Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam 

Chciałbym poprawić sobie odbiór filmów i gier z konsoli. Budżet ok 3500 zł 

Po przeczytaniu wielu wątków wiem że soundbar będzie grał mizernie w stosunku do kolumn aktywnych. A takich szukam. 

Czy możecie polecić kolumny aktywne podstawkowe i do tego jakiś sub ?

Pomieszczenie 16m2.

Napisano

Dzięki za polecenie. Zapoznam się z ofertą 

4 minuty temu, Q21 napisał:

Cześć :)  Opcji za wiele tu nie ma jeśli subwoofer jest koniecznością. Na pewno sprawdziłbym Argon Audio Forte A5 Mk2, a do tego Malmo Sub 8. To żywe, fajne granie, często właśnie wybierane pod TV u nas. W razie czego zapraszam do kontaktu :) 

Uważasz że dla moich potrzeb sub nie jest koniecznością ? 
sugerowałem się tym by podbić mocno bas, tak często potrzebny do odbioru filmów czy gier. 
w sumie nie myślałem nawet o zestawie bez suba. 🤔

Napisano
15 minut temu, szy9 napisał:

sugerowałem się tym by podbić mocno bas, tak często potrzebny do odbioru filmów czy gier. 

Chodzi bardziej o to że sub bardzo ograniczy budżet, bo dobry sub nawet używany trochę kosztuje. 

Napisano
5 godzin temu, szy9 napisał:

Subwoofery są drogie przede wszystkim. Czy będzie Ci potrzebny, to to już zależy od Twojego gustu. Na start brałbym same kolumny, dopiero potem decydował czy sub jest konieczny :) 

Napisano (edytowany)

A jak sprawa by się miała z monitorami + sub. Wówczas podłączenie tylko przez optyczny.

1. czy jest jakaś opcja by sterować głośnością z pilota TV?
2. jak z reguły jest z  jakością dźwięku vs kolumny aktywne ? 

Edytowano przez szy9
Napisano
Dnia 9.10.2024 o 11:46, Q21 napisał:

Cześć :)  Opcji za wiele tu nie ma jeśli subwoofer jest koniecznością. Na pewno sprawdziłbym Argon Audio Forte A5 Mk2, a do tego Malmo Sub 8. To żywe, fajne granie, często właśnie wybierane pod TV u nas. W razie czego zapraszam do kontaktu :) 

poszukałem dzisiaj alternatyw w podobnym budżecie. Co sądzisz o tych kolumnach ? - dalej biorę pod uwagę polecane Argon Forte A5 mk2

1. Elac Connex
  2. Klipsch R51-PM lub R50-PM
  3. PSB Alpha M5
  4. Pro Audio A28

Patrząc na ceny subów , widzę że budżet muszę trochę naciągnąć. Tu upatruję, oprócz wspomnianego Malmo, Klipscha 101SW ( lub100SW ), Wilson SUB-10, Taga Harmony TSW-210.

Napisano

Klipsch Reference R-50PM dobrze się sprawdza w filmach i grach, góra i dół mocniej podbite, także dobrze sobie radzi w muzyce rozrywkowej. Jak lubisz spokojniejsze granie, z mniej wyrazistą góra i szybszym basem, to polecę Triangle Borea BR02 Connect, dodatkowo posiadają wejście HDMI ARC do połączenia z TV.

Jak uzupełnienia niskiego basu pod kino do Twojego pomieszczenia wystarczający będzie R-100SW

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, rms.pl napisał:

Klipsch Reference R-50PM dobrze się sprawdza w filmach i grach, góra i dół mocniej podbite, także dobrze sobie radzi w muzyce rozrywkowej. Jak lubisz spokojniejsze granie, z mniej wyrazistą góra i szybszym basem, to polecę Triangle Borea BR02 Connect, dodatkowo posiadają wejście HDMI ARC do połączenia z TV.

Jak uzupełnienia niskiego basu pod kino do Twojego pomieszczenia wystarczający będzie R-100SW

Dzięki wielkie. Głównie , jednak konsumuje content  filmowy i gry. Muzyka w realiach to jednak ok 30%

Edytowano przez szy9