Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam , mam problem z poprawnym połączeniem amplitunera Denon z telewizorem Samsung ,mianowicie amplituner nie wraca do ustawień dekoder -tv tylko zostaję na ustawieniu tv stereo . Skonfigurowałem w tv połączenie z dekoderem , amplituner podłączyłem kablem między złączami HDMI ARC ,no i niestety po przejściu np na Netflix jest ok a potem przy powrocie na dekoder , dźwięk zostaję z poprzedniego ustawienia. Dlaczego tak się dzieje ? Jeszcze nie wiem dlaczego często znika w telewizorze ikonka dekodera i wtedy jest maniana z ustawianiem aby przejść na dekoder. Miałem tv Sony i wszystko działało prawidłowo a teraz niestety są po wymianie tv problemy ,bardzo proszę o radę jak to ogarnąć . Sprzęty uruchamiam pilotem logitech tzn tv-amplituner-dekoder, i jest ok.

Napisano
8 minut temu, Hakier napisał:

Witam , mam problem z poprawnym połączeniem amplitunera Denon z telewizorem Samsung ,mianowicie amplituner nie wraca do ustawień dekoder -tv tylko zostaję na ustawieniu tv stereo . Skonfigurowałem w tv połączenie z dekoderem , amplituner podłączyłem kablem między złączami HDMI ARC ,no i niestety po przejściu np na Netflix jest ok a potem przy powrocie na dekoder , dźwięk zostaję z poprzedniego ustawienia. Dlaczego tak się dzieje ? Jeszcze nie wiem dlaczego często znika w telewizorze ikonka dekodera i wtedy jest maniana z ustawianiem aby przejść na dekoder. Miałem tv Sony i wszystko działało prawidłowo a teraz niestety są po wymianie tv problemy ,bardzo proszę o radę jak to ogarnąć . Sprzęty uruchamiam pilotem logitech tzn tv-amplituner-dekoder, i jest ok.

Witaj,

Wygląda tu na problem z softem telewizora albo też z kablami HDMI. Czy dałbyś radę sprawdzić to na innych przewodach?

Napisano

Witam

Testowałem na kilku kablach HDMI i efekt jest ten sam , co zauważyłem to to ,że przy wyborze na TV dekodera to przez ułamek sekundy słychać głos z dekodera i jakby coś blokowało przejście na gniazdo  cabl/sat i zostaje na TV/Audio . Natomiast przy włączeniu pilotem Logitech  ( włącza tv , dekoder i Denon gniazdo cabl/sat ) uruchamia się na TV/Audio i po 15 sekundach przechodzi na cabl/sat i jest OK dopóki nie wejdę na np tv naziemną wtedy nie mogę już wrócić na dekoder . Próbowałem chyba wszystkiego , resetowałem ustawienia Denona , wymianę kabli HDMI , mieszałem w ustawieniach TV i niestetu nic , jedyne co osiągnołem to sytuację kiedy Denon wraca na cabl/sat ale za to mam na kolumnach głos z dekodera po ponownym wejściu np na tv naziemną. Jeszcze jedną rzeczą która mnie niepokoi to czasem po włączeniu ( nie zawsze ) amplituner się resetuje kilka razy aż wreszcie zaskoczy. Czy jest możliwe ,że tv 8K nie jest kompatybilny z amplitunerem 4K ? co prawda dekoder maksymalnie nadaje 4K ale już sam nie wiem. A może jest taki zbieg okoliczności ,że Denon zepsuł się zaraz po wymianie telewizora ?