Skocz do zawartości

Problem z kalibracją YPAO w Yamaha RN 803 D


leonII

Recommended Posts

Witam.

Postanowiłem skalibrować dzisiaj moją Yamahę poprzez YPAO i wyskakuje mi komunikat LEVER ERROR. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją Próbowałem kilka razy i cały czas to samo. Kable podłączone prawidłowo. Może ktoś z posiadaczy tego amplitunera coś podpowie ?

Yamaha gra z głośnikami Monitor Audio RX 6 + subwoofer  Rubicon RSUB-A12

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, S4Home napisał:

A pokaz zdjęcie systemu.

Spotkałem się do tej pory raz z taką sytuacją gdzie faktycznie kolumny grały totalnie w rożnych warunkach. I jedna grała przez to głośniej.

Może to jest problem u Ciebie?

Rozumiem że kolumny grają normalnie bez YPAO?

Piotr

 

123.thumb.jpg.79d4087d15027bcf013dbb758aaf3f61.jpg

Przed chwilą, leonII napisał:

123.thumb.jpg.79d4087d15027bcf013dbb758aaf3f61.jpg

Kolumny grają normalnie bez YPAO. Układ trochę kiepski, ale nic nie poradzę

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedna z kolumn trochę przysłonięta - może to jest problem?

Spróbuj na próbę wystawić kolumny tak aby miały podobną przestrzeń wokół siebie i żeby nic ich nie blokowało i wtedy przeprowadź kalibrację.

Ewentualnie w jednej z nich zamień polaryzację i zrób próbę.

Zdarzało się w jednostkowych przypadkach, że jedna kolumna względem drugiej grała głośniej co też może mieć wpływ na negatywny przebieg kalibracji.

 

Piotr

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, S4Home napisał:

To i miałem rację. Masz różne warunki odsłuchu obu kolumn.

Myslę że sub nie jest tu problemem ale tez nie pomaga.

No wygląda to u ciebie źle albo i bardzo źle.

Czemu ten narożnik, czy fotel co to jest tak zasłania kolumnę i suba?

Piotr

 

 

Fakt ustawienie jest fatalne, ale takie mam warunki i nie mam możliwości tego zmienić

Nie rozumiem tylko stwierdzenia, że sub nie jest problemem.

W poście wcześniej napisałem, że po odłączeniu subwoofera kalibracja się udała...

Problem w tym, że jak wykonam kalibrację bez suba to po jej zakończeniu sub nie gra

Edytowano przez leonII
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, leonII napisał:

Problem w tym, że jak wykonam kalibrację bez suba to po jej zakończeniu sub nie gra

Podczas kalibracji subwoofer masz ustawiony na połowę głośności i odcięcie na full. Tak ?

Subwoofer w ustawieniach amp. masz włączony. Tak ?

Jak kalibracja powiodła się bez subwoofera to załącz subwoofer ręcznie . Nie znam kalibracji która by dobrze ustawiła głośność subwoofera i tak robisz to manualnie , więc olej , że nie widzi.

 

Edytowano przez tomek4446
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks later...
13 godzin temu, akab napisał:

w rx-v1700  tzn jak włączę test tone to kolumny wszystkie słychać szumią ,jak zapodam kalibrację to nie widzi tylnej kolumny jednej

możesz ją na czas kalibracji podłączyć pod inny kanał i sprawdzić czy to wina kolumny czy amplitunera. Rozumiem, że skoro jej nie widzi podczas kalibracji to nie dobiega ona do końca, tak?

Piotr

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawa się lekko wyjaśniła po kilku próbach załapało ale wyświetla błąd polaryzacji przedniej frontowej kolumny .Sprawdziłem przewody są ok nt w instrukcji jest opis że przy niektórych kolumnach mimo że są dobrze podłączone może taki błąd się wyświetlić .Dziwne że tylko jedna kolumna .Nie chcę na siłę sprawdzać i zamieniać specjalnie przewodów żeby zobaczyć co się stanie .Może błąd tkwi w obudowie kolumny ? Ale skoro opisałi że tak czasami może  być to nie ruszam haha 

Edytowano przez akab
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz Monitor audio nie Jamo gdzie tam to się zdarzało.

Jeśli na chwilę wyłączysz YPAO podejdziesz do sprzetu wsadzisz głowę pomiedzy dwie kolumny to słyszał byś że grają "dziwnie" Wtedy może faktycznie w jednej kolumnie było coś grzebane.

Jesli da dobrze to zignoruj ten błąd.

Piotr

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Utwórz nowe...