Skocz do zawartości

Boski napar czyli nasza ulubiona kawa


Recommended Posts

Wracając do wątku o kawie, który przypadkowo rozwinął się przy okazji dyskusji o ważnych sprawach forum, zakładam ten.

W wątku owym poleciłam kawy z palarni Manufaktura Kawy oraz Tommy Cafe bo takie kupujemy i pijemy od paru lat.

Gdyby ktoś chciał spróbować to nadarza się okazja bo w Tommy Cafe promocja -20% (od 29 września do 3 października z kodem KAWA29).

Promocje trafiają się dość często, także całkiem konkretne (nawet 40% lub 2 w cenie 1). W Manufakturze, rzadziej, ale również.

Nasze ulubione kawy to 100% arabiki, raczej jasno palonej:  Papua Nowa Gwinea, Tanzania AA, Meksyk Maragogype, Kuba Serrano, Kostaryka Tarazzu, Kenia AA TOP, Brazylia Yellow Bourbon.

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie kończę pierwszą pewnie z trzech dzisiejszych. Osobiście gustuje może w mniej w wyrafinowanych smakach a bardziej w klimatach mocnych, wyrazistych kaw z wyczuwalną goryczką dajacych gęste esencjonalne napar z oleistym body. To głównie mieszanki ze zdecydowaną przewaga robusty (70-90%) doskonale sprawdzające się jako włoskie esspersso czy portugalska Bica. Ja polecam skelp Caffe Silesia, który uważam za wzorcowy sklep internetowy a tam taka kawę  Mokito ORO (20% Arabica i 80% Robusta) jako dokonały stosunek ceny do jakości. 

pol_pl_kawa-ziarnista-Mokito-ORO-1000g-5

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Kawy - więc warto poszukać promocji w ofertach internetowych i sklepach stacjonarnych.

Zobaczymy czy się uda przenieść tutaj wcześniejsze wpisy (z 24 września) na temat kawy z wątku "Zmiany na Forum"  (może się nie udać - ze względu na to, że posty automatycznie układają się w kolejności takiej, jak powstawały).
 

Pozdrawiam
PS. Czekałem z utworzeniem kawowego wątku na ten szczególny dzień - ale Asia mnie ubiegła 🙂

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Adi777 napisał:

Pijecie czarną, czy z jakimiś dodatkami?

W pracy zazwyczaj piję kawę z ... koleżanką, a w domu z żoną.
O to chodziło ? 🙂

Gdy piję cappuccino - to często dodaję odrobinę czekolady, moja żona - zazwyczaj wybiera kardamon lub cynamon (ale do latte), ja czasami tak samo - ale rzadziej.
Do czarnej kawy - tylko trochę cukru.

Natomiast z "dodatków pozafiliżankowych" to często dochodzi gałka lodu (no ale to już nie w pracy).
 

5 godzin temu, Asia napisał:

Szkoda, mogłeś napisać.

A co za różnica? Ty napisałaś i jest dobrze 🌹👍
Są inni "łowcy postów i wątków", ja nie muszę...

Pozdrawiam

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, RoRo napisał:

O to chodziło ? 🙂

Nie do końca ;)

42 minuty temu, RoRo napisał:

Natomiast z "dodatków pozafiliżankowych" to często dochodzi gałka lodu (no ale to już nie w pracy).

U mnie też coś musi być do kawusi, zazwyczaj robię sobie deser z bitej śmietany, oczywiście ubijam sam, do tego jakieś owoce, na przykład borówki, i posypuję to prażonymi płatkami migdałów - Lekker :D

Edytowano przez Adi777
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, slaw0001 napisał:

Dla nich to przestałem słodzić i kawę i herbatę byc choć trochę "wyprostować" krzywą cukrową 🤪

Ja nie wyobrażam sobie pić kawy z cukrem, wtedy to nie jest już kawa, tylko jakiś ulep. Zresztą, cukru już nie używam, także kupuję produkty bez cukru. Szkoda zdrowia. Czasami tylko jakiś dobry słodzik, ale rzadko.

Edytowano przez Adi777
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do mnie za to kawa od Tommy`ego dojechała, na razie testuję brazylijską. Mocna jest, ale smaczna. Dobra z mlekiem i odrobiną cukru, które najczęściej jednak dodaję :) 

A teraz o procesie twórczym...

