paxemm Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca Witam wszystkich. Jestem nowym członkiem forum i amatorem który chce zacząć przygodę z Ampli i audio. Chce zbudować kino domowe w ograniczonym budżecie do otwartego salonu 25m2. Zacząłbym od zestawu 3.1 (kolumny, centralny i sub) a później jak już będę miał techniczną możliwość chciałbym rozbudować do 5.1 i docelowo 5.1.2.2. zależy mi również na sieciowych opcjach amplitunera. Wypatrzyłem w fajnej cenie Onkyo TX-SR494DAB. I myślałem nad kolumnami taga harmony tav-606 lub Quadral Quintas 6500Le. Bo z tego co czytałem np. Wilson Raptor 7 to gorsza opcja. Z góry dziękuję za pomoc, uwagi i opinie dot. Amplitunera i kolumn. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca nie bardzo rozumiem twoj post ? kupujesz quadral 6500LE zestaw 5.0 plus onkyo sr494 dab i oczekujesz by potwierdzic wybor? wiec potwierdzam jest to wybor budzetowy ale trzeba do niego dokupic extra subwoofer wtedy bedzie 5.1 czyli podstawa amplituner ten nie obsluguje hdmi 2.1 oraz nie ma upscale do 8K ktore sie moze przydac za 2-3 lata wiec nie jest teoretycznie przyszlosciowy 3500zl to nie jest zla cena za entry model onkyo/quadral Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca 26 minut temu, bora902 napisał: 8K ktore sie moze przydac za 2-3 W takim tempie rozwoju to raczej za 20-30 lat. Euro nawet w 4K im za drogo, a co dopiero 8K. 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca (edytowany) 8K nie ma przyszłości bądźmy szczerzy. To marginalne ulepszenia które pochłaniają masę energii/przesyłu danych. Za to 2.1 przydaje się do 4K/60fps na przykład, Dolby Vision itd., chyba eARC? Więc 2.1 warto. Kolumny bym przemyślał. Wyrzuciłbym podłogowe i dał 4 monitory, np. ELAC Debut albo Pylon Pearl Monitor, pasujący centralny i do tego subwoofer np. Magnata. Edytowano 24 czerwca przez Gumowe Ucho 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca 35 minut temu, Gumowe Ucho napisał: 4K/60fps na przykła Myślę że chodziło Ci o 120Hz. fps to dość pokrewna sprawa, acz odmienna. Nie będę wnikać tu w szczegóły, dla ciekawskich https://www.chip.pl/2022/01/fps-vs-hz-roznica-klatki-odswiezenie-ekranu 40 minut temu, Gumowe Ucho napisał: Więc 2.1 warto. Dla tych pozostałych co piszesz, również twierdzę że warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca 3 minuty temu, Butler napisał: Myślę że chodziło Ci o 120Hz. fps to dość pokrewna sprawa, acz odmienna. Nie będę wnikać tu w szczegóły, dla ciekawskich https://www.chip.pl/2022/01/fps-vs-hz-roznica-klatki-odswiezenie-ekranu Chodziło faktycznie o 120Hz, ale zreflektowałem się, że realnie prawie nikt tego 120Hz nie generuje. Najprostsze gry na XSX/PS5, albo jakiś niesamowity kombajn PC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca 3 minuty temu, Gumowe Ucho napisał: Najprostsze gry na XSX/PS5, albo jakiś niesamowity kombajn PC. Aktualne konsole to faktycznie tylko w teorii przekraczają 60Hz, ale łapią synchro więc gawiedź zadowolona. Dobrego kompa złożyć który wygeneruje obraz 4K i 120fps w wysokich szczegółach to wyzwanie wyłącznie finansowe. Wtedy 120Hz w ampli może się przydać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca 14 minut temu, Butler napisał: Aktualne konsole to faktycznie tylko w teorii przekraczają 60Hz, ale łapią synchro więc gawiedź zadowolona. Dobrego kompa złożyć który wygeneruje obraz 4K i 120fps w wysokich szczegółach to wyzwanie wyłącznie finansowe. Wtedy 120Hz w ampli może się przydać. Ja to jestem zadowolony, że stabilne 60fps chodzi w sprzęcie tańszym niż karta graficzna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca To nie ten wątek ale dlss 3.5 z framegen daje rade. Na 4070ti w Ghost of Tsushima 3440x1440 widzę często 140+ fps na zmaksowanych ustawieniach. Karta za pewnie 3.5 kPLN. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca @Butler nie wiem o czym gadacie , ale ja będę heppy jak będę miał na wszystkich kanałach TV dźwięk Dolby Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca 2 godziny temu, tomek4446 napisał: ale ja będę heppy jak będę miał na wszystkich kanałach TV dźwięk Dolby Jakieś gorszej jakości kanały nadawane są chyba jeszcze w mpeg-u, ale te poważniejsze w E-AC3. Nawet 2x bardziej wydajny AC4 już nam serwują. A więc Dolby Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 czerwca Udostępnij Napisano 25 czerwca Od razu musisz wiedzieć czy takowe techniczne mozliwosci się poijawia. Bo jesli nie to 3.1 jest bez sensu. Wilnson Rapotor 7 jak na chińsko polską produkcje sa całkiem ok. chodź kwestia ceny. One sa znacznie drozsze od Quadrala. Zestaw 5.0 6500 Le powinieneś kupić za 1200-2000 zł w zalezności od stanu, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paxemm Napisano 25 czerwca Autor Udostępnij Napisano 25 czerwca Przed chwilą, Piotr Sonido napisał: Od razu musisz wiedzieć czy takowe techniczne mozliwosci się poijawia. Bo jesli nie to 3.1 jest bez sensu. Wilnson Rapotor 7 jak na chińsko polską produkcje sa całkiem ok. chodź kwestia ceny. One sa znacznie drozsze od Quadrala. Zestaw 5.0 6500 Le powinieneś kupić za 1200-2000 zł w zalezności od stanu, Przez techniczną możliwość mam na myśli, że córka podrośnie i głośniki tylnie na standach nie będą zagrożeniem haha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 czerwca Udostępnij Napisano 25 czerwca 8 minut temu, paxemm napisał: Przez techniczną możliwość mam na myśli, że córka podrośnie i głośniki tylnie na standach nie będą zagrożeniem haha Rozumiem! Realnie za ile lat chcesz to zrobić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts