d00 Napisano Poniedziałek o 09:10 Napisano Poniedziałek o 09:10 Cześć! Na pewnym forum polecono mi kolumny podstawkowe z Francji o nazwie Cabasse MC40 Minorca. Owe kolumny zostały polecone po prośbie o coś, co pokaże naturalną, ciepłą średnicę. Do tego bardziej wydobytą niż robi to Monitor Audio Silver 200 7G. Zamówiłem owe kolumny prosto z Francji, dzisiaj będę je miał u siebie. Po przywiezieniu podstawek rozpocznę testy i porównania do wspomnianych MA Silver. Do następnego. 10 1 Odpisz, cytując
edmundo Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dnia 19.01.2026 o 10:10, d00 napisał: Cabasse MC40 Minorca. Cześć, i jak sytuacja? Napisz coś... To interesujące kolumny. Też jestem na etapie zakupu monitorów w tym budżecie. Odpisz, cytując
d00 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 5 godzin temu, edmundo napisał: Cześć, i jak sytuacja? Napisz coś... To interesujące kolumny. Też jestem na etapie zakupu monitorów w tym budżecie. No więc mija trzeci dzień jak je mam. Dopiero od wczoraj posiadam podstawki. Cóż. Wizualnie są świetne. Bardzo mi pasują wizualnie. To co mi się w nich podoba najbardziej to rzeczywiście budowanie takiej sceny 3D powiedzmy. Są różnorodne na boki, ale i w głąb. Da się tam szczegóły różne ujrzeć. Podoba mi się brzmienie jazzu na nich. Dla mnie kolumny są do salonu w tym momencie, więc muszą też służyć do seriali i filmów. Tutaj rzeczywiście da się usłyszeć, że dialogi i lektor jest wypchnięty na przód, czasem aż za mało tych szczegółów w reszcie pasma. Tutaj MA Silver 200 są górą. Natomiast przy muzyce niekoniecznie. Bas - spokojny, wręcz bym powiedział, że za spokojny. Bez odpowiedniego ustawienia kolumn, wręcz miałem wrażenie, że jest to za mało. Aczkolwiek od basu mam suba (chwilowo odłączony). Średnica - naturalna, troszkę się wybija z reszty pasma, jest rozdzielcza i ma trochę tego powietrza. Nie jest to wokal punktowy, tylko troszkę rzeczywiście idzie na lewo-prawo. Najlepszy efekt dźwiękowo wydaje mi się osiągnąłem, gdy skierowałem je wprost na siebie. Góry - bardzo wyważone, raczej spokojne niż huczne. Nie ma tu za dużo cykania, nie iskrzą. Raczej po wygładzonej stronie. Nie jest to definitywnie Monitor Audio pod względem góry i takiej metaliczności brzmienia. Brzmią naturalnie. ——— Aktualnie wciąż je sobie słucham, zobaczę co z tego wyjdzie. Kusi mnie porównać je do Opticon 2 MK2 od DALI. Aczkolwiek raczej muszę najpierw zdecydować między tymi dwiema, które mi bardziej pasują (MA Silver 200 vs Minorca). Raczej MA pójdą na OLX. Aktualnie bliżej mi do Minorca. Cóż, za te 2700 zł za parę to naprawdę mega dobra para kolumn. Uniwersalna. Po połączeniu z subem jest zestawik godny uwagi. Poza tym to monitory trójdrożne, które w tej cenie chyba się nie zdarzają? ——— Jeszcze trochę czasu i powinienem napisać więcej o nich. IMG_0625.mov Edytowano 1 godzinę temu przez d00 3 Odpisz, cytując
Recommended Posts