Skocz do zawartości

Problem z CEC: Panasonic TV+amplituner Yamaha+dekoder Vectra

Recommended Posts

Napisano

Mam problem.

Zestaw: Panasonic TX-55FX780E + Yamaha MusicCast RX-S602 + dekoder Vectra 4K.

Po włączeniu dekodera jest OK: włącza się amplituner i TV, ale podczas wyłączania dekodera wyłącza się jedynie dekoder i TV a amplituner pozostaje włączony. Dodatkowo pilot od dekodera nie zgłaśnia amplitunera a jedynie swoją głośność.

TV połączone przez HDMI OUT a dekoder podpięty pod amlituner HDMI IN.

VieraLink włączone, na amplitunerze  HDMI Control, Standby Through, TV Audio Input, Standby Sync i ARC - wszystkie są włączone na ON.

Podpięte jest identycznie jak w poprzednim zestawie z dekoderem UPC 4K i tam wszystko działało bez problemu. 

Już nie wiem co mam poradzić :(

Napisano
4 godziny temu, stachu napisał:

Już nie wiem co mam poradzić :(

Może kabel hdmi się uszkodził w jakiś magiczny sposób , ten od dekodera do amplitunera?

Na wszelki wypadek spróbuj je zamienić miejscami ten co masz TV <=> Amplituner z tym Dekoder <=> Amplituner.

Napisano
4 godziny temu, stachu napisał:

Nic to nie dało. Ciekawe że jak wyłączam pilotem od TV to wszystko się ładnie wyłącza i nawet obsługuje dekoder. Tylko że nie włącza. 

no to mam złą wiadomość :( Twój dekoder się po prostu nie dogaduje z amplitunerem.

Typowe problemy CEC, producenci mają gdzieś kompatybilność i doprowadzenie tego systemu do jakiegoś konkretnego stanu. Wymyślili sobie, że to będzie super i w ogóle, jednak ilość problemów jakie ludzie z tym mają jest niesamowita i nikt z tym nic nie robi.

Napisano

Spróbuj standardowo, czyli reset do ustawień fabrycznych Twoich urządzeń. Jak zapytasz infolinię o pomoc to tak wygląda na początek typowa procedura. I co ciekawe, często faktycznie pomaga ;)

Napisano

Reset już był robiony. Nic nie pomogło. Też pomyślałem że się nie dogadują. Całe szczęście mam 14 dni na rezygnację z usługi. Nie zamierzam się męczyć z dwoma pilotami.