Skocz do zawartości

Podłączenie korektora Diora FS-042 do Yamaha A-S500

Recommended Posts

Napisano

Napisz najpierw co jest źródłem. Tzn z czego puszczasz muzykę? Cd, streamer, telefon bt itd.

To Ci napisze jak podłączyć. 

Pomijam oczywiście fakt w jakim celu chcesz to podłączyć.

I jak masz podłączone źródło do Yamahy.

Napisano
3 godziny temu, musician napisał:

Muzykę puszczam z dekodera linux przez konwerter optyczny - jack.

No to tak:

Generalnie wzmacniacz żeby podłączyć ten korektor powinien mieć "rozdzielony" przedwzmacniacza od końcówki mocy - powinien mieć wyjście z przedwzmacniacza i wejście na końcówkę. Robiło się to mniej więcej tak:

Screenshot_20241020_193234_Chrome.jpg

Niestety u Ciebie tego nie ma więc można spróbować podłączyć po rca (chinch) z Twojego konwertera do korektora a później z korektora po rca do któregoś wejścia Yamahy.

4 minuty temu, Palmos napisał:

do korektora a później z korektora

Screenshot_20241020_193951_Allegro.jpg

W korektorze tutaj 

Ale tak jak @majkel74 napisał raczej nie ma sensu w to się bawić bo ten korektor to raczej tylko pogorszy brzmienie.

Jak już chcesz coś poprawić to szukałbym innej drogi: np. jakiś porządny dac zamiast tego konwertera.

Napisano

Witam,

chciałem również podpytać Was o podłączenie korektora do amplitunera.miałem to wszystko podłączone i grało w porządku,jednakże wymieniłem szafkę pod tv i to wszystko porozłączałem i teraz siedzę od rana i kombinuje na zasadzie prób i błędów ale nic z tego.W zestawie znajduje się deck /odtwarzacz cd/amplituner/korektor/gramofon.

Chciałbym jeszcze dorzucić do tego blu-ray,żeby to wszystko śmigało jak należy.

Będę zobowiązany za pomoc.

Przed chwilą, Henryk Kwint napisał:

Witam,

chciałem również podpytać Was o podłączenie korektora do amplitunera.miałem to wszystko podłączone i grało w porządku,jednakże wymieniłem szafkę pod tv i to wszystko porozłączałem i teraz siedzę od rana i kombinuje na zasadzie prób i błędów ale nic z tego.W zestawie znajduje się deck /odtwarzacz cd/amplituner/korektor/gramofon.

Chciałbym jeszcze dorzucić do tego blu-ray,żeby to wszystko śmigało jak należy.

Będę zobowiązany za pomoc.

Napisano
14 godzin temu, Henryk Kwint napisał:

W zestawie znajduje się deck /odtwarzacz cd/amplituner/korektor/gramofon.

Ciężko będzie coś doradzić nie wiedząc co to za sprzęty i jakie mają przyłącza (najlepiej jest tu wrzucić zdjęcia).

Generalnie też można poszukać rozwiązania u wujka "Google" Przy odrobinie szczęścia można znaleźć nawet schematy takich połączeń.

Poniżej masz np. pierwsze z brzegu co mi wyskoczyło:

image.png.7d234f7c9fa0f774e14864810996de61.png