Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

mam pytanko dotyczące stereofonii. Być może ten temat już się gdzieś przewinął ale jestem tym zaintrygowany i postanowiłem posłuchać opinii innych użytkowników forum. Otóż zauważyłem znaczne różnice w odsłuchu np. tych samych utworów pomiędzy domowym odtwarzaczem CD (pomijam tu marki sprzętu-lepsze, gorsze etc) a np. odsłuchem z audycji radiowych. Zauważyłem różnicę jak to określę w "głębi stereofonii". Mam wrażenie i myślę, ze wielu się zgodzi ze mną - że jakośc stereo jest lepsza z radia w porównaniu np. z CD. Mam oryginalne płyty CD odtwarzane na markowym CD a te same utwory w radio brzmią w porównaniu z moim CD o wiele lepiej. Dźwięk jest przestrzenny, bardzo obszerny i jest różnica w akustyce. Ostatnio podłączyłem pod wzmacniacz tuner Polsatu i niektóre kanały muzyczne też brzmią rewelacyjnie.

Na czym to polega?  Skąd ta różnica- skoro odsłuchuje na tych samych kolumnach, na tym samym wzmacniaczu a różnice w odbiorze są ogromne. Nadmieniam ze mam tylko 2 kanały stereo...

Prosze o opinie,

keram

Edytowano przez keram