Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, składam pierwszy zestaw audio i chciałbym poznać wasze zdanie. Mam zamiar kupić Yamahę A-S701 wraz z odtwarzaczem Yamaha CD – S303 i kolumnami Heco Aurora 700, czy taki zestaw pasuje do siebie względem brzmienia czy można coś zamienić w podobnym budżecie zasadniczo zestaw miałby być wykorzystanym do słuchania ciężkiego grania głównie nowy metal od lżejszych odmian po hardcore :). Przesiadam się z głośników komputerowych trust vigor 5,1 i dlatego nie mam za bardzo pojęcia jak się za to zabrać. Pokój do odsłuchu to niestety pokój w bloku, ale zależy mi na podłogówkach, a budżet powiedzmy poniżej 10 k. Posiadam również świeżo wyremontowany gramofon dual z wkładką MM i wtykami rca i dlatego też chciałbym coś zintegrowanego, ale konkretnej jakości w kategorii budżetówek :).

Napisano

Cześć 

Sam zestaw jest bardzo przyzwoity jak na początek.Jednak jak zawsze kluczowa jest nie marka producenta,tylko miejsce,gdzie to będzie grało,zwłaszcza jeśli chodzi o dobór kolumn. Dlatego  podaj metraż pokoju ,a najlepiej wrzuć dodatkowo fotkę miejsca odsłuchowego i okolicy, może być też jakiś rysunek / schemat.  Kolumny podłogowe w zbyt małym pomieszczeniu i/lub złym ustawieniu nie zagrają jak należy,dlatego dobierasz je pod pomieszczenie. Co do samego brzmienia zestawu doświadczeni koledzy pewnie sypną poradami.

Napisano

Cześć :) Do dychy można znaleźć sporo ciekawsze zestawy moim zdaniem ;) 

Ale pod metal Twoje zestawienie całkiem pasuje, choć sprawdziłbym wspomniane Cambridge Audio. Warto posłuchać też zestawów Audiolaba, a z kolumn Pylonów Sapphire, czy Dali Oberonów. W bardzo dobrej cenie mamy też Polk R600, ale jedynie w bieli :) 

Napisano

No zbyt ciekawie to nie wygląda jest to środkowe mieszkanie, więc jest to pokój troszeczkę większy, al nie zmienia to faktu, że jest tutaj ok. 9 m², a to pewnie będzie stanowczo za mało na podłogówki. Pokój jest na2.JPG.c6359b172afc161207fb23cb64bf7edb.JPG3kopia.jpg.efd0d1dd77ab99d8309284e11b939bcf.jpg bazie prostokąta z wbudowaną szafą od strony przedpokoju, jeżeli jednak lepszym wyjściem byłoby zaopatrzenie się w podstawki to, co byście zaproponowali?

Napisano

Chyba wszyscy zaproponują podstawkowe. Jednak nie ma zmartwienia,w takim metrażu spokojnie dadzą radę . Poczekaj chwilę na konkretne propozycje od kolegów i branży. Ustawienie też nie jest złe.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

Poczekaj chwilę na konkretne propozycje od kolegów i branży.

Tylko "konkretne propozycje" będą podyktowane albo gustem podpowiadających albo tym co ma na stanie dany salon. To czy ten sprzęt wpisze się w gust autora wątku i akustykę jego pokoju to już zupełnie inna kwestia.

Ale budżet 10k na początek, przy założeniu, że używki też wchodzą w grę, to już naprawdę fajna kwota.

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano

Rega Elex mk4 i ATC SCM7. 
A jak będzie Ci się chciało ogarnąć ściany to wzmacniacz jak wyżej i Bowersy 607S3.

Jednak zacząłbym testowanie od pierwszej propozycji pod metal i w tym metrażu, ustawieniu itd.

Napisano

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi wiele mi to dało do myślenia względem metrażu i mniej więcej wiem, na jaki sprzęt mogę liczyć. Zdecydowałem, że najrozsądniejszą opcją będzie udanie się do salonu audio i ustalenie wszystkiego na miejscu i oczywiście odsłuchanie :).

Napisano

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi wiele mi to dało do myślenia względem metrażu i mniej więcej wiem, na jaki sprzęt mogę liczyć. Zdecydowałem, że najrozsądniejszą opcją będzie udanie się do salonu audio i ustalenie wszystkiego na miejscu i oczywiście odsłuchanie :).

Napisano

Choć to nie do końca wygodne,zwłaszcza monitory najlepiej odsłuchać u siebie. Wyjdą wtedy rożne "kwiatki" w brzmieniu,albo pozytywy związane z akustyką Twojego pomieszczenia. W każdym razie będzie wiadomo jak to gra u Ciebie ,a nie w salonie. 

Pozdro

Napisano

Sam zaproponowałeś kolumny Heo Aurora ale faktycznie w takim memtrazu mozna by ściało pomyśleć o monitorach.

Monitor Audio Silver 100

ATC SCM11

ELAC Carina 247.4

Amphion Argon 0

KEF R3, te pewnie uzywane.

Idź do kilku salonów audio , posłuchaj i na końcu wypożycz sprzęt do domu.