Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie icon_smile.gif

Jestem nowy na forum. Mam wielką prośbę aby Ktoś powiedział mi co mam kupić i jak to podłączyć żeby wszystko grało bo jestem zielony w tym temacie. Chcę podłączyć mikser który dostałem od kumpla do komputera żeby grało na głośnikach 5.1 icon_smile.gif Proszę o bardzo dokładne wyjaśnienie sprawy bo wiem, że dla fachowców to tylko zabawa a dla mnie nie koniecznie xD Zamieszczam także zdjęcia może się przydadzą icon_smile.gif Dziękuje z góry

<------- Mikser tył
<------- Subwoofer tył
<------ Karta dzwiekowa tył (to chyba nie potrzebne ;P)
Napisano
Cytat

Ten mikser jest ci kompletnie zbedny tak jak masz teraz podłączone to jest jedyna możliwość z tym sprzętem

Tzn że nie ma takiej opcji żeby to jakoś podłączyć ?? Czytałem na innych forach i jakos sie da icon_smile.gif Trzeba kupić jakies przejscia z jack na chinch. No to tylko tyle zrozumialem ^^
Napisano
W jakim celu chcesz wykorzystac ten mikser? Do "kombinacji" dzwieku z kilku zrödel i odtwarzania go przez glosniki, ewentualnie nagrywania?

Takie poläczenie to chyba jedyna opcja. Master out w mikserze do line in w karcie dzwiekowej. Kabelek - mini jack / 2 RCA.
Napisano
Cytat

Takie poläczenie to chyba jedyna opcja. Master out w mikserze do line in w karcie dzwiekowej. Kabelek - mini jack / 2 RCA.

Bardzo bym prosił o dokładne opisanie tego xD Wiem, że dla Ciebie to tylko jedno zdanie i po sprawie a ja i tak nie skumałem co do czego podłączyć dlatego bym byl bardzo wdzieczny gdybys to jeszcze raz opisal dokladnie icon_wink.gif Dzieki
Napisano
sprawdzalem i w karcie nie ma zadnego wejscia line in jest tylko jedynie na pilocie do regulacji glosnosci AUX IN w karcie dzwiekowej sa : zielony (out) czarny (out) pomaranczowy (cos tam lin) i czerwony (pusty mic) Probowalem pod wszystkie po kolei i nic
Napisano
Sory, że na początku napisałem błędnie, ale skojarzył mi się powermikser i wyjście na głośniki stereo.
Z miksera kablem (złacza RCA) do czerwonego gniazda w karcie dźwiękowej (mikrofonowe wejście).
Co ty będziesz robił tym mikserem masz zamiar podpiąć pod to mikrfon i np. gitarę i coś nagrywać, bo nie widzę innego zastosowania?
Może się zdarzyć, że twoja karta będzie robiła opóźnienia nawet do 1s, więc monitorowanie czegokolwiek w takim przypadku będzie niemożliwe icon_sad.gif
Napisano
Chce np. korzystać z virtual dj z dwóch kanałów. Żebym na mikserze mógł kontrolować dany kanał na którym gra muzyka. Ściszać jeden kanał a drugi powiedzmy gra i tak na zmiane wiecie o co kaman xD Noi oczywiscie zebym mogl odsluchiwac muzyke na sluchawkach np. na 1 kanale gra muza na glosnikach a ja w tym samym momencie odsluchuje muzyke z 2 kanalu na sluchwakach icon_smile.gif)
Napisano
Cytat

Z tego poprzedniego posta wynika, że chciałbyś sobie podpiąć do kompa mikser, a do miksera głośniki, a w ten sposób to jest nie możliwe, albo stracisz 6 kanałów, bo 2 dało by rade icon_smile.gif

aha czyli rozumiem ze da sie tylko na 2 glosniki tak/??
Napisano
Nie dwa głośniki tylko dwa kanały chodzi o to, że teraz jak masz podpięte do karty to masz pewnie jakąś regulację siły głosu do każdego głośnika odzielnie,a w grach masz całą przestrzen ktoś podchodzi do ciebie z tyłu ty słyszysz w tylnych głośnikach itd., a mikser ma master out tylko stereo czyli musiałbyś podpiąć głośniki z jakąś przejściówką myślę, że powinna być w zestawie tak, żeby zamiast 3 jacków mieć tylko 1 i tym się wpiąć do miksera w wyjście master, a z krty dźwiękowej do miksera wpiąć się kablem 2RCA-2RCA, w któreś wejście AUX
Napisano
Cytat

oj kolego cos mi sie wydaje ze jesli bys robil to dla siebie to chyba znalazl by sie sposob ;]

Po pierwsze - moze nie tym tonem. Po drugie, ponizej podaje link do polskiej instrukcji obslugi karty. W tej karcie uzycie wejscia "line in" pod ktöre möglbys podpiäc mikser, oznacza rezygnacje z woofera lub glosnika centralnego. Poza tym, bedzie dzialalo w trybie 4 lub 2 glosniköw, czyli front, lub front + rear.

http://manuals.trust.com/download.aspx?fil...14319-pl-pm.pdf
Napisano
pacio94 - nie trzeba. Jesli byla by mozliwosc podläczenia z wyjscia master out w mikserze (2 RCA) do wejscia line in w karcie, nie rezygnujäc z jakichkolwiek glosniköw. Wystarczylby jeden kabelek 2 cinch/ mini jack. Karta dostawalaby analogowy sygnal stereo i dodawala w miare potrzeby pro logic lub jakis tryb przestrzenny "rozrzucony" na 5.1. Z instrukcji obslugi tej karty wynika jednak, ze nie da sie podläczyc urzädzenia zewnetrznego z jednoczesnym wykorzystaniem pelnego 5.1.
Napisano
Tylko, że nie to miałem na myśli wiem, że nie da rady podłączyć do line in dźwięku przestrzennego, chodziło mi o podłaczenie z master out w mikserze głośników, a komputer jako źródło do miksera, nie moge zrozumieć co chce kolega osiągnąć i dlatego nie jestem w stanie jednoznacznie i prosto napisać opinii
Napisano
No nie wiem jak to wam tak dokłanie opisać ;/ Hmmm moze powiem tak na chlopski rozum..... Chce poprostu podlaczyc mikser do kompa aby grala muza na 5.1
Gdy włączam virtuala dj puszczam na 1 kanale muzyke oraz na 2. I chodzi o to zebym mogl na tym mikserze mogl kontrolowac ktory kanal ma leciec na glosnikach:) Wiadomo ze jak scisze 1 na mikserze to gra muzyka z kanalu 2 i na odwrot icon_smile.gif I jak podlacze do miksera sluchawki to gdy leci muza powiedzmy z 1 na glosnikach a ja chce odsluchac jakas muze przed puszczeniem to wrzucam na 2 kanal muze i odsluchuje na sluchawkach icon_wink.gif