pairtick Napisano wczoraj o 15:23 Napisano wczoraj o 15:23 13 godzin temu, il Dottore napisał: Nie rozumiem. Wątek jest o samochodach, tak? Czy chiński samochód to nie samochód? Jakiś inny? Gorszy? Gdzie tu offtop? SPAM, chiński SPAM. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano wczoraj o 15:42 Napisano wczoraj o 15:42 6 godzin temu, il Dottore napisał: Te gorsze jeszcze w Korei. Mi się Samsungi podobają, miałem S22 Ultra, wcześniej S10e, oba dobrze wspominam. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 17:00 Napisano wczoraj o 17:00 (edytowany) 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Mi się Samsungi podobają, miałem S22 Ultra, wcześniej S10e, oba dobrze wspominam. Żona uwielbia swoje Flipy, ma już kolejną generację. Ale każdy składany Chinol lepszy: lepszy procek, lepsze ekrany, baterie, prędkość ładowania a do tego lżejszy i cieńszy. Ale nie kupię jej Chinola bo Samsungi mam prawie za darmo z Vodafona na dwuletnią umowę. Więc co 2 lata biorę nowego Szajsunga dla żony. Przyznaję, że z generacji na generację Flip się poprawia. Natomiast flagowe Chinole kupuję dla siebie. 1 godzinę temu, pairtick napisał: SPAM Chętnie bym zrymował. Edytowano wczoraj o 17:01 przez il Dottore Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 23 godziny temu, Adi777 napisał: Dlaczego? Wszystkie telefony produkuje się w Chinach? Pisząc odchodząc, miałem na myśli na tyle, na ile jest to możliwe, przecież wiadomo. No dobra, ale czy to oznacza, że z każdym produktem tej firmy i innych, jest tak jak piszesz? Wątpię. Co do telefonów, to nie kojarzę marki, która nie jest produkowana w Chinach lub jest po prostu chińskim pomysłem i wyrobem. Sam mam do czynienia z produktami, które są w 100% "Made in Italy". Także jeszcze coś tam zostało. Niestety tkwimy, jako Europa, po szyję w zależności od produkcji z Dalekiego Wschodu. Chiny zalewają nas towarami konsumpcyjnymi. Trzeba sobie to uzmysłowić i pogodzić, że Europa zostaje z tyłu i nic już tego nie odwróci. W pewnym momencie wybraliśmy drogę bardziej wyboistą. Zostało nam trochę technologii, ale i to z czasem kupią Chiny lub Indie. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 3 minuty temu, Highlander_now napisał: Co do telefonów, to nie kojarzę marki, która nie jest produkowana w Chinach lub jest po prostu chińskim pomysłem i wyrobem. Samsungi Ultra są produkowane w Chinach? A nie czasem w Korei? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dnia 8.12.2025 o 02:49, il Dottore napisał: Wątek jest o samochodach, tak? Czy chiński samochód to nie samochód? Jakiś inny? Gorszy? Gdzie tu offtop? W tytule jest " nasze samochody". @il Dottore latasz Mercedesem😁 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Nowy75 napisał: W tytule jest " nasze samochody". @il Dottore latasz Mercedesem😁 OK ale Miecio to firma która się zwija. Natomiast o chińskich firmach warto dyskutować, ponieważ obecnie tak naprawdę to tylko one rozwijają się, proponują nowe technologie i interesujące nowe modele. Mercedes się rozkręci jeszcze, wierzę w to. Ale najpierw 100% akcji (lub przynajmniej pakiet większościowy) muszą mieć Chińczycy. Przecież Volvo jest w rękach chińskich i robi sensowne auta. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Li Auto - bardzo fajne samochody! Szkoda, że w PL ich nie ma. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @il Dottore Mercedesowi to najbardziej zaszkodzili unijni komisarze , którzy zmusili firmę do nadmiarowych inwestycji w elektryfikację i downsizing jednocześnie likwidując klasę średnią w Europie,czyli bazę klientów marki. Teraz jest zbyt drogi dla eurobiedaków i zbyt pospolity dla bogatych. Dokładamy do tego absurdalnie wysokie koszty serwisu i napraw i mamy gotowy przepis na klapę. Chiński inwestor wiele nie pomoże,bo kto niby to kupi? To ,co czasem obserwujemy teraz,to taki europejski bal na Titanicu. Fundamenty gospodarcze Europy są mocno przegniłe. Długo nie potańczymy jeśli nic się nie zmieni. 3 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 13 minut temu, Nowy75 napisał: @il Dottore Mercedesowi to najbardziej zaszkodzili unijni komisarze , którzy zmusili firmę do nadmiarowych inwestycji w elektryfikację i downsizing jednocześnie likwidując klasę średnią w Europie,czyli bazę klientów marki. Teraz jest zbyt drogi dla eurobiedaków i zbyt pospolity dla bogatych. Dokładamy do tego absurdalnie wysokie koszty serwisu i napraw i mamy gotowy przepis na klapę. Chiński inwestor wiele nie pomoże,bo kto niby to kupi? To ,co czasem obserwujemy teraz,to taki europejski bal na Titanicu. Fundamenty gospodarcze Europy są mocno przegniłe. Długo nie potańczymy jeśli nic się nie zmieni. Pełna zgoda. Ja tych zmian na horyzoncie nie widzę i to jest porażające. Będziemy niestety jako Europa musieli w to brnąć, a to tylko dlatego, że żaden polityk nie wyjdzie do ludzi i nie przyzna się: tak, popełniliśmy błąd, ale teraz go naprawimy i będzie jak dawniej...Nikt takiego sepuku nie popełni, więc będziemy dalej dryfować, bawiąc się w zbawców świata i oddając pole innym. Ja czarno widzę przyszłość Europy, zwłaszcza z tym syfem u boku, co to od wschodu się czai. 3 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @Vectorinni ten syf,paradoksalnie,to jak kubeł zimnej wody na zadufaną europejską gębę. Pytanie ,czy wystarczy do przebudzenia? No i szkoda zwykłych ludzi,którym rujnuje się życia w imię polityki. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Badania ruchu wskazują, że samochód w mieście spędza ok. 95% czasu na parkingu, będąc w użyciu zaledwie przez 5% swojego życia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Samochód#Samochód_w_mieście Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 20 minut temu, pairtick napisał: Badania ruchu wskazują, że samochód w mieście spędza ok. 95% czasu na parkingu, będąc w użyciu zaledwie przez 5% swojego życia. To dość oczywiste. Doba ma 24 godz., a chyba mało komu dojazd i powrót z pracy zajmuje dziennie więcej niż te 72 minuty. Za to niektórym mniej. A wakacyjne wjazdy są zawsze zbyt krótkie i też nie każdy transportuje się na miejsce samochodem (loty za granicę są coraz bardziej popularne - szczególnie w krajach o mocnej walucie). Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, il Dottore napisał: OK ale Miecio to firma która się zwija. Natomiast o chińskich firmach warto dyskutować, ponieważ obecnie tak naprawdę to tylko one rozwijają się, proponują nowe technologie i interesujące nowe modele. Mercedes się rozkręci jeszcze, wierzę w to. Ale najpierw 100% akcji (lub przynajmniej pakiet większościowy) muszą mieć Chińczycy. Przecież Volvo jest w rękach chińskich i robi sensowne auta. Ja nie sądzę ze Chińczyk, po przejęciu Volvo, zwolnił wszystkich i zastąpił swoimi. Tam wciaz europejska mysl techniczna jest obecną. Ta która ta firmę przed przejęciem prowadziła. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Artur Brol napisał: Ja nie sądzę ze Chińczyk, po przejęciu Volvo, zwolnił wszystkich i zastąpił swoimi. Tam wciaz europejska mysl techniczna jest obecną Absolutna zgoda. W Mercedesie też - gdyby wywalić księgowych a zostawić inżynierów to można wypatrywać jasnej przyszłości. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: @Vectorinni ten syf,paradoksalnie,to jak kubeł zimnej wody na zadufaną europejską gębę. Pytanie ,czy wystarczy do przebudzenia? No i szkoda zwykłych ludzi,którym rujnuje się życia w imię polityki. Jak narazie, wygląda na to ze nie starcza. Dopóki blondyna sie w korytarzach brukselskich czai, wraz z jej poplecznikami, nic sie na lepsze nie zmieni. 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 8 godzin temu, Highlander_now napisał: W pewnym momencie wybraliśmy drogę bardziej wyboistą Ja niczego nie wybrałem. Eurokomuna wybrała za mnie. Więc najpierw należy pozbyć się eurokomunistów, zacząć bronić europejskich granic, usunąć nielegalnych imigrantów (w dalszej kolejności w miarę poprawy sytuacji demograficznej - wszystkich imigrantów) a następnie zbudować cywilizację od nowa. Solidne fundamenty mamy. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 8 minut temu, il Dottore napisał: Ja niczego nie wybrałem. Eurokomuna wybrała za mnie Taki chichot historii,my zyskaliśmy dzięki kapitałowi wypracowanemu w strefie Schengen,ten sam kapitał sfinansował powstanie brukselskiego KC , które wykańcza strefę ekonomicznie. 2 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: usunąć nielegalnych imigrantów (w dalszej kolejności w miarę poprawy sytuacji demograficznej - wszystkich imigrantów) Dokładnie, tych z Anglii również 😀 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, misiekx napisał: Dokładnie, tych z Anglii również 😀 Anglia nie jest w UE i rządzi się sama. Już dawno powinni tam zrobić porządek. Ale skoro nie chcą, to sami będą winni swojego marnego losu. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cos te rzady Wielkiej Brytanii nie ida. A tak wolni chcieli byc, sa i znow nie zadowoleni. Az strach pomyslec, ze w Pl tez chca od EU wyjsc, i pod skrzydla Czerwonego Brata sie schronic. 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts