio póki co się nie łączy ( informacja z sąsiedniego forum )

Po instalacji, w aplikacji Tidal, pokazuje tylko "To urządzenie". Mi nie działa, bądź robię coś źle.

Edit: Chyba coś źle zainstalowało (bądź w ogóle) i wykrzaczyło mi cały system, nie widzi żadnych komend haha ah ile to wrażeń z tą maliną

Edytowano przez DudasDudek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szybka instrukcja znaleziona na innym forum.
Logujemy się przez putty do naszej maliny
Przykładowo dla systemu Moode
login: pi Hasło : moodeaudio
Przykładowy screen powinien wyglądać podobnie do tego poniżej.
wpisujemy:
curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash
Po tym nasza malina powinna być widoczna w Tidal jako HiTide. Możemy obsługiwać z aplikacji czy na przykład wyłączyć telefon a playlista będzie dalej grała.
Nie mam akurat teraz maliny więc jeżeli ktoś chce przetestować to zapraszam
 
Jest jeden minus. Jeżeli zrestartujemy malinę to trzeba od nowa uruchomić daemona. Łączymy się przez putty i komendami jak poniżej:
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service
sudo systemctl status ifi-streamer-tidal-connect.service
 
Dajcie znać czy działa.
2021-01-26_15h00_03.png.28cd71a6e773c292d4824b640c0d93cb.png

Dasz linka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, Tomasz S. napisał:

Wpiszcie jeszcze to jeśli nie działa

sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service

Linku nie wkleje bo to konkurencyjne forum

Cześć, instaluje się bez problemu, Tidal widzi, łączy się i cisza...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czesc znowu.

Akurat prawie po sąsiedzku na olx znalazłem używaną malinę. Pomyślałem i tak mam wolny wieczór to sprawdzę. Pierwsze uruchomienie i działa od razu. Nawet nie restartowałem malinki. 

 

Screenshot_20210204-205246.jpg

Screenshot_20210204-205254.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

3 b+ , ale to raczej nie od maliny zależy ale od moode. Sprawdziłem i po USB i z hifiberry dac( i działa i tak i tak. Wersja moode ta ostatnia, dzisiaj pobrałem ze strony. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na Volumio też coś się rusza w tej kwestii. Niedługo startują beta testy usługi Tidal Connect. Więcej można poczytać w tym wątku: Link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
48 minut temu, Tomasz S. napisał:

hifiberry dac

Możesz podesłać jak masz skonfigurowany wpis --playback-device przy hifiberry dac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie niestety jak u @Easy, widzi urządzenie, łączy się, pokazuje że odtwarza ale w głośnikach cisza. Może gdzieś jest jeszcze ustawienie głośności źródła? W przypadku odtwarzania z innych źródeł za pierwszym razem głośność miałem ustawioną na zero, tylko nie wiem jak ustawić głośność dla tego źródła bo ze względów oczywistych nie ma go w ustawienia Moode.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niestety to nie to, na telefonie pokazuje połączenie, ale w rzeczywistości nie zmienia źródła na malince. Po sprawdzeniu statusu pokazuje błędy (PI 4b):

Feb 11 09:56:51 moode systemd[1]: ifi-streamer-tidal-connect.service: Current command vanished from the unit file, execution of the command list won't be resumed.
Feb 11 09:58:12 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 09:58:12.880] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:1
Feb 11 09:58:13 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 09:58:13.726] [tisoc] [warning] [logger.cpp:22] [audio_worker.cpp:321] Attempting to initialize a decoder without initial data!
Feb 11 09:59:55 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 09:59:55] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file)
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@smoq123 sprawdź te komendy po kolei

sudo systemctl disable ifi-streamer-tidal-connect.service  
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service
sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service

potem zobacz czy działa, jeżeli nie to

sudo systemctl status ifi-streamer-tidal-connect.service

i wklej co tam wyszło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
33 minuty temu, Tomasz S. napisał:

@smoq123 sprawdź te komendy po kolei

sudo systemctl disable ifi-streamer-tidal-connect.service  
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service
sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service

potem zobacz czy działa, jeżeli nie to

sudo systemctl status ifi-streamer-tidal-connect.service

i wklej co tam wyszło

Niestety podobnie:

Feb 11 12:31:58 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 12:31:58.007] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:1
Feb 11 12:31:59 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 12:31:59.159] [tisoc] [warning] [logger.cpp:22] [audio_worker.cpp:321] Attempting to initialize a decoder without initial data!
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Spróbuje jeszcze raz, w jakiś sposób usunąć tą zainstalowaną? Moode mam najnowszą, tydzień temu instalowałem. Dzięki za pomoc!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
41 minut temu, smoq123 napisał:

Kurczę, teraz to już zupełnie zgłupiałem:
pi@moode:~ $ curl -sSL http://raw.githubsusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash
-bash: curl: command not found

 


 

Jeśli spojrzał byś co robi dokładnie skrypt install.sh i powiązane z nim skrypty to zobaczył byś, że odinstalowuje on pakiet curl

a tą komendą możesz go ponownie zainstalować 

sudo apt install curl 

p.s. Poszukaj na konkurencyjnym forum, opisałem kilku osobom jak sprawić być tidal connect działał na moode przy połączeniu do dac-a przez usb

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pondomyslnej instalacji tym skryptem tez mi nie chodzilo, musialem dodatkowo zrobic jeszcze raz to co jest w instrukcji "krok po kroku, a co skrypt pewnie powinien robic". Nie wglebialem sie w skrypt wiec nie jestem pewny, w kazdym razie do pliku konfiguracyjnego darmona trzeba bylo wpisac nazwe urzadzenia dac (ja mam amaneronpo usb), puscic instalacje daemona i potem juz dziala

- najpietw instalowalem caly skrypt curlem
- potem na podstawie instrukcji: https://github.com/seniorgod/ifi-tidal-release

Ale od rozdziału: adjust the systemd service description

Kluczowa u mnie sekcja to:

--playback-device "Project RS USB Audio 2.0: - (hw:1,0)" \

- oczywiscie u kazdego moze byc inna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, yacool napisał:

Pondomyslnej instalacji tym skryptem tez mi nie chodzilo, musialem dodatkowo zrobic jeszcze raz to co jest w instrukcji "krok po kroku, a co skrypt pewnie powinien robic". Nie wglebialem sie w skrypt wiec nie jestem pewny, w kazdym razie do pliku konfiguracyjnego darmona trzeba bylo wpisac nazwe urzadzenia dac (ja mam amaneronpo usb), puscic instalacje daemona i potem juz dziala

- najpietw instalowalem caly skrypt curlem
- potem na podstawie instrukcji: https://github.com/seniorgod/ifi-tidal-release

Ale od rozdziału: adjust the systemd service description

Kluczowa u mnie sekcja to:

--playback-device "Project RS USB Audio 2.0: - (hw:1,0)" \

- oczywiscie u kazdego moze byc inna

Nie wiem co robię źle, prześledziłem instrukcję na githubie, wydobyłem nazwę mojego DAC'a, dodałem ją  i uruchomilem serwis. Bez efektu.
Status ifi-tidal-streamer mam następujący:
 

● ifi-streamer-tidal-connect.service - RasPi Streamer Tidal Connect Service
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ifi-streamer-tidal-connect.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Thu 2021-02-11 23:55:22 CET; 25min ago
 Main PID: 353 (tidal_connect_a)
    Tasks: 16 (limit: 4323)
   CGroup: /system.slice/ifi-streamer-tidal-connect.service
           └─353 /usr/ifi/ifi-tidal-release/bin/tidal_connect_application --tc-certificate-path /usr/ifi/ifi-tidal-release/id_certificate/IfiAudio_ZenStream.dat -f HiTide RasPi Streamer --codec-mpegh true --codec-mqa false

Feb 12 00:18:48 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:48] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file)
Feb 12 00:18:48 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:48.698] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:0
Feb 12 00:18:53 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:53.893] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:1
Feb 12 00:18:55 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:55.062] [tisoc] [warning] [logger.cpp:22] [audio_worker.cpp:321] Attempting to initialize a decoder without initial data!
Feb 12 00:18:59 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:59.179] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:0
Feb 12 00:18:59 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:59] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file)
Feb 12 00:19:00 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:19:00.585] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:1
Feb 12 00:19:03 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:19:03.587] [tisoc] [warning] [logger.cpp:22] [audio_worker.cpp:321] Attempting to initialize a decoder without initial data!
Feb 12 00:20:18 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:20:18] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file)
Feb 12 00:20:59 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:20:59] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file)


Mój dac jest na liście ("Khadas Tone Control USB Audio: -  (hw:2,0)": nazwa skopiowana z pliku wygenerowanego wg instrukcji:

[Unit]
Description=RasPi Streamer Tidal Connect Service
[Service]
Restart=on-failure
ExecStart=/usr/ifi/ifi-tidal-release/bin/tidal_connect_application \
                                --tc-certificate-path "/usr/ifi/ifi-tidal-release/id_certificate/IfiAudio_ZenStream.dat" \
                                -f "HiTide RasPi Streamer" \
                                --codec-mpegh true \
                                --codec-mqa false \
                                --model-name "HiTide RasPi Streamer" \
                                --disable-app-security false \
                                --disable-web-security false \
                                --enable-mqa-passthrough false \
                                --log-level 3 \
                                --playback-device "Khadas Tone Control USB Audio: - (hw:2,0)"\
                                --enable-websocket-log "0"

User=root
Group=root
RestartSec=1
KillMode=control-group
[Install]
WantedBy=multi-user.target

Nazwa skopiowana z pliku wygenerowanego wg instrukcji:

device#0=bcm2835 HDMI 1: - (hw:0,0)
device#1=bcm2835 Headphones: - (hw:1,0)
device#2=Khadas Tone Control: USB Audio (hw:2,0)
device#3=sysdefault
device#4=btaplay_dmix
device#5=plug_btaplay_dmix
device#6=alsaequal
device#7=plug_alsaequal
device#8=camilladsp
device#9=crossfeed
device#10=plug_bs2b
device#11=eqfa12p
device#12=plug_eqfa12p
device#13=invpolarity
device#14=default
device#15=dmix
Number of devices = 16


Ale potem są jak widać błędy w statusie, ale niestety jestem laikiem w tej kwestii. A w głośnikach cisza :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...