Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie wszystkich na forum.

Drodzy koledzy, korzystając z uprzejmości forum oraz z waszej nieocenionej wiedzy chciałbym byście mi pomogli w skompletowaniu sprzętu do mojego notebooka.
Wcześniej za nagłośnienie mojego mieszkania odpowiadała stara wieża która niestety już nie działa. Podłączona była do notebooka, a właściwie do jego karty muzycznej Creative Sound Blaster X-Fi Notebook Wireless. Teraz zamiast wieży mam w planach kupić 2 kolumny, może subwooferek i teraz nie wiem jak to podłączyć do karty muzycznej, czy trzeba tylko przez wzmacniacz, czy jakiś amplituner... Kompletnie się nie zmam. W wieży wystarczył jeden kabelek i już pięknie grało i na tym kończy się moja wiedza na temat audio. Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam
Napisano
Czysto koncepcyjnie
Jeśli chcesz wyjść ponad poziom głośniczków komputerowych i posłuchać muzyki z prawdziwych kolumn to na samych kolumnach się nie skończy.

Program minimum to wzmocnienie (wzmacniacz lub amplituner) + kolumny + jakieś kabelki (konkretnie na sam początek to starczy Ci przejściówka komputer/wzmocnienie - którą zapewne masz + jakieś kable do kolumn).
Jeśli zależy Ci głównie na filmach pomyśl może o amplitunerze Kina Domowego
Jeśli natomiast głównie zależy Ci na muzyce to raczej polecałbym wzmacniacz stereo. Z czasem jeśli radio z internetu przestanie Ci wystarczać dokupisz sobie tuner (to nie jest jakiś dramatyczny wydatek). Jeśli choroba "audiofilią zwana będzie się rozwijać w pewnym momencie zastąpisz laptopa CD-kiem.
Tak czy inaczej polecam Ci wzmacniacz ponieważ raz, z miejsca spełni Twoje wymagania, dwa daje pole manewru na przyszłość i stanowi niezłą podstawę do ewentualnych dalszych działań.
O markach typach i modelach (czyli uściślać) możemy myśleć jak odpowiesz na postawione post wcześniej pytania

Napisano
Dziękuje za pozytywna reakcje...

Budżet maluteńki, jedyne 2000zł (no morze jak się uprzecie to troszkę więcej icon_smile.gif ale nie chciałbym), chciałbym tylko coś do nagłośnienia notebooka, mieszkanie mam spore, 10x10m, muzykę która lubię to rap (40%), house-techno (50%), 10% to reszta po troszeczku z dobrych kawałków... Telewizji nie oglądam lecz telewizor LCD jest. Służy jako monitor podłączany do notebooka podczas oglądania sporadycznie filmów z rodzinką i znajomymi (ale wrażenia muszą być!). Także notebook, jak sami widzicie to domowe centrum multimedialne, zastępuje kino domowe i nagłośnienie. Jak narazie takie coś jak 5.1 czy 7.1 mnie nie interesuje, zwykłe stereo...
Napisano
Na potwierdzenie słów audioneta - wczoraj na alledrogo widziałem zestaw Yamahy
wzmacniacz AX-900, CD-ek CDX-900, + jakiś tuner Też Yamahy (ale przeciętniak), cena prawie 2kzł (ciut zawyżona - ale nie za bardzo). Obiektywnie zestaw zacny nawet bardzo, w mojej opinii również atrakcyjny wizualnie, choć niekoniecznie optymalny do muzyki której słuchasz no i nie mieści się w Twoim budżecie - brak kolumn (dlatego potraktuj to jako przykład, że da się - nie jako propozycję, na pewno można wybrać lepiej.)

Zresztą, jeśli nie zależy Ci specjalnie na tym aby wszystkie elementy pochodziły od jednego producenta/z jednej linii wzorniczej - jak pisałem raczej proponowałbym zakupy "na raty". Tzn. najpierw wzmacniacz + kolumny, potem ewentualnie pomyśleć o źródłach. To pozwoli Ci sięgnąć z miejsca "półkę wyżej" i wyjść poza zupełnie podstawowe modele!

Taki podział relatywnie zwiększy Twój budżet! Jeśli zdecydujesz się na używki to 2 kzł za same kolumny + wzmacniacz to wcale nie jest mało.
Jeszcze pytanko pomocnicze piszesz, że mieszkanie ma 100m2, czy potrzebujesz nagłośnić wszystko na raz? Czy jednak pomieszczenie w którym słuchasz jest mniejsze - to raczej do niego należałoby dobierać kolumny. To ma znaczenie - Otóż jak zapewne doczytałeś - jeśli faktycznie potrzebujesz nagłośnić 100 metrów to tylko podłogówki wchodzą w grę, jeśli jednak pokoju "multimedialnego" jest wszystkiego powiedzmy 15 metrów to być może lepszym pomysłem okazałyby się monitory?
Napisano
Chciałbym przyzwoicie nagłośnić całe mieszkanie. Ok, powiedzmy że narazie tylko kolumny stereo + wzmacniacz, ale jaki ten wzmacniacz, ile musieć mocy czy, nieładnie napisze - czegoś tam, same kolumny wystarczą czy morze subwoofer i jaki wzmacniacz do jakich kolumn, chodzi mi o moc i dane techniczne parametry, żebym przypadkiem nie dobrał całkiem nie pasjonujących do siebie podzespołów...
Napisano
Hmmm, nagłośnić całe.
Ja to rozwiązałem tak: w jednym pokoju mam sprzęt stereo i tu słucham muzyki jak chcę ją słyszeć ładnie.
W innych pokojach stoją sobie małe wieżyczki z nie najgorszymi kolumienkami podstawkowymi i "robią tło" kiedy akurat tam przebywam w jakimś innym celu niż słuchanie muzy.
Żeby nagłośnić całe mieszkanie (pewnie 3-4 pokoje + kuchnia) to musiałbyś stół mikserski kupić icon_wink.gif
Napisano
Zaraz - ale czy mamy rozumieć, że te 100 metrów to tak w jednym kawałku jest (jedno pomieszczenie)? Czy chcesz aby było na tyle głośno, żeby było słychać przez ściany, a sam pokój w którym będzie stał sprzęt jest jednak mniejszy?

Jeśli to pierwsze
Osobiście poleciłbym Ci w takim układzie spore kolumny podłogowe. Subwoofer do stereo raczej bym odradzał - raz, że trudno to razem spasować - dwa spore skrzynki powinny zapewnić wystarczającą ilość basu.
Wzmacniacz - raczej któreś z prądożernych bydląd na tranzystorach - może faktycznie AX-900 Yammy w takim układzie byłby niezłym wyborem? (ma nominalnie po 130Watów w kanał, a żre 600Watów)

Jeśli chodzi o kolumny - tu poczekaj na sugesie tych co mają większą styczność z podłogowcami

Jeśli to drugie - to można pomyśleć o czymś bardziej finezyjnym + w dalszej perspektywie propozycja Adamc
Napisano
Czyli jedno mamy jasne powinieneś się raczej interesować podłogówkami - monitory możesz moim zdaniem spokojnie odpuścić.
Tu niestety nie pomogę.

Przy nagłaśnianiu takiej powierzchni za rozsądne pieniądze wielkiej finezji to raczej nie uzyskamy. Potrzeba tu raczej mocy .....
Ciągnąc eliminacje - lampy w jakiejkolwiek formie chyba też możesz odpuścić (zresztą i tak średnio by się w budżecie mieściły)

Zostały Ci zatem dwa wyjścia
Tańsze - czyli wzmacniacz zintegrowany i tu poleciłbym ci AX-900 Yammy, lub trudno osiągalny A-1000 Yammy (koszt obu to około 1kzł).
Inne marki z pewnością też mają coś podobnego w ofercie, ale niech tu się wypowie się ktoś ma większe doświadczenie z tymi innymi markami.
No i droższe końcówka mocy + preamp - no ale chyba to wyjdzie zbyt drogo icon_sad.gif