Mam mały ekspres kolbowy DeLonghi, kawę zawsze mełłam drobno, zawsze była kwaśna i mocna, nieważne, jaką kupiłam. Przyszli znajomi, kolega, że źle, źle, dawaj na 10 i krótko przelewaj. Zrobił mi kawę i alleluja, pycha. Producent twierdzi, że grube mielenie przy takim ekspresie jest jednak niewskazane :) Średniego nie testowałam.

Kawa brazylijska, o której wyżej, jest na tyle mocna, że bez dodatków byłoby ciężko mi ją wypić. Ciekawam, jak wyszłaby w prasce francuskiej. Kiedyś miałam okazję pić jakąś z manufaktury u kumpeli i smakowała przednio bez ulepszaczy. 

Gdy czytałam forum o kawie, kupując młynek - to oddzielna para kaloszy - trafiłam na post, z którego wynikało, że bez sprzętu na 6 tysięcy mogę sobie co najwyżej poudawać, że piję kawę xD Ale może to były jaja z nowicjuszy,nie wiem.

Wybrałam młynek cenowo w normie, jaki wtedy mogłam, podobno nie najgorszy, ale też nie jest wśród młynków ferrari. Ferrari to ręczny Comandante za tysiaka, o czym pisałam w OT w "Zmianach". Nie wspominając o sposobach palenia, dobieraniu kawy do rodzajów ekspresów, odpowiednim ubijaniu i X zmiennych dotyczących samych ziaren :D 

I w ten sposób dochodzę do wniosku, że temat kawy - bardzo ciekawy! - jest niczym tajne księgi masonów, wymaga kilku stopni wtajemniczenia i mistrza zakonu xD 

PS. Lokowanie produktu niezamierzone, nie dorabiam w JBL, Herbapolu ani Severinie 😎 😅

kawa.thumb.jpg.3d6de5b3a72b6f29d8298388701819b6.jpg

 

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio zasmakowałem w kawie parzonej po turecku. Kupiłem nawet specjalny elektryczny tygielek do jej przyrządzania. Zwykły też posiadam, ale nie mam w mieszkaniu gazu i przygotowanie na płycie elektrycznej zajmuje więcej czasu, a jestem niecierpliwy. Dodaję szczyptę cynamonu, kardamonu, cukru, a czasami nawet pół łyżeczki kakao. Pyszna.

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój ciśnieniowy automat Siemens od 10 lat pracuje i nie chce sie skubany popsuć. Kupiłbym już jakiś nowy, no ale skoro ten dalej pracuje. Kawa z rana to z u bitym mlekiem czasem z kropelką kanadyjskiego syropu klonowego, popołudniu to już bez niczego. U mnie w domu główną kawoszką jest żona i też dokonała zakupu z Tommy Cafe. 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja piję bez cukru, i mój żołądek nie narzeka. A Jura złym automatem nie jest. Ja jednak zdecydowanie wolę półautomaty, czyli kolbowe :) No i alternatywy jak aeropress czy drip. Zaś co do polskich palarni, to jest ich całkiem sporo i to bardzo przyzwoitych. Jedną z najstarszych jest ta prowadzona przez Andrzeja K., czyli Mastro Antonia, i jego żonę., która się nawet we Włoszech dokształcała :) Kaw z Tommy Cafe nie znam, będę musiał spróbować. Ze swojej strony mogę zarekomendować - oprócz Antonia - palarnie xCafe, KawaGregorio.pl, LaKafo, Palarnię Blend czy łódzką Euro Cafe. Wspomniana przez Asię Manufaktura Kawy też jest super.

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Amarok napisał:

Mój ciśnieniowy automat Siemens od 10 lat pracuje i nie chce sie skubany popsuć. Kupiłbym już jakiś nowy, no ale skoro ten dalej pracuje. Kawa z rana to z u bitym mlekiem czasem z kropelką kanadyjskiego syropu klonowego, popołudniu to już bez niczego. U mnie w domu główną kawoszką jest żona i też dokonała zakupu z Tommy Cafe. 

No nie wiem czy bedziesz  z tej zamiany zadowlony. Miałem cos podobnego czyli Boscha i postanowiłem go zmienić na nowego Simens. Stary trafił do pracy i niesty troche żal, bo jak się okazało kawę niestey robi wciąz lepsza niz obecny. Także niech Ci służy nastepne 10

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Utwórz nowe...