Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Sprawa wygląda w taki sposób, od dłuższego czasu do swojego użytku codziennego korzystam ze słuchawek DT 990 Pro 250 Ohm, wiedziałem, że jest to duża impedencja i prawdpodobnie będę potrzebował dac'a + wzmacniacza, ale skończyło się na tym, że korzystam z nich około pół roku i nie spotkałem się z problemami z niewystarczającą głośnością a jakość dźwięku jest bardzo zadowalająca. (na wstęp powiem, że jestem bardzo zielony w sprawach audio więc niech nikt się nie przerazi) 
Ale natrafiłem na ciekawą ofertę która ostatecznie wyniosłaby mnie 850zł i jest to:
- Aune Flamingo BD (czy bluetooth to dobra opcja czy raczej myśleć o szukaniu przejściówki USB > Coaxial)
- iFi Audio iPower X (12V) (jak dla mnie bajer ale dorzucony za darmo do zestawu więc jeżeli ktoś miał styczność może powiedzieć czy ten produkt ma większy sens)
- Topping L30
No i koniec końców czy taki zestaw ma sens i czy naprawdę poprawi to jakość moich słuchawek.

Pozdrawiam

Napisano

Odpowiadając na ostatnie pytanie: tak, dac/wzmak poprawi brzmienie każdych słuchawek. Ale nie napisałeś co jest obecnie źródłem. Co do aune nie wiem po co przejciówka usb - coax skoro masz tam wejscie i usb i coax...? BT to zawsze najgorsze rozwiązanie i lepiej wtedy wejść po prostu w dedykowane do tego celu sluchawki. Co do innych sprzętów to niedawno był tu wątek dotyczacy DT 770 - bliźniaczych słuchawek zamkniętych, poczytaj, może coś wyczytasz. Co do sygnatury dźwiękowej DT 990 to uważam, że lampa do nich nie pasuje , przynajmniej jak dla mnie było po prostu za ciepło, za nisko, zamulone. Ale ta lampa w aune to chyba wiele nie wpływa na brzmienie, więc nie oceniam. 

Napisano
16 minut temu, fp74 napisał:

Odpowiadając na ostatnie pytanie: tak, dac/wzmak poprawi brzmienie każdych słuchawek. Ale nie napisałeś co jest obecnie źródłem. Co do aune nie wiem po co przejciówka usb - coax skoro masz tam wejscie i usb i coax...? BT to zawsze najgorsze rozwiązanie i lepiej wtedy wejść po prostu w dedykowane do tego celu sluchawki. Co do innych sprzętów to niedawno był tu wątek dotyczacy DT 770 - bliźniaczych słuchawek zamkniętych, poczytaj, może coś wyczytasz. Co do sygnatury dźwiękowej DT 990 to uważam, że lampa do nich nie pasuje , przynajmniej jak dla mnie było po prostu za ciepło, za nisko, zamulone. Ale ta lampa w aune to chyba wiele nie wpływa na brzmienie, więc nie oceniam. 

Wiem, że na pewno pominąłem wiele ważnych informacji ale tak jak mówiłem, jestem w tym zielony jak cholera, źrodłem aktualnie jest płyta główna zwykłym jackiem 3,5mm ale po napisaniu tego postu przypomniało mi się, że bywały momenty, że podczas grania z systemem i grą na 100% głośności nie mogłem dobić oczekiwanych rezultatów więc myślę, że akurat z tym ten zestaw mi pomoże(?) A co do okablowania z tym mam największy problem, mój największy wyczyn w audio było podłączenie starej wieży z głośnikami i ten temat najbardziej mnie stresuje w tym wszystkim, bo rozumiem, że podłączę DAC'a z AMP'em do siebie kablami RCA - RCA? wtedy podłączam słuchawki do AMP'a jackiem 6,3mm, ale największy problem właśnie mam z tym jak podłączyć Aune do mojego komputera (te wszystkie kable to dla mnie nowość, coax, (usb nie widzę na zdjęciach, widzę tylko coax i opt) jak coś nie mam wejścia optycznego w komputerze więc jeżeli podpowiesz mi jaki sposób będzie najprostszy to powinno rozwiać moje wszystkie wątpliwości i po prostu zobaczę na własnej skórze czy rzecywiście było warto. Plus wielkie dzięki za odpowiedź.

Napisano

Brak odpowiedniego poziomu głośności to właśnie główny objaw niewysterowania sluchawek. Wspomniany Flamingo jest dac-ampem czyli przetwornikiem cyfrowo analogowym z funkcją wzmacniacza - 2 w 1, co oznacza, że nic więcej nie potrzebujesz. Na wejściu podłączasz źródło (odtwarzacz, telefon, komputer) na wyjściu sluchawki. Żeby miało to sens musisz wyjść z np. kompa sygnałem cyfrowym do Flamingo (tylko wtedy będzie bowiem dzialal jako przetwornik i wzmacniacz jednocześnie). Aby wyjść z kompa sygnałem cyfrowym najlepiej użyć kabla USB o odpowiednich końcówkach  - jedna musi pasować do wyjścia w komputerze (telefonie itp) druga do wejścia we wzmacniaczu. Masz tu foto

aune-flamingo-czarny.jpg.bb94d4aef5a86655f206c2365b8184fc.jpg

Na lewo od anteny masz wejscie usb, takie drukarkowe. 

Napisano
2 minuty temu, fp74 napisał:

Brak odpowiedniego poziomu głośności to właśnie główny objaw niewysterowania sluchawek. Wspomniany Flamingo jest dac-ampem czyli przetwornikiem cyfrowo analogowym z funkcją wzmacniacza - 2 w 1, co oznacza, że nic więcej nie potrzebujesz. Na wejściu podłączasz źródło (odtwarzacz, telefon, komputer) na wyjściu sluchawki. Żeby miało to sens musisz wyjść z np. kompa sygnałem cyfrowym do Flamingo (tylko wtedy będzie bowiem dzialal jako przetwornik i wzmacniacz jednocześnie). Aby wyjść z kompa sygnałem cyfrowym najlepiej użyć kabla USB o odpowiednich końcówkach  - jedna musi pasować do wyjścia w komputerze (telefonie itp) druga do wejścia we wzmacniaczu. Masz tu foto

aune-flamingo-czarny.jpg.bb94d4aef5a86655f206c2365b8184fc.jpg

Na lewo od anteny masz wejscie usb, takie drukarkowe. 

Tylko z tego co wiem wersja którą będę posiadał z tyłu wygląda tak
image.png.a6e89119ac9da0d020039b23a80b9019.png

Nie ma również wejścia z przodu na jacka dlatego domówiłem Toppinga L30 a Aune będzie spełniało role jako sam dac, wiem, że pewnie robię to naokoło jak się da ale Aune udało mi się wyłapać w bardzo korzystnej cenie (niestety ta wersja bluetooth bez jacka)

Napisano

Ok. To jest tylko DAC, brak wejścia usb jest co najmniej niezrozumiały.... Dlaczego nie zdecydujesz się po prostu na Flamingo DAC/AMP, lub inną integrę sluchawkową. Jeden kabel i problem z głowy... Np Topping dx3 pro + za ok. 900 zł. 

Napisano
8 minut temu, fp74 napisał:

Ok. To jest tylko DAC, brak wejścia usb jest co najmniej niezrozumiały.... Dlaczego nie zdecydujesz się po prostu na Flamingo DAC/AMP, lub inną integrę sluchawkową. Jeden kabel i problem z głowy... Np Topping dx3 pro + za ok. 900 zł. 

Powiem po prostu, że lubię mieć bajery na biurku, a wyszło jak wyszło bo mówię, trafiłem na fajną okazję (moim zdaniem) bo kupiłem tego flamingo za 400zł z gwarancją i ma ledwo trzy miesiące + w tej cenie dostałem ten zasilacz który sam w sobie nie jest tani, stwierdziłem, że coś pokombinuję i skuszę się na tego flamingo. Czy to dobry wybór? Pewnie ni cholera ale w najgorszym przypadku uda mi się go opchnąć za tą samą cenę albo i nawet z bonusem przez zasilacz. Tylko dalej pozostaje pytanie, jak gnoja podpiąć pod PC (w ostateczności bluetooth bo LDAC chyba nie jest aż tak tragiczną opcją).