MrYankes Napisano 14 maja 2019 Udostępnij Napisano 14 maja 2019 Witam, mam pytanie odnośnie wygłuszeń, jest to dość trudny temat i ciężko mi skompletować informacje z innych źródeł, więc postanowiłem spytać osobiście specjalistów. Mianowicie, stawiamy kabinę akustyczną o wymiarach 3m x 2m x 2,5m (długość x szerokość x wysokość). Dwie ściany chcemy wykorzystać z rogu pokoju, a następne dwie dobudować, żeby stworzyć odizolowane pomieszczenie. Chcemy zbudować te ściany z płyt OSB, konkretniej zrobić to w trzy warstwowy sposób czyli OSB - styropian akustyczny bądź wełna - OSB, żeby stworzyć dość grubą i trwałą ściankę. Oczywiście planujemy też wewnętrzne wygłuszenie piankami, pułapkami basowymi oraz dyfuzorami. Stąd moje pytanie do was, czego użyć? Styropianu? Wełny? Jakiś konkretnych modeli? Czy jest sens budować te dwie ściany w ten sposób, skoro dwie inne są betonowe? Z góry dziękuję za rady! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurko Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 Witam, W moim przypadku zdecydowaliśmy się na zakup gotowych systemów, żeby mieć pewność co do skuteczności. Mata akustyczna wystarczyła na wyciszenie dwóch ścian w ten sposób. Dobór doradzał nam doświadczony specjalista w sklepie, może najlepiej zwrócić się właśnie w takie miejsca :) Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts