Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam jestem tutaj nowy i można powiedzieć że laikiem w sprawach audio.Upatrzylem sobie kolumny Tonsil maestro II 180 bo czytałem że mają fajny miękki bas a ja taki właśnie lubię mam stary amplituner Technics ax6 pokój 20 m , słucham YouTube jakieś filmy na netflixie kolumny są za 1300zl . Teraz pytanie czy te kolumny mają miękki bas i czy są warte swojej ceny , a może polecicie mi jakieś inne?

Napisano

Tak w grę wchodzą tylko używane kolumny mój budżet to max 1500 zł tak żebym z żoną mógłbym spać w jednym łóżku 😁 Maestro mnie zainteresowały bo są dość szerokie i mają duże głośniki basowe.Pewnie to żaden wyznacznik dobrego basu ale mam stare kolumny Jamo i tam jest głośnik basowy 20cm a szerokość kolumny jakieś 25 cm.A jakieś 3 lata temu kupiłem STX F-200 ns i jeżeli chodzi o bas to STX niby maja ale taki dudniący i trzeba mocno podgłosić.Jamo miały o wiele łagodniejszy i taki mięsisty bas przy cichym słuchaniu muzyki . Dlatego sugeruję się rozmiarem głośnika basowego i szerokością kolumny, a te Pylon Pearl 25 są tylko troszeczkę szersze od moich STX. Kolumny mają stać w salonie więc też chodzi o wygląd a właśnie znalazłem coś takiego z tym że będę chyba musiał z nimi spać w salonie bo troszkę drogo ale piękne. https://allegro.pl/oferta/tonsil-maestro-ii-s-tna-180-unitra-kolumny-glos-10872999903

Napisano (edytowany)

Sa jakies na olx widze, ale nie znam tych kolumn, wiec nie wypowiadam sie ;) Najlepiej, jakbys mial mozliwosc odsluchac kilku modeli, nie sugeruj sie na sztywno opisem i wymiarami, bo jakbys wstawil takiego Altusa 300 do pokoju, to mysle, ze sluchalbys go pierwszy i ostatni raz, pomimo gabarytu glosnika :)

Edytowano przez no_i_fajnie
Napisano (edytowany)
6 minut temu, Tomasz Machniak napisał:

Chyba zostanę przy tych Maestro dość popularnej dużo opinii pozytywnych mają, wiem że odsłuch byłby najlepszym rozwiązaniem.Ale teraz ta cała pandemia więc.... A nowe kolumny poniżej 1500 to pewnie będą plastikowe 😁 chińczyki

A moze poczekac i troche dolozyc? Poszukaj w okolicy jakiegos salonu, wszyscy dzialaja i funkcjonuja bez problemow, a w ostatecznosci wiele sklepow z branzy wypozycza sprzet, to tez super opcja. Posluchasz nowego sprzetu, za 1500 czy 2000 pln, a uzywany kupic zawsze mozesz :)

Edytowano przez no_i_fajnie
Napisano

No to by było najlepsze rozwiązanie z tym że tu gdzie mieszkam nie ma żadnego salonu i jest problem bo czas mam napięty jak nie powiem co, jeszcze teraz wakacje i dzieci trzeba jakoś ogarniać bo  małe a chciałem sobie taki prezent zrobić na moją 40🍻 a ja należę do ty niecierpliwych i napalonych ludzi no nic jeszcze mam 2 tygodnie może jakaś perełka mi się trafi👍 no ale co mówisz że te Maestro nie są warte tego 1300? Czy nawet też za 1100? 

Napisano
Dnia 23.07.2021 o 12:35, Tomasz Machniak napisał:

A Klipsch rf52 jak wypadają przy F3? bo F3 jest strasznie mało ogłoszeń.

RF52 to starsza niby wyższa seria. Ale to małe kolumny. Wyraźnie lepsze były dopiero RF 62

Dnia 24.07.2021 o 09:36, Tomasz Machniak napisał:

To jest dopiero futurystyczne.

chcesz inne o solidnym basie to Mission M34i. One grają wycofaną , łagodną górą i sporym dolem.

Może to?

Piotr

Napisano

Popieram propozycję @S4Home. Klipsch F3 to kawał skrzyni z dobrym basem na 2x20cm. Słuchałem ich co prawda dawno temu ale zrobiły na mnie dobre wrażenie :) Basik ma pierd......ie i schodzi naprawdę nisko. Wysokie tony są wyraźne i fajnie grają blachy. Pamiętam, że wówczas, w salonie audio leciał na nich koncert Ulver i wydaje mi się, że w takich klimatach, rocku i muzyce elektronicznej powinny sprawdzić się bardzo dobrze. Przy 20mkw i dobrym piecu będziesz miał w salonie trzęsienie ziemi w filmach akcji. Co do Tonsili to tego modelu nie słuchałem. Słuchałem za to różnych Altusów i Mildtonów i zawsze była nędza. Słuchałem również Pylon Pearl na Tonsilach i też było słabo. Posłuchaj propozycji ludzi, którzy mieli do czynienia z różnym sprzętem bo po zakupie taniego, marketowego badziewia będziesz za tydzień myślał o czymś nowym.