Skocz do zawartości

Cabasse MC40 Minorca - pierwsza styczność z francuskimi kolumnami

Recommended Posts

Napisano

Cześć!
Na pewnym forum polecono mi kolumny podstawkowe z Francji o nazwie Cabasse MC40 Minorca. Owe kolumny zostały polecone po prośbie o coś, co pokaże naturalną, ciepłą średnicę. Do tego bardziej wydobytą niż robi to Monitor Audio Silver 200 7G.

Zamówiłem owe kolumny prosto z Francji, dzisiaj będę je miał u siebie. Po przywiezieniu podstawek rozpocznę testy i porównania do wspomnianych MA Silver.

Do następnego. ;)

IMG_0617.jpeg.338532d2fc39380ee3aab928ad38ae69.jpeg

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, edmundo napisał:

Cześć, i jak sytuacja? Napisz coś... To interesujące kolumny. Też jestem na etapie zakupu monitorów w tym budżecie.

No więc mija trzeci dzień jak je mam. Dopiero od wczoraj posiadam podstawki. Cóż. Wizualnie są świetne. Bardzo mi pasują wizualnie. To co mi się w nich podoba najbardziej to rzeczywiście budowanie takiej sceny 3D powiedzmy. Są różnorodne na boki, ale i w głąb. Da się tam szczegóły różne ujrzeć. Podoba mi się brzmienie jazzu na nich. Dla mnie kolumny są do salonu w tym momencie, więc muszą też służyć do seriali i filmów. Tutaj rzeczywiście da się usłyszeć, że dialogi i lektor jest wypchnięty na przód, czasem aż za mało tych szczegółów w reszcie pasma. Tutaj MA Silver 200 są górą. Natomiast przy muzyce niekoniecznie.

Bas - spokojny, wręcz bym powiedział, że za spokojny. Bez odpowiedniego ustawienia kolumn, wręcz miałem wrażenie, że jest to za mało. Aczkolwiek od basu mam suba (chwilowo odłączony).

Średnica - naturalna, troszkę się wybija z reszty pasma, jest rozdzielcza i ma trochę tego powietrza. Nie jest to wokal punktowy, tylko troszkę rzeczywiście idzie na lewo-prawo. Najlepszy efekt dźwiękowo wydaje mi się osiągnąłem, gdy skierowałem je wprost na siebie.

Góry - bardzo wyważone, raczej spokojne niż huczne. Nie ma tu za dużo cykania, nie iskrzą. Raczej po wygładzonej stronie. Nie jest to definitywnie Monitor Audio pod względem góry i takiej metaliczności brzmienia. Brzmią naturalnie.

———

Aktualnie wciąż je sobie słucham, zobaczę co z tego wyjdzie. Kusi mnie porównać je do Opticon 2 MK2 od DALI. Aczkolwiek raczej muszę najpierw zdecydować między tymi dwiema, które mi bardziej pasują (MA Silver 200 vs Minorca). Raczej MA pójdą na OLX. Aktualnie bliżej mi do Minorca. ;)

Cóż, za te 2700 zł za parę to naprawdę mega dobra para kolumn. Uniwersalna. Po połączeniu z subem jest zestawik godny uwagi. Poza tym to monitory trójdrożne, które w tej cenie chyba się nie zdarzają?

———

Jeszcze trochę czasu i powinienem napisać więcej o nich.

Edytowano przez d00